2016. július 9., szombat

Megorroltam a brazilokra...

A közösségi hitelezésről írt cikkemben írtam, hogy már csak azért is vissza kéne fizetni a P2P hiteleket, hogy ne gyűljenek a magyar zászlócskák a nem fizető adósok listáján.

Nos, én most a brazilokkal szemben érzek így. A Bitbondon három amerikainak, négy brazilnak, egy thaiföldinek, egy máltainak, egy venezuelainak és egy Srí Lanka-inak adtam kölcsön, s most már a második brazil kezd nem fizetni. A többiek rendben fizetnek, sőt két amerikai egy hónap múlva visszafizette a teljes kölcsönt is.

Ráadásul elkövettem azt a hibát, mivel ez még az elején volt, hogy nem a legkisebb adható összeget adtam a két nem fizető brazilnak, hanem a minimális egység (0,01 BTC) két- illetve háromszorosát, így a veszteségem is nagyobb, mint amennyire a tudatos kockázatelosztás mellett lehetne.

Miattuk most 0,044 BTC bukóban vagyok (egyikük ugyanis két hónapig fizetett), miközben a rendszerbe 0,13 BTC-t fektettem. A nagyjából 30 százalék körüli éves kamatszinttel számolva, amiben a kölcsöneim vannak, a maradék tőkével számolva most már egy évnyi kamatuk sem hozza vissza ezt az elveszett tőkét, tehát ha a többiek rendben fizetnek, az első egy évem így is veszteséges lesz.

A jövőben mindenki csak a legkisebb összeget kaphatja tőlem fejenként, és igyekszem mindig az elérhető legjobb hitelminősítésű adósokat választani. A brazilokat pedig kerülöm a jövőben.

Na ezért nem szeretnék magyar zászlócskákat látni a nem fizető adósok között!
Egyébként így áll most a P2P hitelezési portfólióm a Bitbond.com-on (a százalékok az éves hitelkamatot mutatják):

0,03 BTC 29,10% Venezuela
0,01 BTC 28,25% Brazília
0,03 BTC 30,06% Srí Lanka
0,03 BTC 32,59% Brazília < nem fizet
0,02 BTC 26,57% Brazília < nem fizet
0,01 BTC 22,74% Málta
0,01 BTC 26,57% Thaiföld
0,01 BTC 20,30% Egyesült Államok
0,01 BTC 26,57% Brazília
0,02 BTC 22,74% Egyesült Államok < előbb visszafizette
0,01 BTC 22,74% Egyesült Államok < előbb visszafizette

A színezések a Bitbond.com azonos színezésű hitelminősítési kategóriáira utalnak:

A B C D E F

10 megjegyzés:

  1. Egy brazilnak én is adtam a btcjam-en, majd figyelem. A bitbond fényképes?

    VálaszTörlés
  2. A Bitbond kér fényképes igazolványt, lakcím, és bevétel bizonyítására szolgáló dokumentumokat is, plusz egy videóhívás keretein belül szintén ellenőriz, és itt ismét fel kell mutatnod a személyazonosító dokumentumodat ( személyi, jogsi, útlevél stb. ).

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm! Akkor gondolom egy rendes angol tudás se ártana. Csak el kellene mennem lassan egy tanfolyamra. :(

    VálaszTörlés
  4. Szerintem befektetni tudsz ezek nélkül is. Ezeket a hitelfelvevőktől kérik ( azt hittem ez érdekel a kockázat meghatározása végett ).

    VálaszTörlés
  5. Nem szándékozok felvenni pénzt, hitelem már van több mint elég. Arra gondoltam, hogy a hitel felvevőinek van-e képe, mert összehasonlíthatnánk a Péternek nem fizető brazilt az én brazilommal.

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok! Én még csak befektetőként csatlakoztam a Bitbondhoz, bár már gondoltam rá, hogy a kölcsönfelvételt is kipróbáljam, de megálltam, amikor olyan papírokat kért be, amit a NAV-tól ki kell kérnem.

    Befektetőként semmit sem kér a Bitbond, megnyitod a számlát, ráteszed a pénzt és már be is fektetheted. Tisztára úgy működik, mint egy HYIP, nulla ügyfélazonosítás van.

    A két brazilom (nyilvános) profilja, akik nem fizetnek, a képeikkel együtt:
    https://www.bitbond.com/listings/2T7HS454VP
    https://www.bitbond.com/listings/2Z6XDE5BVB

    VálaszTörlés
  7. https://btcjam.com/listings/64002-mineração-de-altcoins
    Nem tudom, hogy látszik-e regisztráció nélkül..

    VálaszTörlés