2016. április 13., szerda

Kínomban már csak röhögök az ethereum árfolyamán

Az egész net az ethereumról áradozik. Hogy milyen baromira jó, bitcoin 2.0, meg hozzáértők csinálták, meg kiküszöbölik a bitcoin hibáit, és hogy ez a jövő e-pénze. A bányászcégek az ethereum bányászaton serénykednek, ugyanez a vak hit tükröződik a befektetők szemében.

Persze! Hogyne!

A valóság ezzel szemben az, hogy a valóban imponáló kezdeti szárnyalás befejeződése óta - az ethereum eddigi élethosszát figyelembe véve - történelmi mélypontokon, gyakorlatilag állandó lassú zuhanásban van az árfolyama. Nem ingadozik, meg nem hektikus, hanem stabilan zuhan.

Az ethereum árfolyamváltozása a bitcoinhoz képest kezdetektől máig (forrás: Poloniex.com)
Az árfolyam nyilván azért tart a béka feneke alatt a kezdeti szárnyalás után, mert nem jönnek pozitív hírek az ethereumról, pedig mindenki ezt várja. A bitcoin árfolyama nem változott ez alatt, ez tehát nem magyarázza. 

Én a felszállóágban szálltam be az ethereumba egy hónapja, a pénzem most már csak a felét éri és napról napra egyre csökken. Már csak röhögök rajta. És fogalmam sincs, mikor fog újra szárnyalni, meg hogy egyáltalán fog-e, csak azt tudom, hogy jelenleg baromi erős bukóra állok ethereum ügyben, és már egy hónapja folyamatosan-folyamatosan egyre nagyobban. Annyira nagyban, hogy már nem is akarom kivenni a pénzt és megmenteni a menthetőt, vesszen csak egyre tovább, lesz ami lesz.

Egy fényes jövő előtt álló kriptopénznek szerintem nem így kéne működnie, az embereknek venniük kéne, mint a cukrot, hiszen ebben a jövő és még akár 10-15-ször ekkora értéket is elérhet.

De úgy tűnik, a piac nem így látja.

Egyelőre persze nem írtam le az ethereumot, erről szó sincs, de már nem párásodik be a szemem a neve hallatán, sőt áhítat helyett inkább kifejezetten mérges leszek. Tényleg egy közeledő cápára hasonlít a jele, amelyik a következő pillanatban felfal, a jelen lelkiállapotomban legalábbis egyre komolyabban ezt gondolom... :)

Az ethereum jele

Tudjátok, mi a bajom az altcoinokkal (tehát a bitcoinon kívül minden más kriptopénzzel)? Hogy egyiknek sincs számottevő súlya és jövőképe. Miközben a bitcoin idén 8 éves és egyre több ember ismeri és használja, az altcoinok közül egyiket sem fogadják el a HYIP programok, vagy a PayPal, vagy a budapesti taxik vagy a lengyel légitársaság. Nincsenek (legalábbis tömegesen, megbízható szolgáltatók által üzemeltetett) ráépített elektronikus pénztárcák, nincsenek ATM-ek.

Csak akkor tudod használni őket, ha átváltod bitcoinra és a bitcoin infrastruktúrán bitcoinként fizetsz vele. Pedig évek óta vannak altcoinok, a leghíresebbek mondjuk a Litecoin vagy a DOGE, bár van még ezen kívül is néhány. Meg lehet nézni, az infrastruktúrában mire jutottak, a Dogechain.info elektronikus pénztárcája még dátumot vagy egyenleget sem képes mutatni a számlatörténetben. Nem válthatóak közvetlenül dollárra sem, forinttal szembeni egyenlegük sincs értelemszerűen. Minden, amit érnek, azt a bitcoin teszi értékké.

Majd ha olyat látok egy üzlet bejáratán vagy egy weblapon, hogy ETHEREUM ACCEPTED, na majd akkor gondolom, hogy jöhet belőle a Bitcoin 2.0! Addig csak merő spekulációnak tartom mindegyik kriptopénzt, köztük az ethereumot is.

A bitcoint akarják legyőzni, miközben ők maguk csak a bitcoinra válthatóak át, ha az értéküket realizálni akarod. A bitcoint akarják legyőzni, miközben csak addig ficánkolhatnak, amíg a bitcoin engedi nekik.

Az altcoinok ideje még egyáltalán nem jött el. Az ethereumé sem. Infrastruktúra nélkül csak árfolyamspekulációra használhatóak. Márpedig a bitcoin alapötletét nem a dollárral szembeni árfolyamspekuláció szülte, hanem egy önálló, mindentől független elektronikus pénz és annak nemzetközi infrastruktúrája. Ennek a bitcoin lassan, de egyre inkább kezd is megfelelni.

De még mindig CSAK a bitcoin... A befektetők meg a körmüket rágják a fél éves ethereum árfolyamát látva.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése