2016. szeptember 2., péntek

Valószínűleg egy ügyesen felépített csalás a Recyclix.com

Igen. A cikk címe engem is sokkolt. A következő történt.

Éppen gyanútlanul és békésen böngészgettem a Recyclix magyarországi Facebook csoportjában, amikor a következő képre lettem figyelmes:

A Recyclix.com autójáról készített kép (forrás: magyar Facebook csoport, a kép forrása)

Ugye arról van szó, hogy a Recyclix még a nyáron bejelentette, hogy hosszú távú szerződést kötött a holland McDonald's-szal a gyorsétteremlánc hulladékainak feldolgozására. Nyilván egy ilyen teherautót látunk a képen.

Bevallom, néhány napja már találkoztam ezzel a képpel. Most azonban, amikor ránéztem, belém nyilallt egy gyanú. Nézzétek csak meg még egyszer a fenti képet! Nem gyanús rajta valami?

Miközben a teherautó eleje kisebb a képen, miután távolabb van, a vége meg nagyobb, mert közelebb, az autó vonalai és a McDonald's felirat követik ezt a lejtést a képen, de a Recyclix felirat nem, az nyílegyenes! Mutatom ezt egy képen, vonalakkal is:

A képre manipulált felirat bizonyítása (saját szerkesztés)

Vízszintes piros vonalakat húztam a képre a Recyclix, a McDonald's feliratoknál és az autó rakterének padlózatánál. Főleg a padlózaton látszik egyértelműen a lejtés, mivel az hosszú, de a McDonald's felirata is egyértelműen lejt, míg a Recyclixé egyáltalán nem!

A Recyclix logót és feliratot egyértelműen utólag tették rá a képre!

Frissítés 2016-09-03: itt az eredeti McDonald's teherautó képe.

Na, több se kellett nekem, hiszen egy valódi vállalkozásnak mi érdekel lenne hamis képpel ékeskedni? Azonnal beütöttem a Google-ba, hogy Recyclix és McDonald's. Megerősítéseket kerestem, hogy ez a szerződés valóban létrejött.

Azonban e helyett egy fórumot találtam, amelyekben bizonyították, hogy a Recyclix körül egyáltalán nincs minden rendben!

És mit találtam ezen a fórumon? Cryptodevil nevű felhasználó idén júliusban (a Recyclix bejelentése után) megkérdezte a McDonald's európai sajtóirodájától, hogy jól gondolja-e, hogy a holland leányvállalatuk nincs kapcsolatban a Recyclix-szel, mire az iroda a hollandokkal folytatott egyeztetés után azt válaszolta vissza, hogy nem dolgoznak a Recyclix-szel. Íme a McDonald's válasza:


A McDonald's válasza 2016. július végén (a kép forrása)

Augusztus elején Cryptodevil ismét megkérdezte és a McDonald's ugyanezt válaszolta:

A McDonald's 2016. augusztus 11-i megerősítése (a kép forrása)

Frissítés 2016-09-03: a Recyclix válasza szerint egy alvállalkozóval állnak szerződésben.

A fórumon azonban ennél jóval tovább mentek és beleásták magukat a további bizonyítékokba arról, hogy ez egy jól felépített csalás. Megpróbálom összeszedni ezeket röviden.

  • a Recyclix is elismeri a befizetésekről, hogy "A Recyclix Sp.z o.o egyesítheti ezeket a pénzeket más felhasználók és sajáttulajdonosú tőkéjével. Ezek az egyesített pénzalapok közös, vállalati céljainkra, vagy egyéb célokra felhasználhatók." - mondjuk ez nekem még nem bizonyít semmit, de szerintük igen, mert ez így egyértelmű piramisjáték
  • bankkártyával egyszerre csak legfeljebb 250 euró fizethető be - a Malév csődje óta tudjuk, hogy a kártyával vissza lehet kérni a nem teljesítés esetére szóló kifizetéseket, ez állítólag egy olyan határ, ami még nem szúr szemet

az alábbi oldal, melyet szintén a fórumban ajánlanak, 2016. májusában még tovább ment:

  • a Recyclix céget 2014-ben alapították, miközben azt állítja magáról, hogy évek óta jó kapcsolatokat ápol
  • a recyclix.com domaint privát névvel, 2015-ben regisztrálták
  • a vezérigazgató és a menedzsment tagjai nincsenek fent sem a Facebookon, sem a Linkedinen, sem a Google+-on
  • a cég varsói székhelye egy virtuális irodaszolgáltatótól van bérelve
  • a gyárak címeit nem közlik (mondjuk erre pont most lesz egy gyárlátogatás a cáfolat)
  • szerinte zavaros a rendszer működése ezekkel az egység-vásárlásokkal, amin az emberek hajlamosak átlépni (szerintem nem zavaros, de tény, hogy nehezen érthető)
  • a cégnek valóban vannak kisebb gyára vagy gyárai, és részt vesz szakmai kiállításokon, de ezek nem nagy költségű beruházások azért, hogy ezeknek a hitelességén keresztül jó sok pénzt bezsebeljenek (mondjuk ezzel az érveléssel nem feltétlenül értek egyet, de ha valaki nagyban gondolkozik, akkor tény, hogy megvalósítható, szerintem még az alkalmazottak sem tudják, hogy csalás)
  • Tim, a cikk írója több külföldi forrásból is idéz, miszerint az újrahasznosítás veszteséges manapság az alacsony kőolajárak miatt (mellesleg a badbitcoin.org gazdája, ViK is erre hivatkozott és azt írta nekem anno, hogy egy saját ilyen vállalkozása is veszteséges volt), ehhez képest a Recyclix feltűnően nagy hozamot kínál, nem tükrözi a tényleges piaci helyzetet

Tim 2016. augusztus 31-én, azaz tegnapelőtt az alábbiakkal frissítette a cikket:

  • a Recyclix leányvállalatainak panaszáradatára válaszolva elismeri, hogy a gyárak valósak, de a gyárak elhelyezkedése és a befektetők nincsenek nyilvánosságra hozva, a cég titkolózik például az üzleti partnerekről és a pénzügyi adatokról is
  • a nyilvános gyárlátogatások a csalás részei
  • nem egyértelmű, hogy a videófelvételek valóban a cég üzemeiben készültek
  • a számok sincsenek rendben: a cég 3000 tonna hulladékot tud feldolgozni havonta, miközben a befektetők száma nincs korlátozva és azok bármennyi hulladékot megvehetnek (ez bennem is felmerült már, sőt ez volt az egyetlen aggályom eddig velük szemben, hogy hogy is van ez)

Alex Hellinger, egy német tanácsadó is lényegében ugyanezeket boncolgatja egy tavaly nyári cikkében. Egy idén júliusi cikkében pedig arról ír, hogy egy német hatósági vizsgálat már meg is kezdődött a Recyclix ellen, bár ez állítólag nem fogja vizsgálni a vállalkozás piramisjáték-jellegét.

A fórumban később tovább elemzik a cég székhelyével kapcsolatos adatokat, illetve utalnak egy oldalra, ami a Recyclix.com létrehozása idején még működhetett (jelenleg nem elérhető). Az internet-archívumban azonban tavaly októberből még látható az a kép, ami ma a Recyclix weboldalán látszik. Tehát a kép valószínűleg nem a Recyclixé, hanem egy már létezett képet használtak fel. Ez persze önmagában nem bizonyít semmit, de a fentiekkel együtt nem jó fényt vet az oldalra.

Konklúzió


Mit is mondhatnék? Csalódott vagyok, mint már oly sokszor. Mostanáig a Recyclixben hittem a leginkább. 

Természetesen nem teszek több pénzt a Recyclixbe, akkor már inkább a Compound-fund-ban veszítsem el, ott legalább nem izgulok, hogy Jo, aki természetesen fent van a Facebookon, eltűnik a pénzemmel. Ahogy Vytautas sem fog lelépni a Passive.fund-dal. (Legalábbis remélem.)

Még fel kell dolgoznom ezt a Recyclix csalódást, de most a következőképpen látom a helyzetet:

1) a Recyclix nem fog holnap csődbe menni, mert nagyszabású tervet eszeltek ki, tehát van még valamennyi időm

2) ezt kihasználva az alábbi stratégiát valószínűsítem a legjobbnak, miután a Recyclixből nem lehet befektetett pénzt kivenni, csak hozamot
  • új pénzt már nem teszek bele (tegnap - új befektetésként - még 20 eurót belenyomtam basszus), 
  • 516,19 eurót (akkori árfolyamon 0,96679273 BTC-t) fizettem be hozzájuk az 1. portfóliómban és 20 eurót (0,03774582 BTC-t) a 2. portfólióban. Mindkettőben elkezdem kivenni ezt a pénzt.
  • ha ez megvan és már nem lehet veszteségem, akkor elkezdem mindkét portfólióban visszaforgatni a hozamokat, hogy ezzel növeljem a tőkét 1000-1000 euró erejéig, már ha sikerül odáig eljutnom, mivel ott a legnagyobb arányú a hozam (14 százalékos sáv felső határa)
  • ha sikerül odáig eljutnom, attól kezdve kiveszem a pénzt, ameddig csak lehet és máshová fektetem
Nektek is ezt a stratégiát javaslom.

Frissítés 2016-09-03: egy alternatív kiszállási stratégia a Recyclixből

Hadd zárjam azzal a szóval a posztot, hogy SAJNÁLOM!!!

18 megjegyzés:

  1. Azt a... Most kértem ki a 20 Eurót, amit befektettem. Nekem ez a stratégiám, első körben mindig a befektetést próbálom visszaszerezni. Ezt vissza is akartam tenni, ezek után nem fogom. Viszont eddig nem kértek önarcképet, kezemben az igazolványommal, most meg addig kis sem fizetnek, amíg fel nem töltöm. Miért nem lehet ezeket rögtön az elején kérni?! Egyszerűen nem szeretem, ha ilyen emberek kezébe kerülnek az adataim. Még akkor se, ha esetleg becsületes. A mi törvényeink szerint csak hatósági személynek van joga elkérni az igazolványokat, szerintem máshol sincs másként. Itt meg egyértelműen csalókról van szó? Hát ez fáj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ragaszd le a fontos részeket, és a kevésbé fontosakba is ragassz bele.

      Törlés
    2. Még képet is tettek fel, hogy mit tehetsz és mit nem. Megpróbáltam kisebb felbontással és nem fogadták el, mert nem látszottak az adatok. Szerencsére nemsokára lejár az igazolványom, a számával nem fognak tudni visszaélni.

      Törlés
  2. Megpróbáltam egy kevésbé nagy felbontású képet feltenni, ahol a név még látszik, de az igazolvány száma nem. Csak sejtem, hogy miért van ez az írás felrakva az oldalra:
    "Mindenki követ el hibákat. Sajnos kétszer nem lehet ugyanazt a hibát elkövetni."
    Gondolom ez az egy esélyem volt feltölteni a képet.

    VálaszTörlés
  3. Természetesen nem fogadták el a képet, így küldtem egy jól olvasható igazolványt nekik, hátha vissza tudnak vele élni. Fél órán belül fizettek, nagyon sajnálom ezt az oldalt, voltak terveim vele.

    VálaszTörlés
  4. Szia Omega! Nekem is nagy csalódás volt, de legalább választ kaptam a kérdésemre, miszerint hogy lehet korlátlanul hulladékot vásárolni egy korlátozott feldolgozású gyári kapacitásból. Én eddig bitcoint használtam, nem kértek semmilyen azonosító iratot és sikerültek a pénzkikéréseim. Neked is ezt javasoltam volna, de lemaradtam. Bocsánat! Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
  5. Szia Péter! Bitcoinban kértem ki, úgy kérte a képet az igazolvánnyal.

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok. EGYÉNI VÉLEMÉNY !!! A cég a jövő januárba életbelépő EU-s pénzmosás elleni rendeletének mielőbbi bevezetésén dolgozik!!!(fegyverkereskedelem,drog,pénzmosás.)Akkor ez káros? A többi üzletben is ez van,nem jókedvükből csinálják!!! egyéni vélemény...........

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs ebben semmi káros, de akkor ezt vagy előre kérjék, hogy az ember tudjon dönteni, hogy belép, vagy nem. A másik problémám, hogy ezzel a szabályzással megint nincs összhang a törvények között, ami előírja, hogy ehhez joga csak hivatalos személynek van. Amikor már bent van a pénz, akkor nyilván megteszi az ember, mert nem akar veszíteni, de attól még nem lesz becsületes. Egyszer a változatosság kedvéért úgy is indulhatna egy ilyen oldal, hogy a vezetőség lefényképezi magát az igazolványával a kezében.

      Törlés
    2. Kedves Tibor!

      Azzal, amit írtál, semmi gond nincs, de ettől még nincs minden rendben a Recyclix háza táján. Ha a kis dolgokat (pl. titkolózás a McDonald's-os szerződés kapcsán, vagy a pénzügyi adatok körüli titkolózás) most nem számítjuk ide, két gond akkor is van a Recyclix-szel:

      1) hogyan lehetséges korlátlan jelentkező számára biztosítani az 5 hetenkénti 14 százalékos profitot, amikor itt hulladékfeldolgozásról beszélünk, ahol van kapacitásbeli korlát?

      2) hogyan tud a Recyclix ekkora hasznot termelni, amikor az ágazati elemzők egybehangzó véleménye szerint a hulladék újrahasznosítás most veszteséges az alacsony kőolajárak miatt?

      A két kérdés össze is függ.

      Ha ehhez hozzáveszem, hogy mostanában rossz hírek jönnek a Recyclixről (olasz webelérés tiltás, késedelmes átutalások), akkor azért már jóval komplexebb problémáról beszélünk.

      Tibor, miért van az, hogy mindenki becsukja a szemét a Recyclix Facebook csoportban és nem beszél a problémákról, helyette el akarja hinni, hogy ez tényleg egy 100 százalék biztos üzlet?

      Szerintem úgy lenne helyes, ha a befektetők a kockázatok ismeretében csatlakoznának a Recyclixhez, és nem csak a pozitív dolgokról esne szó?

      Kész siralomházzá válik majd a csoport, ha egyszer ne adj isten véletlenül megbukik a Recyclix! Félreértés ne essék: én sem szeretném, sőt azon drukkolok, hogy túléljen, mert jelentős befektetésem van benne és még tolok bele.

      Köszi a figyelmed és szép hétvégét kívánok Neked!

      Üdv.: Péter

      Törlés
  7. Kedves Péter. Az általad,és a kedves előtted hozzászóló által leírt véleményben sok az igazság! Én azért a fejleményeket is követem pl.nyilt napon volt szó a McDonald's-os szerződés fordítási hibályáról.
    Az ujj üzem építését,egész nap élőben lehet követni az oldalon.A szintén tervbe vett ujj olasz üzem tárgyalásáról.A kifizetésekkel valóban volt gond,de csak a banki utalásoknál.Én és a közösség, folyamatosan vettünk ki BTC-be tehát nem anyagi gond volt.A nészerüségi mutató is folyamatos emelkedést mutat.(http://www.alexa.com/siteinfo/recyclix.com)Tudnám még sorolni a pozitívumokat.Összességében a szememnek (zsebemnek ) hiszek. A kőolaj ára bitos nem marad így,a hulladékmennyiség sem csökken,sőt.Minden cégnél adódhatnak kissebb fennakadások.Minden ilyen kereseti lehetőségnél az adatok megadása már kötelező! Én bízok a cégben,és másnak is ezt javaslom.Nekem már visszajött a pénzem,csak hasznot termel.Elnézést,hogy egy levélben válaszoltam a kérdésekre.

    Szép napot mindenkinek! Üdv.Tibor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tibor!
      Köszönöm a választ! Azt hiszem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy mi is a zsebünknek hiszünk, ezért próbálkozunk. Ebben a "szakmában" nagyon kevés olyan oldal van, ami valós tevékenységet folytat, ezért én is nagyon bízok az oldalban. Csak a hitetlenség és a sok csalódás mondatja velem, hogy legyenek kedvesek az oldalak adminjai, fennartói is megtisztelni azzal, hogy küldjenek magukról egy képet, ahol az igazolványuk és a lakcímük is látható. Kíváncsi lennék, hogy egy ilyen helyzetben hány új oldal indulna kimondottan átverési célzattal. Gondolom egy-két precedens értékű verés után a többi csaló meggondolná, hogy mit akar indítani.

      Törlés
    2. Kedves Tibor, köszi a kommentet! A Recyclix "szerencséje", hogy valamiféle valós üzleti tevékenység tényleg áll mögötte, csak én abban nem vagyok biztos, hogy a jelenlegi infrastruktúrájukkal történő termelésből származik az összes haszon, amit kifizetnek a befektetőknek.

      Úgyhogy ne higgy csak a zsebednek, a Pokeram.com vagy a Forexparadise.biz alapján is hihettél a zsebednek, mégis mindkettő tönkrement és beragadt az emberek pénze.

      Én is szeretném elhinni, hogy a Recyclix egy valóban működő, hosszú távon is fenntartható lehetőség. Annyira szeretném elhinni, hogy én is pakolok bele még pénzt, de még sokat fogok izgulni augusztusig, amíg visszajön a pénzem, hogy nehogy veszítsek, ugyanis 600 ezer forint lesz a tét (illetve amit abból nem kapok vissza).

      A Recyclix egy EGYÉRTELMŰEN KOCKÁZATOS befektetés, ahol A BEFEKTETŐK ELVESZÍTHETIK A PÉNZÜKET!

      Láttam a Facebookon, hogy valaki a fia 18. születésnapjára egy 1000 eurós Recyclix befektetést adott. Kommentáljam?

      Törlés
    3. Kedves Tibor T.!

      Úgy látom tévedésben vagy. Pozitívumként emlegetni azt, hogy milyen szépen növekszik az oldal népszerűsége??? Most egy pár mondat erejéig tekintsünk el attól, hogy a Recyclixről beszélünk.

      Egyáltalán nem pozitív, sőt inkább negatív tényező az a grafikongörbe, amit emlegetsz. Mondhatnám azt is, hogy amatőr dolog azt képzelni, hogy ez a legjobb jel arra, hogy minden rendben. Egyáltalán nem az! Az csak azt mutatja, hogy nagy valószínűséggel dől befelé a pénz (persze kifelé is jön) és egyre nagyobb pénzösszeg felett gazdálkodnak. A kritikus tömeg és a népszerűségnövekedés csúcsának elérésekor pedig a tulajdonos egy döntés előtt fog állni. Ez a döntés pedig arról szól majd, hogy lelépjenek-e a pénzzel vagy sem. Ha nem, akkor ezúttal szerencsénk volt. Tehát most vissza a Recyclixhez...

      Szeretném én is azt hinni, hogy minden rendben a céggel, de ezt nem az Alexa görbéből fogom levonni. Sokkal többet nyom a latban az épülő üzem meg a nyilvános megjelenések, illetve a törvényeknek egyre jobban megfelelő működés. Röviden ennyi.

      Az a nő pedig aki a 18.szülinapi ajándékot a fiának vette, képes volt a napokban a céget a kamu Recyclix matricás zöld kamionnal reklámozni. Amikor megírtam neki, illetve megkértem hogy törölje a képet, mert kárt okoz vele a közösségnek, a legdurvább hangon beszólt, hogy ha nem tetszik ne olvassam és különben se oktassam ki... Utána még egy üzenetet is küldött teljesen ordenáré stílusban (amit nem idézek, mert annyira tuskó). Nem fogta fel, hogy mit művel. Ha ilyen ostoba emberek hirdetik a céget, akkor tényleg eláshatja magát a Recyclix.

      Törlés
    4. Bocs, ez lemaradt. A népszerűségi statisztika a Forexparadise.biz esetében pontosan mutatja, hogy miről beszélek. Kattints ide: Alexa

      Törlés
  8. Balázs. ha nem haragszol akit szidtál, annak megmutattam az üzenetet,,, nem szép dolog másokat kibeszélni, nem tudhatod ki a barátja vagy ki nem... üdv egy Recyclix tag

    VálaszTörlés
  9. Jól tetted :) Ha nem tiltott volna le miután üzent nekem, nem fajultak volna idáig a dolgok. Bocs az oldal gazdájától, hogy itt üzengetünk. Szeretném is befejezni.

    VálaszTörlés
  10. Szia Balázs! Semmi gond, csak veszekedésig ne fajuljon a dolog. Üdv.: Péter

    VálaszTörlés