2016. június 18., szombat

Elkezdtem kereskedni a bitcoinnal a Bitstampon

Ahogy már fontolgattam (egyébként régóta), elkezdtem kereskedni a Bitstampon a bitcoinnal. A végső lökést a bitcoin hihetetlen dollárárfolyam ingadozásai adták meg. Kivettem a márciusban betett ethereum befektetésemet, mellyel realizáltam a 33 százalékos veszteséget, és betoltam a Bitstampba. 5 megerősítést kellett kivárni, már tűkön ültem, de aztán persze rendben megérkezett a pénz.

Próbáltam magyarul és angolul is leírásokat találni a bitcoinnal kapcsolatos kereskedésről. Lehet, hogy én voltam már fáradt, de eddig nem találtam.

Úgyhogy teljesen amatőr módon, mindenféle felkészülés nélkül, pusztán józan paraszti ésszel elkezdtem kereskedni a 0,1993 bitcoinommal. Ha valami, akkor ez tényleg ugrás a mélyvízbe. (És még nehezítésül mondjuk éjszaka, persze kivilágítatlanul.)

Némi tanulmányozás után a Bitstamp.net 2013. december 31-én bevezetett limit order funkcióját tartottam érdemesnek bevetni. Azért írok némi tanulmányozást, mert vizsgáltam a 2014. szeptember 8-án bevezetett stop order funkciót is, de azt inkább arra tartottam érdemesnek, hogy ha valami kivégző árfolyamon menekülni akarnék a bitcoinból. A limit order azzal is győzött nálam, hogy a stop orderrel szemben nem csak azt határozhatod meg általa, hogy milyen árfolyamon adod el a bitcoint, de azt is, hogy utána milyen árfolyamon veszed meg újra.

Zsír.

Előre belátva, hogy soha nem leszek egy tőzsdecápa (valahogy ez nincs a véremben, és soha nem is volt semmiféle vonzódásom az efféle kereskedéshez, így tőzsdén sem fordultam meg soha és altcoinnal sem kereskedtem még), az első szárnypróbálkozásaim sikerrel jártak: miközben ugyanannyi bitcoinom maradt, az első két körben kerestem 1-1 százalékot dollárban, így most 2,96 dollárom van a 0,1993 bitcoin mellett.

Ha nem sikerült volna, akkor talán kiszálltam volna belőle azzal, hogy lám-lám, ez tényleg nem nekem való, ugye jól gondoltam, azonban most megzavart :), hogy egy bő nap (27 óra) alatt kétszer is meg tudtam forgatni haszonnal a 0,1993 bitcoinomat.

A koncepció az volt, amit leírtam az előző blogbejegyzésben. Tehát megvárom, míg a kívánt mértékre emelkedik az árfolyam, ott eladom a bitcoint dollárra, majd megvárom, míg lecsökken az árfolyam és akkor újra megveszem a bitcoint.

Az eredeti tervem az volt, hogy ekkor több bitcoint vásárolok vissza az alacsonyabb árfolyamon (az összes dolláromat átváltva), de a limit order funkció csak ugyanannak a bitcoin mennyiségnek a visszavásárlására képes, így a nyereség dollárban maradt meg, a bitcoinom meg változatlanul ugyanannyi.

Viszont a limit order előnye, hogy nem kell a gép előtt ülnöd és folyamatosan figyelned, hogy a kívánt árfolyamküszöböket elérje az árfolyam, a Bitstamp mindent megcsinál magától oda-vissza 0,25 százalékos jutalékért (amit mindkét irányban a dollárból vonnak le), ezt nyilván bele kell számolni az árfolyamkalkulációba. Nekem például az alvásidőm alatt termelt nyereséget ezzel a funkcióval a Bitstamp. Ha az árfolyamot követni akarod, a Bitstamp mobilalkalmazásában (Android, Apple) is megteheted, meg persze ott is rendelkezhetsz a megbízásaid felett, ha be akarsz avatkozni.

A limit order funkció a Bitstamp.net-en 2016. június 18-án
A fenti képen (kattintásra kinagyítható) jól látszik a limit order funkció nemes egyszerűségű kezelése: az Advanced linkre kattintva az ablak az eladási árfolyam (Sell price) mező mellett kiegészül egy Buy If Executed Price mezővel is (ezt balra egy piros keretbe tettem külön). Ide kell azt az árfolyamot beírni, amelyen visszavásárolod ugyanazt a mennyiségű bitcoint.

A SELL BTC megnyomásával megbízásod bekerül az order bookba (basszus tényleg úgy néz ki, mint egy nyitott könyv) és amikor az árfolyam eléri az eladási árat, akkor a Bitstamp eladja a bitcoint, majd ha eléri a vételi árat, akkor meg visszavásárolja. A beállított nyereségnek megfelelő dollárod marad a tranzakció végén, miközben a bitcoinod ugyanannyi. A megbízást bármikor ingyen törölheted, ha a helyzet változna a kitűzötthöz képest.

Nyilván a vételi oldalon is eljátszható ugyanez a dollár oldaláról nézve, de azt még nem próbáltam. Bár az emelkedési fázisban dollárban termelődik a nyereség, tehát a dollár oldaláról kéne nézni a kereskedést, de több hónapja erősen kötődöm a bitcoinhoz, főleg mióta emelkedik az árfolyama, így kicsit emésztenem kell még, hogy csökkenő árfolyam trend esetén a bitcoin szempontjából, emelkedő trend esetén a dollár oldaláról nézzem a nyereségtermelést.

De ez talán nem is szükséges, mert a visszakapott bitcoint is eladhatom magasabb áron is, mint amin visszavettem, csak akkor várni kell rá. Magyarul, ha sikerült visszakapnom ugyanazt a bitcoint, akkor tök mindegy, hogy utána milyen árfolyamon adom el újra, akár alacsonyabban, akár magasabban is eladhatom, a lényeg, hogy a kör sikeres legyen és ugyanazt a mennyiségű bitcoint visszakapjam, a dolláregyenlegem meg növekedjen a tranzakció nyereségével. 

Azonkívül maga a dollár nyereség is átváltható bitcoinra, és akkor már tényleg a bitcoinom mennyisége nő. (A Bitstampon legalább 5 dollárt lehet váltani.)

Egy körben 1 százalékos nyereséget kívántam elérni. Az első eladási áram 777,84 dollár volt, amit - a 0,25 százalékos eladási, majd vételi jutalék belekalkulásával - 766,29-re lőttem be. Miután ezt visszakaptam, és újra leültem a gép elé, a pillanatnyi árfolyamhoz igazodva 743,34 és 732,30 árfolyamokat adtam meg. Ez a második kör is sikerült. Az első körben 1,52, a második körben a csökkenő árfolyam miatt 1,44 dollár hasznom lett, így az egyenlegem most 2,96 dollár. A tőke mintegy 150 dollárral ért fel, tehát mintegy 2 százalékot kerestem 27 óra alatt. Ez bármelyik HYIP-nak a dicsőségére válna, csak itt biztosan megmarad a pénzem.

Most a harmadik körben 739,62 dollárt adtam meg eladási árként és 728,64-et vételi árként. Az eladási ár elég biztos, hogy meglesz, de a vételi kockázatos. Persze beállíthattam volna magasabb eladási árat is, akkor (nagy kilengések esetén) valószínűbb, hogy eléri az árfolyam a magasabb alsó értéket is, de nem akartam várni akkora emelkedésre, mert az több idő, azonkívül 10 dollár esésre magasabb árfolyamon sincs garancia, úgyhogy tökmindegy.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a hatalmas volatilitás (azaz a kilengések) segítettek ilyen gyorsan megforgatni a pénzt 1-1 százalékos hasznon. Békeidőben, amikor semmi nem rángatja a bitcoint, a Bitstamp árfolyamgörbéjét visszanézve láthatóan igen kicsiket mozog az árfolyam naponta. Szóval még nem tudom, hogy lesz-e fenntartható folytatás, meg hogy egyáltalán lesz-e folytatás, és hogy honnan szerzek hozzá tapasztalatot.

Aki tud, kérem segítsen kommentben vagy privátban e-mailben az alábbi címen:
Köszönöm!

58 megjegyzés:

  1. Szia!
    Máté említette az egyik hozzászólásában a nicehash-t. Szerintem csak ki kellene könyörögni egy rövid leírást róla, mert ha jól emlékszek, bent van a megbízható társaságok között. Nem igazán értem, hogyan lehet vásárolni, vagy egyáltalán, hogy megéri-e egy kis hashpowert szerezni.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Omega! Rendben, megnézem én, és ha nem boldogulok vele, akkor kérek segítséget Mátétól is. Valóban a legmegbízhatóbb társaságok között is bent van.

    Ígértem egy listát a legmegbízhatóbb bányászcégekről, de sajnos most nincs rá időm. De meglesz majd. A Nicehash előbb is. :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Omega és Péter!
    A Nicehash engem olyan szempontból fogott meg, hogy a szoftverükkel több ( esetleg kevésbé ismert ) kriptovalutát is lehet bányászni egyszerűen. Itt van egy kalkulátoruk is: https://www.nicehash.com/?p=calc Ehhez persze össze kell rakni egy több videókártyás ( vagy ASIC ) konfigot otthonra, és kiszámítani, hogy mennyi lenne a fogyasztása napi, illetve havi szinten ( tipp: http://elmu.hu/#!/lakossagi-ugyfelek/tarifak-dijak/lakossagi-tarifatabla ).
    A kalkulátor szerint pl. egy Antminer S9 ( $2100 ), ami most jelent meg, 93 nap alatt megtérülne ( $0.15/kwh díjjal ). Mellesleg a gyártó üzemeltet egy Hashnest nevű felhő bányász honlapot, ahol konkrétan az Antminerek által kitermelt hashekből tudsz vásárolni bányászathoz ( igaz ezt csak az Antpool-ra lehet rálőni, ami nem feltétlenül probléma persze ). Ez a 93 nap akkor sem hangzik rosszul, ha júli 10-én felezés lesz, tehát mondjuk a duplájára nő.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm! Rosszul értelmezem ezek szerint, hogy lehet vásárolni a nicehash oldalon is?
    https://s31.postimg.org/tuzrygeuz/image.jpg

    VálaszTörlés
  5. Természetesen lehet vásárolni is, másképp nem működne a dolog. A Nicehash gyakorlatilag egy hash piactér, tehát adhatsz-vehetsz. Nekem az eladás szimpatikusabb, de nyilván a másik oldalba is érdemes belenézni.

    VálaszTörlés
  6. Eladod a te bányászteljesítményedet? Tehát ha bányászol, akkor nem magadnak bányászol, hanem másnak? Jobban megéri mint magadnak? Most már teljesen kíváncsivá tettél és a nagyon gyenge angol tudásommal nem tudom kielégíteni a kíváncsiságomat. Mindegy, azért majd körbeszaglászok. Bányásztam vele egy pár percig, mikor az ether/DAO balhé kezdődött, de nekem az is csak ethert bányászott, így visszatértem a rendes ethminerre. Igaz, utólag láttam, hogy mindenféle más coin is van a tárcámban. Ez tényleg csak néhány perc eredménye, míg beállítottam a programot.
    https://s31.postimg.org/5ou6klz3v/image.jpg

    VálaszTörlés
  7. "Eladod a te bányászteljesítményedet?" - Igen.
    "Tehát ha bányászol, akkor nem magadnak bányászol, hanem másnak?" - Igen, és automatikusan azt, amire épp igény van, és a legtöbbet lehet vele keresni. Ez olyan szempontból nagyon jó, hogy nem vagy 1 kriptovalutához kötve ( az ethereum válthat PoS-ra, a Bitcoin bányászat lehet, hogy a felezés után nem lesz nyereséges stb. - annak viszont nagyon kicsi az esélye, hogy az összes kriptovaluta hirtelen eltűnik, de még ha így is lenne, még mindig eladhatod a videókártyákat, amikkel bányásztál ). Egyébként hash-t a Hashnest-en is értékesíthetsz, csak ott kötve vagy az Antminerekhez, és az SHA256 algoritmushoz.

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok, Valaki esetleg már csinálja Nicehash-on keresztül?
    Működik a dolog?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én most néhány napja a Nicehash programjával bányászok, egy r7 370 4gb kártyával, de csak a daggerhashimoto algo-t használja. Ezzel a kártyával napi 70-80 cent a bevétel, havi 20 dollár körüli pénzt ígér, miközben az ether bányászat a nanopool-on csak 15 dollárt ért havi szinten. Egyszer akart valami mást bányászni a program, de nagyon gyorsan leállítottam, mert az f-16 vadászgép nagyon szégyellte volna magát a gépem mellett.

      Törlés
    2. :) ez érdekes dolog, mert nem értem, hogy tud rövidebb megtérülést / több bevételt hozni a Nicehash. De a kalkulátoruk 2-4 hónappal rövidebb megtérülést ígér, mintha más bányászcéghez csatlakoznék.

      Törlés
    3. Én sem mondom, hogy megértettem, de ha egyszer jobb, akkor marad. Egyébként olvastam róla olyat, hogy ezzel tulajdonképpen bérbeadod a gépet, nem pedig saját magadnak vagy felhasználója. Így viszont többet adnak érte, mert egyébként nem maradnál a nicehash-en. A bérbevevőnek meg mindig drágább, lásd a Genesis-mining ether teljesítményét. Egy videókártya áráért mindössze néhány Mh/s-t adnak, ami - bár életre szól - azt mindannyian tudjuk, hogy bármilyen negatív befolyásoló tényező hatására talajközeli élményt fog termelni.

      Törlés
  9. :) Igen, hát, mindenesetre remélem így marad, és az árfolyam is tovább emelkedik. Most beinvesztálok egy S9-et, remélem mielőbb megtérül itt, és termel majd hasznot. Majd leírom a tapasztalatot.

    VálaszTörlés
  10. Egyébként a beváltást, hol/hogy csináljátok? BTC -> USD -> HUF Hol éri meg a legjobban?

    VálaszTörlés
  11. Kedves Ladisz!

    A BTC és USD közötti váltásokat (nyilván a meglévő Perfect Money, Payeer, bitcoin számláim között) a https://www.bestchange.com/ oldalon választom ki a legkedvezőbbet, mindig más éri meg éppen.

    Bitcoinról magyar forintra a budapesti bitcoin ATM-eket ajánlom (amit konkrétan használtam, az az Anker közi), külön díja nem volt, az árfolyama pedig 5 százalékos réssel váltott, aminél a https://localbitcoins.com/ -on csak rosszabb ajánlatok voltak.

    Ismerőseim ajánlották még a https://www.kraken.com/ -ot is, ekkor a forint számládra érkezik meg a bitcoin, de ezt még sosem használtam, bár regisztráltam.

    Sok sikert!

    Üdv.: Péter

    VálaszTörlés
  12. Kedves Péter, köszönöm. Egy ideje olvasgatom a blogot és végre rászántam magam..

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok!
    Én a krakent használom, bár én mindig átváltom euróra a megfelelő coint, ezután SEPA utalással hazahozom a saját bankszámlámra. Legtöbb esetben pár órán belül itthon van.

    VálaszTörlés
  14. Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Szia Ladisz! Remélem itt vagy még. Megnéztem a nicehash kalkulátorát, elég jelentős eltérés van az általuk mutatott és az én saját tapasztalatom között. Az én 370-es kártyámra 13,2 Mh/s-t írnak, miközben nekem 11,8 körül megy a bánya. Ennél a gyér kártyánál ez jelentős, 10-15 centes különbséget jelent (napi), gondolom az S9-nél is van valamennyi csalás. Nézz körül néhány fórumon, hátha több igazságot mondanak.

      Törlés
  15. Szia Omega, igen vagyok, és követek mindent :)
    Nagyon köszi a felvilágosítást. Igen tegnap én is észrevettem, hogy nem az igazi a kalkulátor. Találtam is egy másikat, ami jóval reálisabb, mivel minden változót Te állítasz, amit lehet azért auto kitölt, de módosíthatóm, pl difficulty. http://www.coinwarz.com/calculators minden kriptopénz benne van. És pont emiatt is jutottam a tegnapi nap végére oda, hogy inkább veszek 6 RX 480 as karit, és elkezdem azzal az Ethereumot bányászni...

    VálaszTörlés
  16. A karid megfelelően van optimalizálva vajon? Mivel optimalizáltad? Az AMD progijával, vagy
    Eszerint a fórum szerint az a 13 nem lehetetlen:
    https://forum.ethereum.org/discussion/8871/r7-370-hashrate
    Vagy egy másik megfontolandó (bár 480-as ra vonatkozó) hozzászólás:
    "A Claymore's rermekül vezérli a ventilátorokat! Én" -tt 65" beállítással használom, és stabilan beállítja a hőfokot..
    A 480-as CPU: 1050Mhz/940mV, Mem:2250Mhz/940mV, PowLim:-20% beállítással 27.5Mh/s kürül pörget stabilan és a fogyasztása is a béka segge alá esik.
    A 470-eseknél is hasonló beállításokkal többet nyernél.
    A magasabb hashrate többet ér mint a kevesebb fogyasztás, mert jóval többet hoz, mint amennyivel többet fizetsz az áramért."

    VálaszTörlés
  17. Az biztos, hogy kezdettől volt valami gond a géppel, szerintem a régi DDR2/e8400 konstrukció miatt eleve lassabb volt. Tudtam rajta emelni 1050/1400-ról 1150/1500-ra húztam, ezzel tényleg elérhető a 13+ Mh/s, viszont nagyon melegszik az egész gép (meg a szoba). Köszönöm a tippeket, ha lehűl az idő, akkor visszaváltok claymore-ra. A Nicehash programban van benchmark, ha azt végigkergetem, akkor annak az eredményeit írja a kalkulátorba, így a pontos értékeket mutatja. Csak az nem pontos, amit "gyárilag" beleírtak.

    VálaszTörlés
  18. : ) a szakma szépségei. Én is jelentkezem, ha van fejlemény, egyébként van egy székely gyerek Floridába, aki a nulláról indul a bányászással, és jelenleg 6 kártyás RX 480-nal bányászik, és vlogol mindent a youtubon. Vannak benne hasznos ötletek, probléma megoldások. A csatorna eleje még Székely Vegán a frissebbek pedig Technikuss néven fut. Érdemes lehet csekkolni.

    VálaszTörlés
  19. Köszönöm, rápillantok. Csak hát ugye kis pénz, kis bánya. :D Egyelőre három kártyával is beérném, de sajnos mindig másra kell a pénz. a befektetésekről meg valahogy kiderül, hogy másnak a zsebébe fektetek bele, nem a sajátomba. És pont ezért egyre inkább érzem, hogy ebbe van értelme befektetni, legalábbis egyelőre.

    VálaszTörlés
  20. Jól látod, csak nem elég pozitívan. Ha valamit el AKARSZ érni, akkor el is tudod, csak az utat kell megtalálni :)
    Minden megoldható, túl nagy célok nincsenek, csak túl rövid határidők :) Nekem jelenleg nincs tőkém, de erre veszek fel kölcsönt. Van már 10% thmre. 10 hó alatt megtérül, de ha bukta van, akkor is el tudod adni a hardvert. 600000Ft kölcsön mondjuk négy évre, csak 16000/hó. És ez 10 hónap alatt megtérül. Akkor visszafizetem A szerződésmódosítás csak 1%. Szerintem megéri.

    VálaszTörlés
  21. ja, a kamatot nem számoltam, az a max. futamidő mellett 3 havi bányászat nyeresége, de ha nem fizeted végig, mert előtörlesztesz, akkor jobb a matek. Igazából, az első 10-12 hónap csak arra van, hogy kitermelje az árát. Ha esetleg megáll az eth akkor meg eladod a hardvert.. Szerintem nagy bukta nem lehet. Talán még kisebb a kockázat, mint a befektetés esetében..

    VálaszTörlés
  22. Bocs, de már régóta foglalkoztat, hogy ez bányászás dolog hol éri meg?
    Akár a BTC akár az ETH esetén, de egy ilyen hosszú távú befektetésnél, ahol négy években gondolkodtok, hogy kezelitek le a konstans diff növekményt?
    Persze, tudom, az általános válasz, hogy a diff csökkenhet is, de ha időnként esetleg egy picit csökken is, az nem hat ki olyan nagyon egy olyan hosszú távú befektetésre mint ez.
    Pl. Az ETH az utóbbi fél év alatt megduplázta a diffjét, ami havi általánosított 16% diff növekedést jelent, és ez a szám a BTC esetében is 10%, amit lehet, hogy tarkítanak rövid, kis csökkenő szakaszok, de a végeredmény ugyanaz.
    Mert ha csak azt számolod, hogy X diff-el Y ETH-t tudsz bányászni, akkor 2 X diffel 1/2 Y ETH-t fogsz, vagy nem jól látom?
    Elenben a költségek és a ráfordított idő marad, tehát a dolog nem is szép lassan, de felemészti saját magát.
    Nem flame, csak valaki világosítson fel, hogy mit nem látok a dologban?

    Itt az ETH diff változása az elmúlt fél évről:
    http://www.coinwarz.com/difficulty-charts/ethereum-difficulty-chart

    B.

    VálaszTörlés
  23. Szia Bearnie, 4 év? Arra nem számítok. A megtérülés 10-12 hónap, akkor már kifizetem a hitel, és enyém a hardver. Ha bukta van, akkor is egy 600 000 Ft-os harvderből kb 350-400 Eft kivehető, annyiért gamereknek eladod. Ennyi. 4 év az nem lenne pálya.
    Egyébként a nehézség növekedés után azért általában nő az árfolyam.
    BTC esetében szerintem a 2020as felezés után már nem nagyon fognak bányászni, így már csak ez a négy év hozhat hasznot. Ami mondjuk még mindíg nem rossz, ha felmegy az árfolyam 7-800USD környékére.

    VálaszTörlés
  24. De hogy számolsz 10-12 hónappal, mikor 3 hónap alatt bezuhan a teljesítmény?

    Csak a felvetés kedvéért, az X teljesítményeddel havi 1 ETH-t tudsz megtermelni.
    Ez alapján készült ez a tábla:

    http://kepfeltoltes.hu/160903/ETH_www.kepfeltoltes.hu_.png
    http://kepfeltoltes.hu/view/160903/ETH_www.kepfeltoltes.hu_.png

    Csak kiragadott random 3 dátum, de talán jól mutatja, hogy mire gondolok.
    Így talán könnyebben érthető, hogy mit akartam kérdezni.

    Hogy amit számolsz, az közel sem lesz kontans, sőt...
    Hogy tudsz ezzel tervezni?
    Miből gondolod, hogy 10-12 hónap alatt jön vissza a befektetett összeg, ha a bevétel hektikusan ingadozik?

    Nagyon gondolkodom abban, hogy kipróbálom a bányászást, bár még nem tudom, hogy ETH vagy BTC alapon, de engem ez a fajta tervezhetetlenség riaszt el mindig.

    Ha mélyebben belemegyek, lehet csinálni egy táblázatot, hogy ha van egy masinád, ami egy fix dátumot véve kiindulásnak az akkori változókkal 1 adott egység kriptopénzt termel mondjuk naponta, akkor az elmúlt fél évben hogy alakult volna a bevételed.

    De akiket ebben az ügyben eddig nyilatkozni hallottam, sose csináltak ilyen táblázatot, pedig szerintem ez ebben a környezetben igen fontos lenne. Mert ha nem tudom, hogy legalább nagyjából hogy fog alakulni a bevételi oldal, akkor egy olyan adatból számolok megtérülési pontot, ami már holnap sem igaz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ingadozik minden, így nincs értelme táblázatnak. Az árfolyam, a nehézség mindig változik. Ahogy a hardverek is egyre hatékonyabbak. Lehet, hogy 10 hónap alatt kétszer is lecseréled a hardvert. Nehéz tervezni, figyelni kell a piacot. Itthon azért is nehezebb, mert drága az áram. Egy ruhaüzlet vagy hamburgeres is bedölhet, ott is tudod, hogy mennyi a kiadásod, de a bevételed csak tervezett. És ha a 10 ből 16 hónap lesz? Nem ebből élek, csak plusz pénz.

      Törlés
  25. Ezzel alapjáraton nem értek egyet, mert pont arra kell a táblázat, hogy tudd, hogy érdemes-e egyáltalán belevágni.
    A hamburgeresnek is van táblázata, mert ha nem tudja, hogy mikből áll össze az üzlete, akkor ki is dobhatja a pénzt az ablakon.

    De akkor tegyük már tisztába, hogy oké nem ebből élsz, de felveszel rá 600.000 Ft hitelt, hogy befektesd egy olyan dologba, amiről nincs semmilyen előzetes számításod, hogy bizonyos eshetőségek esetén hol van a megtérülési pontja. Az egyetlen dolog, amiből számolsz, hogy ma milyen az adott "széljárás". Széljárás = a mai diff, rate, áramár, stb.
    Ami már holnap sem lesz igaz, de nem tudod, milyen mértékben fog változni, vagy milyen a tendencia, hisz számításaid nincsenek, de ebből azt a következtetést vonod le, hogy 10-12 hónap alatt megtérül, vagy ha nem akkor 16, na puff.

    De 10-12, 16 hónap alatt a diff változás kicsinál, a hardwert meg nem tudod kétszer lecserélni, mert még az előző hardwert sem hozta még vissza, miből fektetsz be újra, ami gondolom nem fele annyiba kerül, mint amennyiért a régit eladod, sőt...

    Nem azért, nem az én dolgom, mindenki oda fekteti a pénzét (vagy a bank pénzét) ahová akarja, ezzel csak azt akartam megvilágítani, hogy igenis van értelme ezeknek a számításoknak, hogy alapot adjanak az üzleti stratégiának.
    Mert ha az derül ki belőle, hogy a diff hiába növekszik, azért egy X rész mindig ott lesz haszonként és ez bizonyítható az elmúlt időszak adataival, akkor rendben, de ezt csak egy rendesen körüljárt kimutatás alapján tudod meg. Ha viszont az látszik, hogy átlagolva 16%-ot növekszik a diff, míg a rate nem növekszik havi 16%-ot a hashrate-ed pedig ugyanannyi marad, mert a hardwered állandó, akkor ez nekem egy exponenciálisan csökkenő haszongörbét mutat, ami nem hogy nem hozza vissza az árát, hanem egy idő után veszteség termelésbe csap át, hisz üzemeltetési költségek meg vannak.

    No offense! Csak érdekelt, hogy mire alapoztál egy olyan döntést, amire 600.000 Ft hitelt be mersz vállalni, úgy, hogy a hardwert esetleg csak 3-400.000 Ft-ért fogod tudni eladni, ha bedől, és ott maradsz egy hitellel a nyakadon, aminek a felét/egyharmadát megette a veszteség.

    B.

    VálaszTörlés
  26. Ez igaz, és tőzsdére tudnál egy táblázatot? Kb ugyan ez a helyzet. De mindenki csinálja, ahogy gondolja :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://a.te.ervelesi.hibad.hu/te-is
      Ez nem válasz a kérdésemre, de nem feszegetem, mert felesleges.

      Törlés
    2. http://a.te.ervelesi.hibad.hu/te-is : ez tök jó! :) Én ezt kormányzati szinten látom profin művelni és egyébként remekül működik sajnos. (Eszembe sincs politizálni ezen a blogon, de ez túl magas labda volt.) :)

      Törlés
  27. Egyébként ha az Ethereum elkezdi nem megérni, akkor váltasz másra.. ennyi.

    VálaszTörlés
  28. És ez a lényeg, ahogy nőtt a nehézség:
    https://etherscan.io/charts/difficulty
    És ahogy nőtt az ár:
    https://www.cryptocompare.com/coins/eth/charts/BTC
    Ez nehezen kiszámítható, ha szerinted nem éri meg, ne csináld :)
    Ennyi. A megtakarított pénz ugyanúgy fájna, mint a hitel. Itt van némi kamat. Rossz esetben 150 000 Ft. Plusz bukok mondjuk 20-30 %-ot a hardver árán. Realizálható kb 300 000 Ft veszteség, ha minden a legrosszabbul alakul. De nem fog :) Főleg, hogy akkor bányászol valami mást.

    VálaszTörlés
  29. Egyébként teszteld csak le itt:
    http://www.coinwarz.com/calculators/ethereum-mining-calculator
    Ha pl duplázod a nehézséget, a többi érték véltozatlanul hagyod, akkor lesz a megtérülés 2 év... De az is előfordulhat, hogy 3 hónap alatt bedől az egész.

    VálaszTörlés
  30. Mint az ismerősöm fagyizója. Papíron rendben lett volna, de nem lett meg a forgalom. 3 hónap és lehúzta a redőnyt. Tudok ilyen Gyrosost is, rossz helyen volt, egy jó hely... nem volt meg a forgalom, és bedölt, pedig a közelbe se volt más, de a két sarokra lévő édesség kereskedése azóta is megy a hölgynek... ki gondolta volna...

    VálaszTörlés
  31. Hát, bocs, én nem érvelni, vagy győzködni akartam. Volt válasz, amit vártál? Megmondtam, nem biztos, mint a legtöbb vállalkozás sem. Emelkedhetnek az értékek, a megtérülis akkor is megvan, csak rövidebb idő alatt. Vagy foglalkozol vele, ügyes vagy, és váltasz másra. Ezen kívül nem tudom, hogy lehetne a másik oldal ellen érvelni :)

    VálaszTörlés
  32. Értem, engem nem kell meggyőznöd, csupán leírtam, hogy mit nem értek és megkérdeztem, hogy te kezeled/látod ezt a problémát.
    Erre kaptam a linkeket, amin az látszik, hogy az ETH ára június óta 12.3 EUR-ról 10.44 EUR-ra esett, ellenben a diff 42 TH-ről 70-re nőtt, meg az ismerősöd fagyizóját, ami rossz helyen volt és, hogy én tudok-e a tőzsdére táblázatot...
    Érted a problémám?
    Nem vagyok olyan mélyen a szakértője a témának, mert még csak kapargatom a felszínt, de elég sokat elemeztem az elmúlt 3-6 hónap adatait. Ebből kérdeztem, hogy ha emberek mind a mai napig bányásznak, akkor kell legyen valami, amivel nem számoltam, vagy a bányászok nem tudnak egyszerűen számolni. Mert ha csak ezektől a tényezőktől függ, akkor ez a biznisz egy lejtő. Sose jön vissza. Ez egyszerű matek. Az ETH ára az elmúlt 3 hónapban összesen 5 napot volt 11 EUR felett, ami nem adja vissza azt a közel 30 TH-nyi diff emelkedést, amit ennyi idő alatt produkált.
    De abban igazad van, hogy mindenki arra költi, amire akarja.
    Mindenesetre ez a beszélgetés meggyőzött, hogy ne kezdjek el bányászni.
    Természetesen, ettől még neked "Jó szerencsét!" kívánok, mint ahogy az igazi bányászoknak szoktak.
    Remélem bejön a számításod, és ha meg is osztod majd a tapasztalataidat, akkor végre megtudhatom, hogy mit nem vettem számításba.

    Jó hétvégét!

    B.

    VálaszTörlés
  33. Azért ne vesszetek össze, ha kérhetem! :) Pusztán másképp gondoljátok, ettől még nem kell egymásnak feszülni. Én annak a híve vagyok, hogy mindenki foglalkozzon azzal, amiben hisz. Én például azért nem akarok otthon bányászni, hogy ne menjen egy gépem akár felügyelet nélkül is, ha napokig nem vagyok itthon. Mást ez nem zavar. Értitek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem feszülünk egymásnak, és még csak hitvita sincs, mert gondolkodtam a bányászásban, csak nem jött ki a matek. Ezt már egyszer írtam neked is, gondoltam megkérdem attól, aki maga is keményen bányászna. Itt indult, de időközben jobban belemélyedve nekem ez sehogy nem áll össze, ezért inkább a profikra hagyom, lehet, hogy valami üzleti titok van a háttérben, amit nem szabad kiadni. :) (Vicc volt.)

      Törlés
    2. :) nem tudom, van-e titok. Omega/Péter, Nektek mióta csorog a bevétel, és ha nem vagyok indiszkrét plusszos eddig?

      Törlés
    3. Azt azért számoljuk, hogy Péter asszem Cloud-ban nyomja, ahol egy kicsit más lehet a leányzó fekvése, bár a Genesis-Mining átszámolása után ott sem tartom rózsásnak a helyzetet.

      Törlés
    4. A helyzet az, hogy én csak felhőben bányászok, ami egy szimpla befektetés az én szemszögömből. Annyit még hozzáteszek, hogy két éve rábeszéltek egy bányászgépre, amit ketten vettünk meg, és egy barátom segítségével olyan helyre tettük be, ahol nem kell fizetnünk az áramért, de az internetért igen. A társam már tavasszal, a felezés előtt kiszállt, s bár a gép ára visszajött, a felezés óta nem termeli meg az internet árát sem (6700 Ft/hó - azon a vidéken nincs olcsóbb korlátlan internet sajnos), úgyhogy én erősen gondolkodom azon, hogy teljesen kiszálljak a hardveres bányászat bizniszből. Van ismerősöm egyébként, aki szakértő és kb. 70 ezret keres havonta ethereum bányászattal, egy kb. 350 ezres befektetéssel, ha jól emlékszem, de nekem a felezés óta mind a hardveres, mind a felhő alapú bányászattól valahogy elment a kedvem. (Tudom, az ethereumnak nem most volt a felezése, de a márciusi botrány óta már abban sem bízom, és ahogy az árfolyam mozgásból látom, a befektetők sem, úgyhogy én maradnék a jó öreg bitcoinnál, annak viszont nincs bányászati jövője szerintem.)

      Mindenesetre én azt mondom, hogy aki bízik a bányászatban, az csinálja nyugodtan! Én nemrég még akár kölcsön is kértem volna a Recyclixre, annyira hittem benne, hiszen 5 hetenkénti 14 százalékos hozam bármilyen hitelt gyorsan kitermel, ezért volt nagy csalódás a csalás, illetve a Recyclix körüli bizonytalanságok felismerése.

      Ha valaki talált egy olyan pénzkereseti forrást, ami számára tuti, az vegyen fel rá hitelt nyugodtan, én azt kívánom, hogy sikerüljön neki!

      Azt hiszem, nagyjából ennyi a véleményem.

      Engem továbbra is masszívan érdekel minden befektetés alapú, rövid távú pénzkereseti módszer, erről fogok írni a blogon a továbbiakban is, és nekem sajnos ez nem mellékkereset, hanem főtevékenység: kenyérre kell. Ezért minél kisebb kockázatot akarok (hiszen valamennyi kockázat nyilván mindig van).

      Ez van, fiúk. Bocs, ha offtopic volt. :)

      Törlés
    5. Szerintem jó záróbeszéd :) Jó szerencsét mindenkinek!

      Törlés
  34. Mindenképp megosztom Vannak ismerősök, akik csinálják, ki kicsibe, ki nagyba, de valahogy valamennyi profit csak bejön. Na nem ebből fogsz lakást venni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, várom, mert már csak az elv miatt is b*ssza a csőröm, hogy mit nem vettem figyelembe.

      Törlés
    2. Annyi még, hogy a nagyok azok olcsóbb áramot fizetnek, ami nagyon nem mindegy... Ugye, ez itt a lényeg. Nekem itthon 42Ft körül vagy egy KW, van aki ennek csak a töredékét fizeti.

      Törlés
  35. Sziaszztok! Mivel a kezdő hozzászólás talán nekem szólt, válaszolok. Először is nekem hosszú távra nem adnak hitelt. Maximum két évre számíthatok, arra pedig nem merek vállalkozni. Ennek az egésznek - ahogy én látom - nem feltétlenül az azonnali kereset a lényege. Akik értenek hozzá, vagy legalább tudnak angolul olvasni olyan fórumokat, ahol értenek hozzá, szinte mindig találnak valami ígéretes coint. (Coin van, mint égen a csillag) Akkor abból összebányásznak pár tízezret és várják, hogy felpumpálják az árát. Jelenleg nekem is van 4000 Siacoinom talonba rakva, ha egy év múlva felmegy az ára, az jó. Annak idején, a BTC-be is beszálltam bányászni egy rövid időre, de most mehetnék fejjel a falnak - pár nap alatt abbahagytam, mert nem jött vissza még a befektetett energia se. Meg a játékidőt is sajnáltam. :D Nem sokra rá, hirtelen legalább a tízszeresére ugrott az ára. Most májusban egy nagyon alap kártyát vettem (már megbántam), de még mindig hasznot termel. Az eth botrány után ETC-t bányásztam vele, aztán rábíztam a Nicehash-re, azt indítanak nálam, amit akarnak. A kártya ára nagyjából megtérült, ha a siacoin felmegy a csillagos égbe, akkor meg gazdag leszek. BTC-t már szerintem senki nem bányászik otthon, azt egyszerűen nem éri meg. Bearnie, amit nem vettél figyelembe, hogy az árfolyam is nőhet, ahogy a nehézség is csökkenhet. Szóval abban igazat adok neked, hogy szerencsejáték, abban viszont Ladisznak van igaza, hogy várhatóan megtérül, vagy nullára futhat. Akkor viszont tényleg marad a hardver, amit bármikor elő lehet venni egy-egy ígéretes kezdeményezésnél. Mert valljuk be, a BTC sem igazán biztonságos, láttunk már néhány lopást benne, most is ennek isszuk a levét. Ha valaki tud egy valóban biztonságos névtelen coint "készíteni", akkor azt fogják bányászni az emberek és a BTC megy a süllyesztőbe. (Ezt azért már nem nagyon hiszem, bár erre is látok forgatókönyvet a fejemben) Nézd meg a monero árfolyamát. Ha bányásztam volna időben néhány ezret, akkor most szép haszonnal szállhattam volna ki belőle. Én tehát azt mondom, ha van olyan coin amit megéri bányászni, meg az ember figyeli, hogy az okosok mit tartanak jónak és időnként rááll a kisebb coinokra, akkor lehet hatalmasat szakítani.

    VálaszTörlés
  36. Persze lehet fokozni. Magánházban pincébe tenném a farmot, a hő miatt. A bevételből megtámogatnék egy pár napelemet, ami amúgy is a szívügyem lenne, így az energia kérdése nagyjából megoldódna. Vagy napkollektort, egy csekk akkor is kiesne a havi rezsiből. Vezérelt áramra kötném, azzal is lehetne faragni a kiadáson. Persze ezek csak akkor jók, ha az ember egyébként is jónak látja az ilyen kiadás-lefaragásokat. De a legjobb az lenne, ha lenne egy ismerős aki áramszolgáltatónál dolgozik, és beengedné a gépet a pincéjébe. Ők valami nagyon apró áron kapják az áramot.

    VálaszTörlés
  37. Köszönöm Omega, ez így pár dologgal tisztább.
    Azt értem, hogy ez akkor igazából vadászat a "Vörös Októberre", amiben látom a fantáziát, mert ha megfogsz egy ilyen új coint, akkor király.
    De ez a nehézség csökkenHET meg az ár nőHET nekem a nagyon lutri kategória ahhoz, hogy egy ilyen mértékű befektetést igazoljon.
    Itt megint az ETH-t tudom felhozni, ahol a 3 hónap alatt 42 TH-ról 70-re nőtt a diff, ellenben a ára 12-ről 10-re zuhant.
    Az a baj, hogy nagyon birizgálja a csőröm, hogy bányásszak, de ez mindig visszatart.

    A közösségi vagy felhő bányászást könnyebben kiszámoltam, mert ott fix tarifák meg díjak vannak. Annál pl a BTC biztos bukó. (Na jó, most ez a szombati kiugró érték boost jót tett neki kicsit.)

    Egyébként a terv ez volt:
    Ismerősnek van egy helye, ami nem pince, de full szét lehetne légkondizni mert az áramot meg a netet ingyen kapnánk, ipari légkondit meg mocsok olcsón tudunk ismerőstől.

    Ebbe a helységbe gondoltunk egy kis farmot, de fingunk sincs, hogy hogyan tovább. Én eddig amit találtam elolvastam, de minden nagyon ellentmondó, és most a hardwer választás jönne, amihez meg a tapasztalat kéne. Ráadásul úgy olvastam, hogy a HW specifikus, tehát ha vettem egy kártyát, akkor nem állhatok csak úgy át valami másra, (csak ami ugyanaz a kódolású), mert akkor cserélhetem a cuccost.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, írtam is, hogy szerencsejáték. Kivéve, ha ingyen áram van, mert akkor előbb-utóbb egészen biztos, hogy visszatermeli az árát. Az etherhez az AMD kártyáit szokták ajánlani, de ez így nem teljesen igaz, hogy mást nem lehet vele bányászni. Általában mind a két típus tud bányászni, csak éppen ebben az nvidia rosszabb teljesítményt mutat. Viszont ehhez képes még dupla annyiba is kerül az azonos teljesítmény. Itt, az utolsó hozzászólásokban most pont farmok beállításáról beszélgetnek (bár nálam pont nem elérhető a prohardver):
      https://prohardver.hu/tema/litecoin_ltc_topic/friss.html

      Törlés
    2. Köszönöm, majd megnézem.
      Épp karbantartanak.

      Törlés
  38. Bearnie, ha nincs áram és net számlád, akkor előbb utóbb, bárhogy is alakuljanak a számok, megtermeli az árát, és hasznot hoz. Mivel leginkább az áram számla az, ami ami ha nincs kitermelve, már minuszos lesz a projekt, és bezárhatod a bányát. Kivéve, ha valaki bekockáztat egy hitelt, mint én. Akkor az kétszeresen is rizikós.

    VálaszTörlés
  39. És a legfontosabb, figyeld a híreket!
    Most a legfrisebb info, kúszik fel a Monero, többet ér mint az ETH...

    VálaszTörlés