2016. szeptember 6., kedd

Adatcsere egyezmény: elkezdődött az ügyfelek beazonosítása a bitcoin számlákon is

Tegnap a Bitbond P2P hitelezési oldal jelezte e-mailben, hogy szabályozás változása miatt videós azonosítást kér, amely a bitcoinban befektetőkre is vonatkozik, amelyre eddig semmilyen szabályozás nem volt. 

A bitcoint jelenleg egyetlen állam sem ismeri el törvényes fizetőeszközként a Földön. De amikor adatot kell adni, akkor bezzeg mégis pénznek tekintik, ami szerintem egy igen gusztustalan dolog!

A Bitbond után most pedig a XAPO csinálja ugyanezt. Azonban míg a Bitbondon ráérek az azonosításra egy ideig, addig a XAPO fogta és váratlanul lezárta a számlámat úgy, ahogy van.

Belépés helyett az fogadott, hogy adjam meg, mennyit keresek évente, mennyit trédelek és töltsem fel egy állami személyes azonosító iratomat, illetve egy lakóhely igazolást (Proof of Residency) - utóbbi lehet bankszámlakivonat, hitelkártya számlakivonat vagy bármilyen számla, ami a neveden van.

Majd miután mindezt megcsináltam, közölték, hogy a rendszer nem tudta ellenőrizni teljes körűen a személyazonosságomat, ezért a fiók visszakapcsolásához még információkra lesz szükségük.

Ennyi! Pfff...

Semmilyen további információ, hová lehet fordulni, hol lehet sürgetni, mikor és mi fog most következni. Még egy nyamvadt OK gomb sincs! Egy teljes fehér képernyőn mindössze ennyi olvasható:
 
A XAPO ügyfélazonosítási eljárásának záróképernyője (forrás: xapo.com)
Nem mintha takargatnivalóm lenne, de erről eddig semmilyen figyelmeztetés nem volt. Legalább szólhattak volna előre, hogy lesz ilyen és adhattak volna határidőt. Gusztustalan eljárásnak tartom!

Készüljetek, Titeket is érhet ilyen! Nem hiszem, hogy kifejezetten velem lenne baj, hiszen semmi szokatlant nem csináltam a fiókomban. Inkább úgy gondolom, az automatikus adatcsere egyezmény állhat a háttérben, amelyről a Kiszámoló honlapján olvashattok bővebben.

4 megjegyzés:

  1. Ez azt jelenti, hogy a bitcoin se lesz névtelen?

    VálaszTörlés
  2. Én még nem tapasztaltam ilyet a XAPO-n egyenlőre. Ma is indítottam róla egy tranzakciót, de nem írta ki, hogy gond lenne.

    VálaszTörlés
  3. A Bitbondon tényleg van egy menü az ellenőrzéshez, de még nem köteleztek rá sehol. Az nagyjából biztos, hogy nem fogok videózni nekik, inkább vesszen az összes pénz, amit beletettem. Vicces összeg, tehát nem fogok sírni utána.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Omega: igen, ha a szolgáltatód valamilyen módon a szigorítások hatálya alá tartozik (lásd a Kiszámoló cikkét), akkor a bitcoin sem lesz névtelen.

    Kedves Máté: a XAPO még mindig nem enged be. Ezt nem értem, ha így marad, írok nekik. Akkor lehet, hogy én lettem nekik gyanús.

    Köszi az információkat Nektek!

    VálaszTörlés