2017. március 27., hétfő

Szorul a hurok a Questra körül - az MNB büntetőfeljelentést tett

A Magyar Nemzeti Bank, mint piacfelügyeleti hatóság, a Questra és az Atlantic GAM (AGAM) magyarországi tevékenységét a múlt héten megtiltotta és büntetőfeljelentést tett. Az erről szóló közlemény az alábbi linken olvasható:


Az MNB nem csupán internetes vizsgálódások nyomán jutott erre az álláspontra, hanem helyszíni ellenőrzést is tartott egy, az Atlantic GAM tevékenységét bemutató konferencián.

Felhívom a figyelmet, hogy ettől kezdve a Questra/AGAM hazai terjesztése illegális és akár büntetőjogi következményekkel is járhat!

Én abban bízom, hogy a Portfólió.hu cikkel együtt az - egyébként szokatlanul élesen gúnyolódó - befektetők is visszavesznek a stílusukból és elkezdenek végre a földön járni: a Questra egy kitűnően felépített globális csalás!

Én örültem volna tavaly márciusban, ha valaki helyettem befektet több órát a saját idejéből, hogy utánanézzen a Questrának, de mivel nem volt semmilyen ilyen tartalom magyar nyelven (és angolul sem találtam), ezért magam tettem ezt meg. Ekkor tárult fel bizonyítékokkal is alátámaszthatóan előttem, hogy a Questra egy csalás. Azóta kiderült, hogy a hozamokban is hazudnak.
 
Ahelyett, hogy ezt a kutatómunkát értékelnék a kommentelők, amivel az ő pénzüket védem (hiszen az enyémet már nem kell), hihetetlen vehemenciával - és a tényeket is negligáló magabiztossággal - védik a Questrát (és támadják a tényeket). Mintha a Questra a saját gyermekük lenne. Más HYIP programnál nem tapasztaltam ilyet, még a Recyclix-nál sem.

Ezt nem is értem. Én is voltam befektető a Questrában, de nem tapasztaltam olyat, hogy a Questra tudatmódosító szereket is osztogatott volna a "hozamok" mellé, amitől én mindent elhiszek, amit állítanak.

Csak ismételni tudom: NE FEKTESS BE A QUESTRÁBA / AGAM-BA /ATLANTIC GAM-BA!

FONTOS! Mielőtt kommentelnél azért, hogy védd a Questrát, előbb kérlek cáfold meg a cikkem állításait és bizonyítsd, hogy több más jegybank mellett a Magyar Nemzeti Bank is téves következtetésekre jutott! Köszönöm!

5 megjegyzés:

  1. a külföldi csalókat is fől kéne jelenteni

    VálaszTörlés
  2. Én nem állok egyik oldalon sem, csak kérdezem, hogy egy tapasztalat megosztása(aminek következtében regisztrál valaki) illegális terjesztésnek minősülne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves "tancos"!

      Az én megítélésem szerint (de ez értelemszerűen csak vélemény, nem jogforrás) a Questrába bárki befizethet, az MNB határozat ezt nem tilthatja meg.

      De azt megtilthatja (és meg is tiltja), hogy terjesszék, azaz bemutatókat, összejöveteleket szervezzenek, vagy pénzt vegyenek át befizetés céljából.

      Vagyis, ha a tapasztalat átadása nem minősül felhívásnak, megtévesztésnek, terjesztésnek, aminek a hatására a hallgató fél regisztrál, hanem a regisztráció attól teljesen függetlenül történik meg, arra szerintem az MNB határozat nem vonatkozik.

      Üdvözlettel: Péter

      Törlés
    2. Köszönöm a válaszát!
      Problémás a kérdés, mivel nyilván terjesztés céljából osztják meg az emberek a tapasztalatot, de felhívás és megtévesztés nélkül.

      Törlés
    3. Ezzel nem feltétlenül értek egyet. Negatív tapasztalat megosztása nem terjesztés céljából történik. De sokszor a pozitív tapasztalat sem erre irányul. Előfordul, hogy az embert kérdezgetik, mondjon már véleményt erről vagy arról a lehetőségről. És akkor vagy írsz róla valamit vagy sem. Mindenesetre nem árt a mondandó végére kiírni a kockázati felhívást. Rengeteg blog oszt meg tapasztalatokat a különböző programokról, de érdemes a blogok közt is válogatni. Ha olyan blogot találsz, ahol arról írnak, hogy ha befizetsz XY programba akkor milyen nagyon gazdag leszel - hát ez nem tapasztalat megosztás. Szándékosan nem írok URL-t. Ellenben, ha a blogíró a saját bőrén kipróbál egy befektetést és utána a mérlegelv alapján megírja a program pozitív és negatív oldalait válogatás nélkül, akkor ott beszélhetünk arról, hogy megosztja a tapasztalatait és nem feltétlenül a terjesztés miatt. Az más kérdés, hogy egy ismertető esetleg bevonzhat újabb befektetőket. De legalább úgy történik mindez, hogy tisztában vannak a buktatókkal is.
      A Questra is mehetett volna bármeddig, ha maradnak az interneten - csakhogy ők átléptek egy vonalat, amit nem lett volna szabad. Ez pedig az a lépés volt, amikor elkezdtek csoportos bemutatókat szervezni és a tetejében irodát nyitottak a Pólus Centerben. Ezekhez komoly engedélyek kellettek volna + a tőkegyűjtéshez és kezeléshez is. Innentől kezdve már a hatóság is komolyan vette őket és volt hol lecsapni rájuk. Mert ugye a többi programnál ugyan hol csapnának le, melyik dél amerikai szervert foglalják le? Részt venni a Questrában ettől még lehet, csak továbbajánlani nem jó ötlet - mivel betiltott céget reklámozni szabálysértés vagy bűncselekmény (most nem tudom pontosan). Tekintve hogy büntetőfeljelentést is tettek a cég ellen, inkább előbbire szavazok.

      Törlés