2016. április 4., hétfő

Letölthető táblázat az egyenlő hozamok eléréséhez és tervezéséhez

Frissítés: 2016. április 23., új funkció:
http://bitpenz.blogspot.hu/2016/04/uj-funkcio-hozamtervezo-tablazatban.html
---
Miután a stratégiám arról szól, hogy az egyes programok egyenlő hozamot termeljenek, a kellő összegű havi hozam eléréséig (amikortól már pénzt veszel ki a rendszerből)  a hozamokból befizetendő tőkét is ennek a stratégiának a szellemében kell elosztanod az egyes programok között.

Ez azonban nem is oly könnyű, mint elsőre látszik, ugyanis maga a befizetés összege is függ a hozamtól, a hozam összege pedig függ a tőkétől.

Készítettem ezért egy táblázatot, én ezen követem nyomon és látom át a programjaim teljesítményét és ezen tekintem át a várható jövőt is. Ha Te nem akarsz bajlódni egy ilyen táblázat összeállításával, használd az enyémet.

A fájlt itt tudod letölteni (a megjelenő ablakban válaszd a Letöltés ikont):
https://drive.google.com/file/d/0B4N5MlW5gYOJZVA2U0Z4Z3FjQVU/view?usp=sharing
A fájl Libre Office Portable 5.0.0.5 verzióval készült, más táblázatkezelő programokban kisebb inkompatibilitások léphetnek fel színekben, betűtípusokban, melyek a számítások pontosságát nem befolyásolják.

Magyarázat a használatához 

Az egyenlő hozamú programokra törekvés stratégiájának segítését szolgáló táblázat, kattintásra nagyítható

A fenti képen láthatók az egyes mezők, melyeket változtathatsz. A többi mezőhöz ne nyúlj hozzá.

1. dátum mező: itt beírhatod a legfelső cellába a pénzgyűjtés indulási dátumát. Az alatta lévő további havi blokkokban a dátum automatikusan 365,25/12 nappal nő, de azért, hogy mindig az adott hónapból mutasson dátumot 28, 29, 30 és 31 napos hónap esetén is, célszerű az első hónapot 4. vagy 5. nappal indítani, azaz pl. 2016-04-05 dátumot beírni a legelső mezőbe.

2. kivett/betett összeg mező: ebbe a mezőbe írhatod ha az adott hónapban kívülről befizetsz a rendszerbe (például rendszeres havi vagy egyszeri pótbefizetést teszel), vagy rendszeren kívülre vezetsz ki pénzt (értsd: jövedelemként felveszed). A befizetést és a kifizetést a hónap zárási időpontjára érti a táblázat, tehát a havi teljesítménybe sem a befizetés, sem a kifizetés nem számít bele, hatása csak a következő havi blokkban látszik. A befizetés pozitív előjelű, a kifizetés negatív előjelű. Az összeget bitcoinban kell beírnod. A táblázat a felette lévő hónapból automatikusan átveszi ugyanazt az értéket, arra számítva, hogy minden hónapban ugyanannyi pénzt veszel ki, így ne kelljen beírogatni egyenként, de ezt természetesen minden hónap esetében felülírhatod.

3. bitcoin árfolyam (Ft) mező: ide írd be a bitcoin éppen aktuális árfolyamát. A táblázat minden értéke azonnal ennek megfelelően átszámolódik.

4. elérendő terved (Ft) mező: ennek a mezőnek a számításoknál nincs szerepe, de emlékeztetőül ide írhatod be azt az összeget forintban vagy bitcoinban, amit havonta keresni szeretnél a rendszerből. Az összeg kijelölésekor gondolj az adóra is (mértéke 2016-ban a nyereséged 32,76 százaléka) és a tartalékalapra is, melyet a bedőlt HYIP programok kieső hozamának új befektetésekbe történő pótlására teszel félre. A tartalékalapba tett pénzt szintén le kell adózni, hiába nem használod fel jövedelemként. Javaslom, hogy a tartalékalapot tartsd a rendszeren kívül, például lekötött banki betétben. Példa: havi 100.000 forintot jövedelemként, havi 83.333 forintot pedig a tartalékalapba veszel ki a rendszerből. Ekkor a nettó 183.333 Ft adóval növelt értéke a 183.333/0,6724 osztással jön ki (a 0,6724 pedig 1-0,3276 különbségeként), így 272.654 forintot kell megtermelned havonta az adó és a tartalékalap miatt, hiába csak 100 ezer forintot veszel ki. Az elérendő terved tehát 272.654 forint, nem pedig 100.000 Ft! A tartalékalapba tett pénzt vagy annak egy részét természetesen döntésed szerint felélheted, hiszen leadóztad, így nézve 183.333 forintot keresel havonta. A tartalékalap építése az ebben a blogban olvasható stratégiában nagyon fontos, így csak akkor javaslom a felélését, ha már elegendő tartalék összegyűlt és ahhoz nem nyúlsz.

5. név mező: a HYIP program neve 

6. tőke mező: az adott HYIP programban az adott hónap elején lévő befektetésed, bitcoinban. Csak az első hónapban kell kitölteni, utána a befizetések mezőben szereplő értéket használva a táblázat tovább követi az egyenleget. Program bedőlése esetén az adott hónapban írd felül a tőkét 0-val, vagy töröld ki az adott HYIP program oszlopát.

7. tovább építed? mező: igen-t írj be, ha az adott programot hosszú távra tervezed, így a hozamokból befizetsz rá. Nem-et írj, ha az adott programot már nem építed tovább, de az adott hónapban megtermelt hasznot még kiveszed. Ha a program az életciklusa végén jár a megítélésed szerint, mindenképp nem-et írj be. Program bedőlése esetén nem-et írj be, vagy töröld ki az adott program oszlopát. Az értéket az előző hónapról átveszi a táblázat, de bármelyik hónapban szabadon felülírható.

8. havi hozam mező: ide írd be, hogy az adott program a benne lévő befektetésedhez képest milyen hasznot hozott, százalékban. (Alatta a táblázat megadja összegben is, bitcoinban.) A jövőbeli hónapok esetében mindig az utoljára beírt értékkel számol tovább a táblázat, de ez minden hónapban felülírható már előre is (utólag pedig kötelező felülírni a tényleges értékkel annak érdekében, hogy a programonkénti havi befizetési javaslat pontos legyen). Olyan programoknál, melyek a tőkét a hozammal együtt, elaprózva fizetik ki, csak a haszonnal számolj, a tőkét vagy gyűjtsd (és tartsd nyilván) külön, vagy fektesd vissza az adott HYIP programba, hogy termeljen továbbra is. Persze számolhatsz úgy, hogy a tőkével együttes kifizetés teljes összegét hozamként tekinted, de akkor ne felejtsd el, hogy a program a tőke teljes kifizetésével megszűnik, így a benne lévő tőkét újra be kell majd fizetni.

9. befizetés hóvégén mező: a táblázat az egyenlő hozamok elérése érdekében javaslatot tesz, hogy a megtermelt hozamból (csökkentve/növelve a kivett/betett mezőben szereplő összeggel) egy adott programba mennyit fizess be az egyenlő hozam elérésére vonatkozó törekvésben. Csak azokkal a programokkal számol, amelyekben az adott hónapban a 7. tovább építed? mező értéke "igen". Ezt az összeget felülbírálhatod (kézzel felülírhatod), de ekkor a táblázat javaslata már nem lesz teljes értékű, ugyanis nem veszi figyelembe az átírt adatot, így ekkor már a többi programnál is kézzel írd felül az adatokat! Ha nem fogadod el a táblázat befizetési javaslatát, mindenképpen írd felül a tényleges befizetett összeggel, hogy a tőkeszámítás a következő hónapban pontos legyen!

A bal szélen a lazac színű mezősávban szerepel még pár tájékoztató adat, melyet a táblázat automatikusan gyűjt. Ezek:

  • tőke Ft: 276 - kiszámolja, hogy a bitcoin beírt forintárfolyamával számítva összesen mennyi pénzed van most befektetve, tőle balra bitcoinban is látod
  • hosszú távú programok tőkéje Ft: 276 - ebből kijelzi a 7. tovább építed? mezőkben "igen" adattal rendelkező programok tőkéjét forintban, tőle balra bitcoinban is látod
  • előző hozammal e havi haszon Ft: 41 - kijelzi, hogy az előző hónap hozameredményeivel és a jelenlegi bitcoin árfolyammal kalkulálva mekkora forint hozamra számíthatsz ebben a hónapban, tőle balra bitcoinban is látod
  • ebből hosszú távú prg.-k haszna Ft: 41 - ebből kijelzi a 7. tovább építed? mezőkben "igen" adattal rendelkező programok hozamát forintban, tőle balra bitcoinban is látod
  • e havi haszon növekmény Ft: 36224 - kijelzi az előző havi haszonhoz képesti növekményt, szintén forintban
  • hosszútávú HYIP programok száma - a felette lévő cellában kijelzi, hogy hány programnál szerepel "igen" értéke a 7. tovább építed? mezőkben
  • HYIP programok száma - a felette lévő cellában kijelzi, hogy összesen hány programban van most pénzed (azt figyeli, hogy az adott hónap elején melyik programnál volt nullától több pénzed)
  • a lila hátterű cellában a táblázat kijelzi az adott hónap teljes hozamát, százalékban, minden program hozamának összeadásával, a 7. tovább építed? mező értékétől függetlenül
  • alatta a HYIP rendszerben eltöltött hónapjaid számát mutatja, ez automatikusan nő minden hónapban

A táblázat egy-egy havi blokkja a táblázat alatti üres cellákba tovább másolható, így folytatható a tervezés tetszőleges hónapszámig, a táblázat szabályosan működni fog tovább is. Minél több hónapot másolsz azonban egymás alá, annál lassabbá válnak a számítások az adatváltoztatások során. A már eltelt hónapok sorait ne töröld, mert a függvények miatt összeomlik a számítás, hanem jelöld ki az eltelt hónapok sorait és rejtsd el. Ezzel később a rejtett sorok felfedésével visszahozhatod a múltbeli adatokat, ha elemezni kívánod, addig pedig mindig az aktuális hónap lesz legfelül.

Ha az oszlopok betelnek/elfogynak, az oszlopok is másolhatók tőle jobbra, de az utolsó előtti oszlop helyére kell beszúrni az újabb oszlopokat, hogy a számítások az új oszlopokra is kiterjedjenek. Az időközben megszűnt programok oszlopait törölni kell, új programok pedig az üres oszlopokba vezethetők be.

Mint látható, a befizetéseket úgy javasolja a táblázat, hogy a HYIP programok előbb-utóbb teljesen azonos összegű hozamot fognak termelni, emellett a táblázat megkönnyíti a tervezést és egyben átlátható nyilvántartást is ad a HYIP pénzügyeidről.

Használatához sok sikert kívánok! Kérdéseket, javaslatokat a blogbejegyzés alatti hozzászólásban  tegyél!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése