2017. január 25., szerda

A legegyszerűbb mód arra, hogy a bitcoinod a bankszámládra érkezzen: Kraken.com

Én alapvetően még mindig csak gyűjtögető szakaszban vagyok, így a megkeresett bitcoinjaimat nem kellett forintra váltanom, hiszen újra befektettem. Ez alól egyszer tettem kivételt: amikor tavaly október elsején sportfogadásba fogtam a VIPbetadvice tippjeivel. Akkor Bitcoin ATM-en vettem ki a pénzt a budapesti Pilvax közben.

Később azonban kaptam egy fülest, hogy miért nem utalom ki a Kraken.com-on keresztül? Olcsó, gyors kényelmes.

Most, hogy Jo kifizette a Compound.fund pénzt, egy részét a sportfogadásba csoportosítottam át. Ezért szükségem volt valamilyen hatékonyabb megoldásra, mint a Bitcoin ATM.

A Krakenre már korábban regisztráltam, de akkor csak körbenéztem. Most azonban végigcsináltam két tranzakciót, így szeretném megmutatni, tényleg mennyire egyszerű ez.


Regisztráció, majd belépés után célszerű egyből nekiesni a hitelesítési folyamatnak, e nélkül ugyanis nincs tranzakció. Ezt egyszer kell megcsinálni.

Hitelesítési folyamat


A vízszintes főmenüből a Get Verified menübe lépve egymás alatt látszik a 4 hitelesítési szint. Az első hitelesítési szinten (Tier 0), azaz regisztráció után közvetlenül még semmilyen pénzt nem tudsz fogadni és küldeni. Ezért célszerű nekizuhanni a Tier 1-nek.

A Tier 1-nél ha megadod a teljes neved (Full name), a születési időt (Date of birth), az országot, ahol devizabelföldinek számítasz (Country of residence), továbbá a telefonszámodat (Phone number) a weboldal alján, akkor a kriptodevizák kereskedésére, küldésére és fogadására máris jogosultságot szerzel.

Célszerű egyből továbbmenni a Tier 2-re. Itt válik elérhetővé ugyanis a pénzküldés a bankszámládra.
Ezen a jogosultsági szinten napi 2000 dollárt fogadhatsz vagy utalhatsz át bankszámlára, havonta pedig 10.000 dollárt. 

Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy megadod a lakcímedet isa weblap alján a Tier 2-re kattintva. Célszerű a valós adatokat megadni a következő szint miatt.

A Tier 3 szintig célszerű hitelesíteni magadat, a Tier 4 ugyanis kiemelt ügyfeleknek szükséges csak. A Tier 3 szinten azonban már azt kérik, hogy add meg a foglalkozásod, illetve töltsd fel a személyi igazolványod és valamilyen, három hónapnál nem régebbi bankszámlakivonatot, vagy háztartási számlát, amelyiken a neved és a címed szerepel, melyeket korábban megadtál. Az igazolványnál figyelj arra, hogy a sarkai maradéktalanul látszódjanak, nekem ugyanis ezért dobták vissza a kérelmet. Az igazolvány nem csak személyi igazolvány lehet, hanem bármi, aminek van lejárati ideje, állami kibocsátású és tartalmazza a születési dátumodat. A fényképnek színesnek kell lennie.

A második irat, vagyis a bankszámlakivonat helyett bármilyen irat megfelel, amelyik legfeljebb 3 hónapja lett kiállítva, a címe azonos azzal a címmel, amit a Tier 2 hitelesítés alatt megadtál és tartalmazza a neved.
Tier 3 szinten már napi 25.000 dollárt küldhetsz és fogadhatsz, havonta pedig 200 ezret.

Magyarországi bankszámlára küldés lépései


1) Először is, kreálj bitcoin címet, amire el tudod küldeni a bitcoinjaidat! A Funding főmenüpont almenüjéből válaszd ki a Deposit főmenüpontot, amennyiben nem az nyílik meg egyből, majd a bal oldalsó sávban válaszd a Bitcoin (XBT) menüpontot. Itt alul nyomd meg a zöld Generate New Address gombot, amire létrejön a bitcoin címed. Több ilyen címet is generálhatsz, de egyszerre csak az utolsó 5 lesz érvényes.

2) Erre a címre küldd el a bitcoinodat. A befizetés státuszát a Funding főmenüpont Deposit almenüjét kiválasztva tudod ellenőrizni. Itt látod, ha megérkezett a pénz (meg persze a felül látható egyenlegeden is).

3) Ekkor váltsd át a bitcoint euróra! A Trade főmenüpont New Order almenüjében tudod ezt megtenni. A megjelenő képernyőn a Sell gombot nyomd meg a bal oldalon (eladás), az Amount mezőbe írd be az összeget bitcoinban, amit át szeretnél váltani. A tizedesvessző helyett pontot használj! Ha vársz egy kedvező árfolyamra, akkor a jobb oldalon nyomd meg a Limit gombot és tőle balra írd be az összeget. A tranzakció akkor fog teljesülni, ha a piac eléri a beállított árfolyamot. Ha megelégszel a pillanatnyi árfolyammal, akkor nyomd meg a Market gombot. Mindkét esetben a jobb szélen megkapod a várható összeget euróban. Ha minden rendben van, nyomd meg az alsó Sell XBT for EUR gombot!

A tranzakció megtörténte után máris küldheted a bankszámládra a pénzt!

4) Ehhez a Funding főmenüpont Withdraw almenüjét válaszd! Ezt követően nyomd meg a bal oldali oszlopban az Euro (EUR) linket, ahonnan ún. SEPA átutalást kérhetsz. A SEPA jelentése: eurózónán (Európán) belüli átutalás. Ezzel megérkezik az euró a forintszámládra, a bankod automatikusan átváltja a pillanatnyi deviza vételi árfolyamán.

Először is célszerű sablont készíteni a bankszámládról, hogy az adatokat később már ne kelljen előbányászni. Ehhez az +Add account gombot használd alul. A Description mezőbe add meg a sablon tetszőleges nevét, a Name on account mezőben a Krakenen regisztrált névvel azonosnak kell lennie. Az IBAN mezőbe írandó IBAN számlaszámod minden bankszámlakivonatodon megtalálható, de magyar bankszámlaszámból IBAN számot képző kalkulátort is találhatsz a neten. A Bank name mezőbe a bankod nevét írd be, a BIC mezőbe a bankod BIC (más néven SWIFT) kódját. Ez is ott szokott lenni a bankszámlakivonaton, de ha máshol nem, a bankod honlapján vagy az interneten megtalálod. Végül az alsó, Address mezőbe a bankfiókod címét írd be, ne a sajátodét! A fiókod címe nem biztos, hogy azonos azzal a fiókkal, ahová általában jársz, és a fiókbezárások miatt meg is változhatott olyan fiókra, ahol még életedben nem jártál. Ezért a fiókod címét a bankszámlaszám beütésével innen ellenőrizheted le: http://www.bankkereso.eu/ (A bankszámlaszámod nyugodtan megadhatod az interneten, nem lehet visszaélni vele. A vállalkozásoknak kötelező is feltüntetni a bankszámlaszámot a hivatalos irataikon, de nyilvános az e-cégjegyzékben is.)

Ha végeztél, a Save bank account gombbal tudod rögzíteni. Ettől kezdve csak elég rá hivatkozni a sablon nevét kiválasztva az előző képernyőn a Bank account lenyíló menüben.

Ha ki van választva a Bank account, akkor az Amount mezőbe írd be az összeget (euróban) és alul erősítsd meg a tranzakciót. A bankszámládra várhatóan másnap fog megérkezni a pénz, forintban, mint említettem a bankod pillanatnyi deviza vételi árfolyamán átváltva. (Természetesen ha euró bankszámlát adsz meg, akkor nincs konverzió).

A Kraken levon egy csekély átutalási díjat, melyet a küldés előtt feltüntet. (Megjegyzem, visszafelé, tehát a magyar devizaátutalásokért több ezer forintot kell fizetni, ezek között még valamivel olcsóbbak a SEPA átutalások.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése