2024. március 14., csütörtök

A kriptokereskedésből származó jövedelem adózása

401(K) 2012 képe
Az adózás szabályai jelentősen változtak 2022. január 1-től, így a korábbi, erre vonatkozó blogbejegyzésem már nem érvényes. 

Helyette a jelen poszt írásának időpontjában érvényes szabályok az alábbiak.

BEVÉTELNEK SZÁMÍT

A fekete doboz elv alapján csak az számít adóköteles bevételnek a tárgyévben, amit abban az évben a kripto világából forintra, dollárra, euróra, vagy más, ún. fiat pénzre átváltottál, más szóval kivettél a kripto pénzeid közül. 

Ide értendő az is, ha a kriptotőzsde saját kibocsátású bankkártyájával vásárolsz vagy készpénzt veszel fel közvetlenül a kriptoszámládról, sőt az is, ha kriptóval fizetsz valakinek valamilyen nem kripto eszközért, azaz bármilyen vagyontárgyat kripto eszközért szerzel meg. Ilyenkor a vagyontárgy megszerzésére fordított, igazolt kiadás, de legfeljebb a vagyontárgy értékesítéskori szokásos piaci értéke számít.

Tehát fontos, hogy a kriptóban fizetés is adóköteles bevételnek számít, hiszen a vásárlás pillanatában realizáltad a bevételedet a kriptóból, amiből aztán megvettél valamit.

Sőt, az is adóköteles bevételnek számít, ha a kriptotőzsdén átváltod a kriptovalutádat fiat pénzre, de a számlán hagyod, azaz nem utalod ki magadnak, nem költöd el.

De az is adóköteles bevétel, amit úgy szereztél meg, hogy átváltottad a kriptovalutádat forintra vagy más fiat pénzre (vagy abból vettél valamit), de előtte nem volt semmilyen kriptotőzsdei ügyleted, egyszerűen csak tartottad a pénzed kriptóban, mindenféle pénzügyi tranzakció nélkül, az árfolyam emelkedésében reménykedve.

NEM számít adóköteles bevételnek, ha valamilyen ún. stablecoinra váltod át a kriptós pénzed, így például USDT-re. Az is kriptopénznek számít, nem kell figyelembe venni, hogy dollár alapú stablecoin. Csak akkor számít adóköteles bevételnek, ha a kriptót valódi dollárra (USD) váltod, vagy bármilyen más fiat pénzre.

Értelemszerűen, ha más kriptós jövedelmed is van, például azzal fizettek Neked a munkádért, akkor azzal össze kell vonni a kriptovaluta ügyletekből származó bevételedet és együtt, összevonva kell megállapítani a kriptovalutából származó adóköteles bevételedet.

KIADÁSNAK SZÁMÍT

Adóalapot csökkentő kiadásnak számít a tárgyévben a kriptovaluta megszerzésére fordított összeg, tehát amit forintban elköltöttél arra, hogy kriptót vásárolj. Ide tartozik minden igazolt kiadás, díj is, amit a kriptovaluta megszerzésével, tartásával vagy eladásával kapcsolatban levontak tőled bármilyen jogcímen.

Ilyen lehet például a kereskedési, számlavezetési díj vagy a kriptovaluta tárolóeszközének megvásárlására fordított díj.

FIZETENDŐ ADÓ KISZÁMÍTÁSA

A fentiek alapján összeadod a tárgyévre érvényes összes bevételed, majd abból levonod az összes ugyanilyen kiadásod. A fizetendő adó az így megmaradó összegnek, vagyis a nyereségnek a 15 százaléka. Tehát NEM a bevétel 15 százaléka, hanem az abból levont kiadások után megmaradó rész 15 százaléka!

NEM ADÓZIK A KIS ÖSSZEGŰ NYERESÉG

A fentiekkel ellentétben NEM kell adót fizetni, ha az alábbi esetek EGYÜTT teljesülnek:

  • tranzakciónként (ügyletenként) nem éri el a nyereség a minimálbér 10 százalékát
  • naponta legfeljebb csak 1 olyan pénzkivételi tranzakció történt, amely elhagyta a kriptovaluták világát
  • a teljes tárgyévi nyereség egész évben nem éri el a havi minimálbér összegét

A minimálbér számításnál a tárgyévnek a minimálbére számít, vagyis azé az évé, amelyben a bevételeid és a kiadásaid keletkeztek. Nem a bevalláskor érvényes minimálbérrel kell számolni tehát!

A 2024-es évben keletkezett bevételek tekintetében 266 800 forintos, 2024-es minimálbérrel kell számolni majd, amikor 2025-ben elkészíted a 2024-es év adóbevallását.

KORÁBBI ÉVEK VESZTESÉGEINEK ELSZÁMOLÁSA

Az úgynevezett adókiegyenlítés elve alapján az adott adóév kiadásai mellett az azt megelőző 2 év vesztesége is levonható a nyereségből. De csak akkor, ha azt abban a két évben be is vallottad!

Egészen pontosan az adóból lehet levonni a korábbi veszteségek 15 százalékát, ami végül is forintban ugyanazt jelenti.

ADÓ BEVALLÁSA

Az adót évente egyszer, a május 20-ig beadandó adóbevallásban kell bevallani és megfizetni. A veszteséget is be kell vallani, hiába nem kell utána adót fizetni. Ez azért is jó, mert utána még 2 évig figyelembe tudod venni az adód csökkentéséhez.

Az adóbevallásban a kriptoügyletekből keletkező adó független más adómentességtől, tehát más adómentesség esetén is ugyanannyit kell fizetni, mint akinek nincs adómentessége. Nem veheted tehát figyelembe a 25 év alattiak adókedvezményét, vagy a 4 gyermekes anyák adómentességét és egyáltalán, semmilyen más alanyi adómentességet sem.

Célszerű egész évben vezetni, hogy mennyi összeget fizettél be a kriptovaluták világába és mennyit vettél ki onnan, mert utólag 1 év összes tranzakciója közül sokkal nehezebb lesz összeszedni.

Az USDT-ben keletkezett költségek átszámításakor célszerű az adott napi árfolyamon számolni. Én ehhez az alábbi linken elérhető grafikonról számolom a napi árfolyamot, 1H skálára váltva, mert ott már egy napra csak egy árfolyamösszeg van.

Az adóbevallást önállóan kell kiegészítened a kriptojövedelmeddel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) által biztosított tervezet megnyitását követően. Az ügyleti nyereséget (vagyis a 15 százalékos adó alapjául szolgáló összeget, mint jövedelmet) a személyi jövedelemadó bevallás 164. sorának d) oszlopában kell feltüntetned, magát a 15 százalékos adót pedig ugyanannak a sornak az e) oszlopában. Ha nem voltál nyereséges az adott évben, akkor mindkét mezőbe 0-t írj, a veszteség összegét pedig írd be az a) oszlopba. Az ide beírt veszteséget a következő két adóévben levonhatod a bevételeidből, de amely veszteséget már érvényesítetted, azt még egyszer értelemszerűen nem vonhatod le.

Akkor is megállapíthatsz ügyleti veszteséget, ha nem származott bevételed a kriptoügyletekből, mert nem váltottad át forintra, nem költötted el, stb.

Módosított képkocka a CoinCash.eu videójából

MI TÖRTÉNIK, HA NEM VALLOD BE AZ ADÓT A KRIPTOJÖVEDELMEID UTÁN?

Amíg nem jönnek rá, addig semmi.

Viszont nem fogsz nyugodtan aludni az elmulasztott bevallás után még 5 évig, mert bármikor rájöhetnek.

Tévedés, hogy a kriptotőzsdére nem lát rá a NAV, vagy a kriptotőzsde által kibocsátott bankkártyával radar alatt költhetsz. Ezek a szolgáltatók olyan országokban működnek, ahol van információcsere egyezmény és a NAV igenis kikérheti, megkaphatja a pénzmozgásaidat. Nem véletlen, hogy csak a személyi okmányaiddal és a szelfiddel tudsz regisztrálni a kriptotőzsdére, így rögtön beazonosíthatóvá válsz.

A NAV egy adóellenőrzés során bekéri az adatokat és kiszámolják az adóhiányt, amit nem vallottál be, nem fizettél meg és ezt kifizettetik Veled. Ezen felül még bírságot is kaphatsz, amely alapesetben az adóhiány fele. De ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával függ össze (nem pedig mondjuk valamilyen tévedés például, azaz ha egyáltalán nem vallasz be semmit, akkor az biztosan ez a kategória), akkor az adóhiány duplája is lehet a bírság.

Vagyis, ha nem vallod be az adót a kriptojövedelmed után és rájönnek, akkor az eredeti adó háromszorosát is megfizettetik Veled összesen, ami a jövedelmed majdnem fele (45 százaléka)!

Szerintem megéri inkább elkerülni ezt és bevallani a bevételeidet, s így nyugodtan aludni.

Ha belefogsz a kriptózásba, valld be az adódat!

A fenti információkhoz az alábbi forrásokat használtam fel:
NAV: A kriptoügyletek jövedelmének adózása
Mycryptoption.com: Bitcoin és Kriptovaluta Adózás Magyarországon 2024 | Hogyan adózunk a bitcoin és más kriptovaluták után?
Coincash.eu videója: Így adózz a kriptod után - adóbevallás 2023
BékésPartners.com: 2024-ben módosul a kriptoeszközök adózása
BékésPartners.com: Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletek adózása magánszemélyeknél

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése