2016. június 29., szerda

Jelentős felfutás előtt a közösségi hitelezés - bitcoinban ide fektethettek!

Egy megbízást kaptam a vállalkozásomban, hogy hajtsam fel az ún. közösségi hitelezési piacot.

Áááá... nem,  ez így nem jó cikk-kezdés. Túl unalmasan kezdődik és nem fogod elolvasni. Pedig el kéne.

OK. Akkor kezdjük így:
ELUTASÍTANAK A BANKOK? ÍGY JUSS PÉNZHEZ GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN!
"Kata 23 éves, Miskolcon él. Pénzre volt szüksége. Nemrég fejezte be egyetemi tanulmányait, s mivel jelenleg munkanélküli, - bár egy hiányszakmás képzésre jár és emiatt rendszeres állami támogatásban részesül -, három bank is elutasította a hitelkérelmét. Kata azonban nem adta fel, s az interneten néhány kattintással kétszer annyi pénzt szerzett, mint amennyire szüksége volt. Ha nem szerencsejátékkal, nem erotikus munkával kereste, és még befektetnie sem kellett hozzá, akkor hogy csinálta? Máris megmutatjuk, a módszer ráadásul bárkinél működik."
Nnna, így már jobb, ugye...? :) Ugyan a fentiekből egy szó sem igaz (ahogy az ilyen cikkekben is szokták, itt is én találtam ki), de ettől még a sztori akár valós is lehetne.

Igen, "Kata" a közösségi hitelezésből kapott pénzt. Amely Neked egyszerre lehet hitelforrás és befektetési forrás is, már amelyikre éppen szükséged van.

És mindez már bitcoinban, a magyar állampolgárok számára is elérhető! 

Az Occupy Wall Street (kb. Foglald el a Wall Streetet!) mozgalom tüntetése az Egyesült Államokban (forrás: Napi.hu)
Már írtam erről itt, a blogban is, a Bitbond nevű német oldallal kapcsolatban, ahol nekem is van egy kis befektetésem. Ebben a cikkben azonban most feltérképezem a teljes, bitcoin alapú közösségi hitelezési piacot, ahonnan tetszésed szerint kiválaszthatod, hogy hová szeretnéd befektetni a pénzed, vagy épp honnan szeretnél pénzhez jutni.

Jó-jó, de mi az, hogy közösségi hitelezés, ...kell ez nekem egyáltalán?

Igazad van, kezdjük az alapoknál, ilyen ugyanis még nincs Magyarországon. Felejtsd el a rossz csengésű fogyasztói csoport-okat, amelyet 2014. január 1-től betiltottak hazánkban. A közösségi hitelezés (más néven P2P hitelezés, azaz peer to peer hitelezés, magyarul egyenlő felek közötti hitelezés) arról szól, hogy a pénzzel rendelkező magánszemélyek dobják össze a pénzt azoknak, akiknek pénzre van szükségük. Kihagyva a bankokat
  • ez jó a befektetőnek, mert a hagyományos befektetéseknél jóval magasabb hozamot kap a pénzéért
  • ez jó az adósnak, mert nem kell bonyolult hitelbírálaton keresztülmennie, hogy megkapja a pénzt és még akár olcsóbban is juthat hitelhez, mint a bankoknál
Azért, hogy ez ne mehessen át egy össznépi lenyúlásba, erre szakosodott internetes friss vállalkozások (ún. P2P startupok) próbálják minél pontosabban kiszűrni a csalókat, akik le akarnak lépni a suskával. De ehhez a szűréshez nem kérnek be munkáltatói igazolásokat, három havi rezsiszámlát, adóst és jelzálogot, nem kérik le a KHR (vagy régebbi nevén BAR) listát, nem nézik meg a hiteleidet és nem csóválják a fejüket, ha a jövedelemarányos törlesztőrészleted már betelt és emiatt nem vehetsz fel hitelt. Helyette egyszerűen a digitális lábnyomod és a feltöltött dokumentumaid alapján ítélik meg, hogy az vagy-e, akinek mondod magad és hogy mennyire vagy hitelképes. A digitális lábnyomodban figyelembe veszik például a Facebook vagy Twitter fiókod létrehozásának idejét, a kapcsolataid számát, illetve az adott szolgáltatónál bonyolított hitelmúltadat is, ha van. Szóval ennek kevés köze van a bankok hitelbírálataihoz, viszont amit csak lehet, megtudnak Rólad a netről.

Ha ezen a szűrőn átmész, még nem kaptál semmilyen pénzt, ez csak annak a feltétele, hogy az arénába lépj, ahol a befektetők színe elé kerülsz a többiekkel együtt. És itt dől el minden, hiszen a hagyományos hitelezéssel ellentétben itt Neked kell versenyezned a befektetők kegyeiért és egy szabad szöveges leírással meggyőznöd őket, hogy miért Neked adják oda a pénzüket és ne Mancikának, a versenytársadnak, aki a képén talán még a dekoltázsát is beveti a pénzemberek kegyeiért.

Ezek az oldalak kivétel nélkül angol nyelvűek, így elismerem, hogy ez egy nehezítő tényező annak, aki nem tud angolul, de végül is ma már könnyen találsz olyasvalakit, aki szívesen segít Neked, és szerintem itt a blogomon is kérhetsz segítséget más olvasóktól a cikk-hozzászóláson keresztül.

Amennyiben a bemutatkozásod sikeres és meggyőző, akkor a befektetők elkezdik belepakolni a pénzüket a kölcsönödbe, mely ha részben vagy egészben összeáll, akkor felveheted a pénzt és ettől kezdve törlesztési kötelezettséged áll fenn, a befektetők pedig a Te (akár a bankinál olcsóbb) hitelkamatod döntő részét megkapják a befektetésükre, mellyel így win-win helyzet alakul ki, vagyis mindenki jól jár. Egy kis részt kap a kamatodból a P2P rendszert üzemeltető cég is. Ők csak az adóstól jutnak bevételhez, a befektetési oldali szolgáltatás ugyanis teljesen ingyenes.

Bár - oldalaktól függően - 0-10 százalék közötti az a pénz, amit minden felvigyázás ellenére lenyúlnak, de én soha egyetlen honfitársamnak sem javasolnám, hogy elszaladjon az így felvett pénzzel. Egyrészt itt a globális, nemzetközi piacon mérkőzünk meg más nemzetek polgárainak pénzéért, és szerintem valamennyiünknek szégyenérzés lenne magyar zászlócskákat látni a nem fizető hitelek között. Másrészt az adott P2P hitelező is megpróbálja behajtani a pénzt a megadott - és leellenőrzött - elérhetőségeiden, illetve a szerződés szerint további jogi módszerekkel is élhet, arról nem is szólva, hogy tiltólistára kerülsz náluk, amit ha fel is oldasz egy későbbi visszafizetéssel, a hitelmúltadban akkor is örökre ott marad ez a megtévedés.

A legtöbb oldalnál a befektetők pénzét nem védi garancia az ellen, hogy a pénzükkel leléphetnek az adósok - bár van ellenpélda is -, így a befektetők kétféleképpen csökkenthetik a kockázatokat. Egyrészt minél több embernek adnak a pénzükből - egy adósra jutóan minél kisebb - összeget. Világos, ha a teljes 100 ezer forintod odaadod valakinek, és az nem fizeti vissza, akkor bebuktál 100 ezer forintot a kamattal együtt. Ha viszont 100 embernek adsz 1000-1000 forintot, és abból egy nem fizeti vissza, akkor buktál 1000 forintot, de a többiek kamatai bőven kárpótolnak ezért. 

A másik kockázatcsökkentési lehetőség, hogy a befektető figyelembe veszi a P2P hitelezési szolgáltató adósminősítését az adott adósra vonatkozóan, és ezzel kerüli a rossz minősítésű adósokat, akiknél a kockázat nagyobb. Viszont ezzel arányos a hozam is, tehát végül is a nagyobb kockázatot a magasabb hozam ellensúlyozza. Ha befektetőként nem bízol senkiben, válaszd a legjobb minősítésű adósokat, még ekkor is akár több százszor magasabb kamatot kapsz a pénzedre, mint a hazai bankokban a lekötött betétre (ami most évi 0,1 százalék)! A legjobb minősítésű adósok a Bitbondon mintegy 15 százalékos éves kamattal indulnak, míg a legrosszabbak évi 30 százalék feletti kamatot fizetnek a befektetőknek.

Bitcoinban. De kérheted a dollár alapú hitelezést is, ekkor a kölcsönadáskor és a törlesztőrészletek megfizetésekor a pillanatnyi árfolyamon váltják át a bitcoint dollárra vagy vissza.

Ez a blogbejegyzés a bitcoin alapú lehetőségekről szól. De dollárban és euróban sokkal szélesebb lehetőség érhető el, akár magyar állampolgárként is. Bár a bitcoinos rendszerekben adósként és befektetőként is részt vehetsz magyar állampolgárként, az euró vagy dollár alapú rendszerekben általában pénzt csak azok kaphatnak, akik az adott P2P hitelezési szolgáltató által megjelölt országban állampolgárok vagy legalábbis helyi bevétellel rendelkező állandó lakosok. Ezért én mindenképpen a bitcoin alapú rendszereket ajánlom, amiről ez a cikk is szól.

Végül van még egy harmadik lehetőség is a befektetők kockázatának csökkentésére: több ilyen P2P weboldalon keresztül helyezik ki a pénzüket, hogy a weboldalak megszűnését vagy esetleges csődbemenetelést is részben kivédjék. Ez a cikk ezért készült!

Ugyan, kit érdekel ez a közösségi hitelezés egyáltalán?

Attól, hogy Magyarországon még nincs ilyen - de szerintem már épül - a közösségi hitelezést egyáltalán nem szabad lebecsülni. Elemzők egybevágó véleménye szerint a hitelezési piacon a jövőben egyre nagyobb részarányú lesz a P2P hitelezés, és a jövőben egyre általánosabb lesz, hogy körülötted is így fognak kölcsönhöz jutni a barátaid, nem pedig bankoktól. Hogy ezt szemléltessem, az általam kigyűjtött példákban csak az angliai (igaz, messze legnagyobb) P2P piacon több mint 60 (nem elírás!) ilyen P2P weboldalt találtam, a neten lévő cikkekből (pl. 1, 2) pedig Te is megtudhatod, hogy a taxigyilkos Uberhez hasonlóan pár éven belül a hitelezésben is teljesen általános lesz a bankgyilkos P2P hitelezés, szerintem egyre inkább Magyarországon is.

Hogy mire használhatod az így kölcsönkért pénzt? Bármire, hiszen ezek szabad felhasználásúak. Ha biztos vagy abban, hogy a pénzt vissza tudod fizetni, akkor például befektetés finanszírozására is tökéletes lehet egy olcsó P2P hitel, feltéve persze, hogy a hitelből képzett befektetésed hozama biztos és annak havi mértéke meghaladja a havi törlesztőrészletek nagyságát. Ilyen lehet például egy saját bitcoin vagy altcoin bányászat elindítása, ilyenre is bőven látok példát a bitcoinos P2P oldalakon, sőt ez egy eléggé gyakori indoklás szokott lenni a hitelfelvevő részéről, hogy az ehhez szükséges hardvert veszi majd meg a pénzből, de felhő alapú bányászatot is láttam már..

Bitcoin alapú P2P hitelközvetítő oldalak - ide fektess be, illetve itt kérj pénzt!

A listámban 100-nál megálltam azon weboldalak kigyűjtésében, melyek P2P hitelezéssel foglalkoznak. Egyszerűen annyi van, hogy nem lehet őket teljesen feltérképezni, mert ahogy bújod a cikkeket és az összehasonlításokat, elemzéseket, mindig találsz egy-két újabbat. És mind működnek! A legnagyobbakat persze mind megtaláltam (remélem).

A bitcoinos P2P hitelezési oldalakra azonban külön is rákerestem és ezekből nem találtam többet, mint amit itt leírok. Kérem a tisztelt Olvasókat, aki talál még olyan bitcoin alapú P2P közösségi hitelezős oldalt, amely nincs ezen a listán, az legyen szíves írja meg nekem itt a cikk alatt kommentben vagy az alábbi e-mail címre, hogy kiegészíthessem a listát: 



Köszönöm!

A bitcoinnal működő P2P oldalak listája és főbb adatai névsorrendben:

1) Bitbond
oldal neve Bitbond.com
webcím https://www.bitbond.com/
tulajdonos Bitbond GmbH
tulajdonos országa Németország
indulás éve 2013
kölcsönök böngészése https://www.bitbond.com/listings
eddigi közvetített kölcsönök száma és értéke 1300 db, értéket nem közölnek
befektetők hozama az adós adósminősítési kategóriájától függően évi 15-33 százalék
kölcsönök kamata a befektetők fenti hozamán felül évi 1-3 százalék, futamidőtől függően
minimális befektetés egy kölcsönbe 0,01 BTC
maximális befektetés egy kölcsönbe nincs korlátozva
minimálisan kérhető hitelösszeg 0,1 BTC
maximálisan kérhető hitelösszeg 10000 USD
törlesztés 6 hetes kölcsönnél egyösszegben a lejáratkor, a többinél havonta tőke és kamat együtt
a kölcsön összegyűjtéséhez szükséges idő 14 nap, a kitűzött összeg 60 százalékának elérése kötelező
futamidő 6 hét, 6, 12, 36 vagy 60 hónap
előtörlesztés 6 hónaptól a kölcsön bármikor egyben visszafizethető az első törlesztőrészletet követően
hitelt kérhet bárki magánszemély és online értékesítéssel foglalkozó vagy eBay eladó cég

2) BTC Jam
oldal neve BTC Jam
webcím https://btcjam.com/
tulajdonos Ovo Cósmico, Inc.
tulajdonos országa Egyesült Államok
indulás éve 2014
kölcsönök böngészése https://btcjam.com/listings
eddigi közvetített kölcsönök száma és értéke 19796 db, 17.000.000 USD összértékben
befektetők hozama a futamidőtől és az adós adósminősítési kategóriájától függően évi 19,6-53 százalék
kölcsönök kamata a befektetők fenti hozamán felül évi 1-5 százalék, futamidőtől függően
minimális befektetés egy kölcsönbe 0,00000901 BTC
maximális befektetés egy kölcsönbe nincs korlátozva
minimálisan kérhető hitelösszeg 1 BTC
maximálisan kérhető hitelösszeg 35.000 dollárnak megfelelő összeg
törlesztés hetente vagy havonta, tőke és kamat együtt
a kölcsön összegyűjtéséhez szükséges idő 14 nap, a kitűzött összeg 70 százalékának elérése kötelező
futamidő 1, 2, 3, 6, 9 vagy 12 hónap
előtörlesztés adatot nem közölnek
hitelt kérhet magánszemély, a tiltólista itt a 16. pontban (Prohibited Uses): https://btcjam.com/terms-of-use

3) BTC Pop
oldal neve BTC Pop
webcím https://btcpop.co/home.php
tulajdonos BTCPOP LTD
tulajdonos országa Nagy-Britannia
indulás éve 2015
kölcsönök böngészése https://btcpop.co/Listings/1 (csak regisztráció után látható!)
eddigi közvetített kölcsönök száma és értéke darabszámot, értéket nem közölnek
befektetők hozama adatot nem közölnek, de a listában jelenleg évi 1,22-1042,86% százalék (!) közti ajánlatok szerepelnek; ezen kívül évi 5 százalék hozam jár a befektetés nélkül tartott bitcoinokra, az ajánlottak után pedig jutalékot fizetnek
kölcsönök kamata évi 7,5%-tól indul, felső határt nem közölnek, de a listában jelenleg évi 1042,86% a legnagyobb kamatozású kölcsönösszeg, amelyen felül valószínűleg az oldal felé is fizetni kell néhány százalékot
minimális befektetés egy kölcsönbe 0,01 BTC
maximális befektetés egy kölcsönbe nincs korlátozva
minimálisan kérhető hitelösszeg 0,01 BTC
maximálisan kérhető hitelösszeg 150 BTC
törlesztés 7, 14, 30, 60, 90, 120, 180, 270 nap, 1 év, 18 hónap, 2, 3, 4, 5 év
a kölcsön összegyűjtéséhez szükséges idő adatot nem közölnek, de a listában jelenleg 29 nap a leghosszabb gyűjtési időszak
futamidő adatot nem közölnek, de a listában jelenleg 7, 14, 30, 60, 90, 120, 180, 270 és 360 napos ajánlatok szerepelnek
előtörlesztés adatot nem közölnek
hitelt kérhet magánszemély és cég egyaránt

4) Loanbase (hitelfelvételben Magyarország nem támogatott!)
oldal neve Loanbase
webcím https://loanbase.com/
tulajdonos Loanbase Inc.
tulajdonos országa Egyesült Államok
indulás éve 2013
kölcsönök böngészése https://loanbase.com/listings
eddigi közvetített kölcsönök száma és értéke 9841 db, 7.664.673 USD értékben
befektetők hozama évi 5,4-12,5% a hitelminősítéstől függően
kölcsönök kamata évi 6,59-133,04 százalék, a hitelminősítéstől és a futamidőtől függően
minimális befektetés egy kölcsönbe 0,00000001 BTC (+0,0001 BTC tranzakciós díj, összegtől függetlenül)
maximális befektetés egy kölcsönbe nincs korlátozva
minimálisan kérhető hitelösszeg 300 USD
maximálisan kérhető hitelösszeg 50.000 USD
törlesztés hetente, kéthetente vagy havonta
a kölcsön összegyűjtéséhez szükséges idő adatot nem közölnek, de a listában jelenleg 25 napos a leghosszabb gyűjtési időszak
futamidő 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, vagy 9 hónap
előtörlesztés adatot nem közölnek
hitelt kérhet magánszemély és cég

5) Stemfund
oldal neve Stemfund
webcím https://stemfund.com/
tulajdonos StemFund Ltd
tulajdonos országa Nagy-Britannia
indulás éve 2015
kölcsönök böngészése https://stemfund.com/loan-request/
eddigi közvetített kölcsönök száma és értéke 441 db, 64,25 BTC összértékben
befektetők hozama adatot nem közölnek, de a listában jelenleg évi 8,84-312% közötti ajánlatok szerepelnek
kölcsönök kamata évi 9,01%-318,00%
minimális befektetés egy kölcsönbe 0,001 BTC
maximális befektetés egy kölcsönbe nincs korlátozva
minimálisan kérhető hitelösszeg adatot nem közölnek, de a listában jelenleg 0,25 BTC a legkisebb hitelösszeg
maximálisan kérhető hitelösszeg 10 BTC
törlesztés adatot nem közölnek
a kölcsön összegyűjtéséhez szükséges idő adatot nem közölnek, de a listában jelenleg 23 nap a leghosszabb gyűjtési időszak
futamidő adatot nem közölnek, de a listában jelenleg 4, 6, 8, 12, 24, 36 és 52 hónapos kölcsönök szerepelnek
előtörlesztés adatot nem közölnek
hitelt kérhet magánszemély és cég

6) BNK to the Future
oldal neve BNK to the Future
webcím https://bnktothefuture.com/
tulajdonos BNK TO THE FUTURE (HK) Limited és BNK TO THE FUTURE Limited
tulajdonos országa Hong Kong és Kajmán-szigetek
indulás éve 2013
kölcsönök böngészése https://bnktothefuture.com/search/pitches
eddigi közvetített kölcsönök száma és értéke 13168,994 BTC
befektetők hozama az adatok hitelesített regisztráció után láthatóak csak
kölcsönök kamata adatot nem közölnek
minimális befektetés egy kölcsönbe 1000 USD
maximális befektetés egy kölcsönbe nincs korlátozva
minimálisan kérhető hitelösszeg adatot nem közölnek
maximálisan kérhető hitelösszeg adatot nem közölnek
törlesztés adatot nem közölnek
a kölcsön összegyűjtéséhez szükséges idő adatot nem közölnek, de a listában jelenleg 28 nap a leghosszabb gyűjtési időszak
futamidő adatot nem közölnek
előtörlesztés adatot nem közölnek
hitelt kérhet egyedi pénzügyi innovációk hitelezésével foglalkoznak, klasszikus magán és céges hitelek nem kérhetőek

Végszó

Akár befektetsz ezeken az oldalakon, akár hitelt veszel fel, sok sikert kívánok Neked! A többi Olvasóval együtt örülnénk, ha megosztanád velünk a bitcoinos P2P oldalakkal kapcsolatos tapasztalataidat (vagy ha valahol rossz adatot látsz) itt, a cikk alján lévő kommentben!

Köszönjük!

10 megjegyzés:

  1. Igen, ezek a P2P oldalak nagyon jó lehetőségeket kínálnak mind a két oldalnak. Majd egy olyan listát is készíthetnél róluk, ahol nem Bitcoin-t kell használni. Kezdésnek: Bondora, Twino.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Máté! Rendben, közzéteszem a teljes listát hamarosan! A Bondora és a Twino is benne van. Köszönöm!

      Törlés
  2. Szia!
    Az érdekelne, hogy mi a minimálisan adható összeg befektetőként?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Omega! Köszönöm a kiegészítést, ezzel ki fogom bővíteni a cikket. Annyit elöljáróban, hogy a Bitbondon 0,01 BTC a minimális befektetés egy kölcsönbe, így akár 0,01 BTC-vel is el lehet kezdeni ismerkedni a P2P hitelezéssel. Más műfaj ez, mint a HYIP, itt látod mögötte az embert és ad egy betekintést az életébe, hogy miért kell neki a pénz.

      Törlés
  3. Szia Péter! Nagyon köszönöm a kiegészítést, meg is tetszett a btc-jam, a hatalmas összegű eddig nyújtott kölcsönökkel, meg az apróra szétporlasztható befektetéssel, csak sajnos kevés a konkrét btc hitel. Coindesk USD, meg hasonlók vannak leginkább, azt meg nem tudom egyelőre, hogy mi, tehát a lecke adott: utánaolvasok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Omega! Nagyon szívesen! :) A Coindesk azt jelenti, hogy a hitelt USD-ben adod, ezért a hitel folyósítása, illetve a törlesztés során az aznapi Coindesk árfolyammal számolják át a bitcoint és az így kiszámolt értékben történik a folyósítás, illetve a törlesztés. Ugyanez működik a többi bitcoinos P2P hiteloldalon is, hiszen nem mindenki akarja viselni a bitcoin árfolyamkockázatát (főleg ha dollárban kapja a fizetését). Tisztán bitcoinos hitelt elsősorban bányászok kérnek, mert ők abban kapják a jövedelmüket is, amiből visszafizetik.

      Amennyiben a bitcoin árfolyamemelkedésére számítasz, akkor meglátásom szerint nem érdemes dollárban nyújtani a hitelt, hiszen romlik majd az értéke. Ha viszont forintod (dollárod, euród) van, akkor azt bátrabban nyújthatod dollár hitelben (persze előbb bintcoinná váltáson keresztül), hiszen a törlesztés során azonnal visszaváltva bitcoinon át dollárba vagy forintba, őrizni fogja az értékét, tekintve, hogy az átváltás mindig a pillanatnyi dollárárfolyamon történik. Remélem, nem magyaráztam túl bonyolultan... :)

      Törlés
    2. Még annyit, hogy ne feledkezz el róla, hogy minél nagyobb a kamat, annál kockázatosabb az adós! Én célszerűnek látom minél jobb adósnak és adósonként csak kisebb összeget adni, és így szétporlasztani a kockázatot.

      Mivel némelyik hitelben évekről is szó lehet, ezért célszerű maguk között a bitcoinos P2P oldalak között is megosztani a pénzed, s ezzel a tovább mérsékelni a kockázatot!

      Sok sikert kívánok! :)

      Törlés
  4. Köszönöm! Akkor ezek szerint simán küldhetem a btc-t bármilyen számláról. Ez jó hír, akkor azzal nem kell külön vesződni. Nem volt bonyolult, megértettem a dolgot. Ezek alapján is a btcjam tetszik a legjobban, ott lehet nagyon minimális összeget is nyújtani, az adósminősítésben természetesen az A-t néztem elsősorban. Ráadásul van autoinvest, amit első körben, tanuláshoz, talán megéri kipróbálni. Már csak össze kell gyűjtenem egy kevés pénzt, mert jelenleg a hashoceanba merült a befektetni való pénzem. Mellesleg azóta a bitsrapid is elsüllyedt, ami a hashocean klónja volt, ott is kidobtam egy kisebb köteg pénzt az ablakon.

    VálaszTörlés
  5. Jelentem befektettem egy bődületes nagy összeget a btcjam nevű oldalba. 0.01 btc akart lenni, de levonások után csak 0.0009+ lett belőle és ezt eloszottam 9 kölcsönkérő között. :D Boldogok lehetnek szegények. Van egy olyan menü, amit nem értek, mégpedig a Note Marketplace. Ott valamit venni lehet, de gondolom megleszek nélküle. Az autoinvest 1 btc minimum befektetés alatt nem működik, tehát kézimunka lesz a dologból. Mindenesetre miután minden oldalam bedőlt, talán ezt a típusú pénzkeresetet fogom előnyben részesíteni, mert ez ebben tényleg nagyon szétporlasztható a befektetés, több oldal és több hitelező között. A coince mérlegem is pozitívba fordult, ott már nem fogok veszíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Omega! Örülök, hogy elfogadtad a befektetési tippemet és belefogtál a közösségi hitelezésbe! Szívből kívánom, hogy a sok kudarcod után ez a befektetésed végre sikeres legyen! Hajrá, szurkolok! :) ... és várom a tapasztalataidat!

      Törlés