2024. március 12., kedd

Az alapok: pénz befizetése, kifizetése a tőzsdén, kereskedők kötéseinek másolása és megszüntetése

Linus Bohman képe
Ahhoz, hogy a sikeres kriptokereskedők kötéseit másolhasd, először is, nyitnod kell egy fiókot valamelyik kriptotőzsdén.

Crypto-Trader.hu alábbi videójának végén látható Winrate.io összevetés alapján én a Bybit.com tőzsdét választottam.

Az alábbi lépéseket javaslom az elejétől fogva:

1) Mivel az én konkrét kereskedőket fogok követni a blogban, amelyek a Bybiten vannak, ezért én azt javaslom, hogy Te is a Bybitre regisztrálj az alábbi linken át, ez egy ajánlólink is egyben:

https://www.bybit.com/invite?ref=OG6K97

Ha nem szeretnéd az ajánlólinkemet használni, akkor a Bybit.com oldalon használd a Sign Up gombot  a jobb felső sarokban.

Letöltheted a Bybit applikációját és azon keresztül is regisztrálhatsz, de mindenképpen ajánlom az asztali gépes felületet is használni, ismerni, mert az áttekinthetőbb.

Az alábbi oldalon kapsz egy képernyőképes segítséget a fiók regisztrációhoz (asztali géphez és mobilalkalmazáshoz is), amely amúgy nagyon egyszerű. A Bybiten nincs magyar nyelv, de ha már regisztráltál bármilyen fiókot más angol nyelvű oldalon, menni fog ez is.

2) Miután a regisztráció befejeződött, hitelesítened kell magadat, e nélkül nem kezelhetik a pénzed a hatályos pénzmosási szabályok alapján. A hitelesítést az alábbi oldalon található képernyőképes útmutató alapján végezheted el. A személyi igazolványod és a lakcímkártyád szükséges.

3) Miután mindezzel végeztél, már csak a befizetés marad hátra. Én a bankkártyás befizetést javaslom, mert ez a legolcsóbb és a legegyszerűbb, ráadásul azonnali. Ha Revolutot használsz, akkor ott lehet, hogy kedvezőbb átváltási árfolyamot kapsz, mint a magyar bankodnál, főleg hétköznapokon, amikor a devizatőzsde nyitva van. De ma már az Erste, Gránit és OTP bankoknál is vannak versenyképes árfolyamok, igaz, közülük az OTP-s nem vonatkozik az internetes átváltásra.

A befizetést az alábbi oldalon tudod megtenni, ahol használhatod az EUR vagy HUF árfolyamot is, utóbbi esetben drágább lehet az átváltás, mintha a bankod váltaná eurón át, de ezt ellenőrizd! A mobilapplikációban a Buy with HUF funkción keresztüli bankkártyás befizetést használd, ahol adj meg nagyobb befizetendő összeget, ha "No quote available." hibaüzenetet kapsz (kb. 4 000 forintig jöhet ilyen üzenet). Ha megfelelő az összeg, akkor a Bybit felajánlja a bankkártyás fizetési módokat, ahonnan érdemes a legolcsóbbat választani.

Mindkét befizetési móddal a sikeres folyamat végén a pénz rákerül a Bybit.com Funding számládra.

Ha első alkalommal csinálod a befizetést, tedd ezt egy kisebb összeggel próbaképpen, amivel már elérhető a bankkártyás befizetés. Ez kb. 4 000 forint. Ne válaszd a P2P Trading funkciót, ha nem érhető el a bankkártyás fizetés, inkább növeld meg a befizetés összegét!  

4) Ha a számlád megnyitottad, hitelesítetted magad és megvan az első pénzed, legalább 50 USDT összegben a számládon, akkor megkezdheted a sikeres kereskedők kötéseinek másolását! (Vannak kereskedők, melyek 50 USDT-nél nagyobb induló összeget kérnek.)

Ne feledd, hogy a pénz a Te számládon marad, nem kapja meg a kereskedő, a Te számládon csak a kötések másolódnak át a kereskedő számlájáról. De így is van kockázat ebben, hiszen a veszteséget termelő kereskedő veszteséget termel a Te számládon is, így elveszítheted a pénzed, vagy annak egy részét! Ebben a blogban épp az a cél, hogy elkerüljük ezeket.

A kötések másolásához az alábbi oldalról választhatod ki a kereskedőt. Ehhez válaszd az All Master Traders fület! A kereskedőket listázhatod, sorba rendezheted, szűrheted a fejlécben, de egy konkrét kereskedőre is rákereshetsz a Search Traders keresőmezőben, a fejléc felett jobbra.

A megjelenő kereskedőkhöz a jobb szélen található Copy feliratú gombbal csatlakozhatsz. Followed felirat jelenik meg, ha már követed, Full felirat, ha betelt a követési lista és lakat alatti Copy, ha csak zárt körben követhető.

A Copy gombra kattintással feljön egy ablak, amelyen beállíthatod a követési paramétereket.

A Bybit.com kötésmásolást kezdő képernyője

Az Investment rovatba írd be, hogy mekkora összeggel szeretnéd követni a kereskedőt. A mezőben halványan látszik a minimum összeg, ezen a képen például 1590 USDT. Alatta mutatja az elérhető összeget a Funding számládon, amelyre befizettél bankkártyával.

Bal oldalt alul a Profit Sharing Ratio mező tájékoztat arról, hogy a nyereség hány százalékát kéri el a kereskedő a munkájáért. Ezt a Bybit.com automatikusan elvégzi, tehát meg sem kapod a jutalék pénzt. 10 és 15 százalék között szokott lenni ez az érték.

A Copy Now gomb megnyomásával kapcsolódsz a kereskedőhöz.

Egyszerre legfeljebb 10 kereskedőt követhetsz egy fiókban.

A csatlakoztatott kereskedőidet az alábbi képernyőn javaslom követni, mert itt forintban is láthatod az egyenleged változását, ha beállítod a kijelzést forintban itt (Currency). 

5) Minden kereskedő sorának jobb végén találsz egy Details linket. Ha azt megnyomod, feljön egy képernyő, melyen bármikor megszüntetheted egy kereskedő követését a Cancel Copy linken keresztül.

A kereskedő követésének azonnali megszüntetése zárja a pozíciókat és realizálja a nyereséget/veszteséget a pillanatnyi állapot alapján (Exit immediately at the current market price a kereskedésekben és Terminating all bots immediately a robotokban). Viszont lehetőséged van arra, hogy a követés csak akkor szűnjön meg, ha a kereskedő lezárta a kötéseket (Continue copying the trader until the positions are closed a kereskedésekben és Continue copying the trader until all bots are terminated a robotokban.)

Ha nem megszüntetni, csak csökkenteni vagy növelni szeretnéd a kereskedő által kezelt összeget a számládon, azt ezen az oldalon (Master Trader fül) teheted meg, az adott kereskedő sorában az Adjust Investment linkre kattintva. Az Increase Investment emeli, a Reduce Investment csökkenti az összeget. A kereskedő által kért minimum összeg alá nem csökkentheted az egyenlegedet, a minimum összeghez csak a kereskedő követésének leállításával (Cancel Copy) férhetsz hozzá. (A kereskedő tudja csökkenteni a minimum összeget, ha veszteséggel kereskedik, csak Te nem.) Ha a kereskedő éppen kereskedik a pénzeddel, akkor csak annyival tudod csökkenteni, amit épp nem használ a minimum összeg felett.

6) Pénzt kivenni a számládról az alábbi oldalon tudsz, a SEPA funkciót választva. A bankszámlád IBAN számlaszámát kell megadnod, amely a számlakivonatodon vagy a netbankodban szerepel. 1-3 munkanap alatt érkezik meg a pénz a számládra, forintszámla esetén a bank automatikusan átváltja a beérkezett eurót. A művelet díja a Bybit.com oldalán 1 euró, ami nagyon olcsónak számít. Legalább 5 eurót tudsz kikérni.

A végére már csak egy kérdés maradt: melyik kereskedőt érdemes választani?

Nos, erről szól ez a blog! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése