2017. január 7., szombat

Gondolataim a pénzről

Mondja a kedvesem, hogy a fürdőszobai gázkonvektort már negyedórába telik begyújtani, el fog romlani, ráadásul most csütörtökig kemény fagyok jönnek, nappal sem fog fagypont fölé süllyedni a hőmérséklet. Lehet, hogy ki kell majd hívni gázszerelőt. Ezen felül el van dugulva a fürdőkád (mielőtt szerelőt hívunk, próbálom majd megjavítani), csöpögött a fürdőszobai és a wc-s mosdókagyló is (ezeket már megjavítottam). A párom anyjának betegsége, majd halála miatt csak nemrég tudtuk meghosszabbítani az autó lejárt műszakiját 86 ezer forintért, azt is csak kényszerből tettük össze, mert a kedvesem fél évig bujkálva járt a kocsival a rendőrök elől minden nap, amikor dolgozni ment (errefelé a közösségi közlekedés nem alternatíva). Mindkettőnknek lejárt a jogosítványa is, az is legalább 10 ezer forint fejenként. Nekem be kell fizetnem még ebben a hónapban a kocsi kötelező biztosítását és a házam egy éves biztosítását, a riasztós cégnek meg már hónapok óta lógok 60 ezer forinttal, mert a tavalyi év a csőd szélére vitt, így még egy ilyen összegnek a kifizetése is problémává vált.

A HYIP-okból és a sportfogadásból bár van plusz pénzem, de azt a havi jövedelemcélom eléréséig fegyelmezetten visszafektetem minden hónapban, egyetlen fillért sem vettem még ki belőle soha, bármennyire kellett volna. Különben kiszabadulna a szellem a palackból. Így mindaz, amiről ebben a blogban írok, még mindig csak épül, a személyes pénzügyeimben (ami miatt elkezdtem kockázatos befektetésekkel foglalkozni) semmilyen látható jele nincs ennek a jövedelemnek (pedig a bevételem már lassan közelít a havi bruttó 100 ezer forinthoz).

Szóval ez a világ abból áll, hogy fizetünk. Fizetünk, fizetünk és fizetünk. Oké, kapunk érte valamit, például termékeket, szolgáltatásokat, de ez valahogy akkor is úgy van kitalálva, hogy rákényszerít arra, hogy fizess. Ha nem hívod ki a gázszerelőt, nem lesz meleg a fürdőszobában. Ha nem fizeted be a horribilis gázszámlát, nem lesz meleg a lakásban. Ha nem fizeted ki a kocsi műszaki vizsgáját, bajba kerülsz, ha rendőrrel találkozol.

És a rendszer pontosan úgy van kitalálva, mint egy hitelcsapda: ha nem fizeted be a számlát, megbüntetnek, és még többet fizetsz! Gyakran a számla több tíz százalékába kerülnek az ilyen büntető jellegű díjak. Ha ezeket sem fizeted be, kikötik a szolgáltatást, ami után még többet kell fizetni, ha vissza akarod kapcsoltatni. A rendőr is megbüntet, ha lejárt műszakival közlekedsz, szóval még többet fizetsz, mint a lejárt műszaki megújítása önmagában.

Végül is nincs ezzel probléma, ha ezekre van elég pénzed. A probléma ott kezdődik, amikor nincs.

És ha nincs, akkor igen nagy bajban vagy, mert SENKI NEM FOG NEKED SEGÍTENI, és át fogod élni a megaláztatást, a nélkülözést, a lemondást, a csalódottságot, az elkeseredettséget, ha pedig a pénztelenség folyamatossá válik, akkor előbb-utóbb bele is betegedsz, mert a psziché sajnos képes megbetegíteni, de akár meg is ölni a testet is, amiben él.

Ez a világ arra épült, hogy FIZESS, folyton csak FIZESS, mindenért FIZESS, nem tudsz alóla kibújni sehogy sem. Viszont ha nem fizetsz, kilök Téged magából. Nem fontos, hogy tehetsz-e arról, hogy nem tudsz fizetni, kitaszított leszel és szenvedni, nélkülözni fogsz.

Ha most úgy olvasod ezt a posztot, hogy nincs és nem is volt komolyabb fizetési nehézséged soha, akkor nem is tudod, hogy miről szól ez a vívódás. Csak hiszed, hogy bele tudsz érezni ebbe, de hidd el nekem, valójában mindaddig nem tudsz, amíg egyszer Te is ide nem kerülsz.

Ha a jövő havi fizetésed valami ok miatt kimaradna, ki tudnál minden kötelezettséget fizetni ugyanúgy? Ha a jövő hónaptól a fizetésed a felére csökkenne, akkor minden hónapban változatlanul ki tudnád fizetni a kötelezettségeidet ugyanúgy utána is, minden hónapban?

Ha azt gondolod, hogy ez Veled nem történhet meg, akkor tévedsz. Egy váratlanul felfedezett súlyos betegség Nálad vagy a családtagjaidnál, egy eddigi bevétel váratlan megszűnése, egy pár hónapos betegállomány, egy váratlan probléma a házadban vagy a kocsidban nagyon könnyen ide sodorhat.

Egy 57 éves barátom, akit 25 éve ismerek, váratlanul prosztatarákos lett. A semmiből. Nem fájt semmije, semmilyen panasza nem volt. Megműtötték, azt hittük, túl vagyunk a nehezén, de kiderült, hogy áttétei vannak. A PET CT-t olyan sokára kapta volna meg a sorban, hogy pénzért magánrendelésen soron kívül csináltatta meg 250 ezer forintért. Az állami orvosoknak nyomja a zsebébe a 10-20 ezreket, hogy segítsenek rajta. A fizetése - egy speciális adózás, az EKHO jellegzetességeként - a normális szintről az 50 ezres kategóriába esett le, ráadásul a betegállomány alatt nem kap bérletet és étkezési utalványt. Egyedül él, nincs gyereke.

Szerencsére élnek a jómódú szülei és neki is van némi megtakarítása. Ez az egyetlen szerencséje, különben már a havi rezsiszámlákat se tudná kifizetni, nem hogy a gyógyszereket és a kezeléseket.

Egy tavalyi felmérés szerint a magyar lakosságból a 90 ezer forint alatti jövedelműeknek mindössze 31 százaléka rendelkezik megtakarítással, esetükben a megtakarítások átlagos havi összege 5 ezer forint körül mozog. Ugyanakkor a 300 ezer forint feletti jövedelműek 90 százaléka ennek az összegnek több mint tízszeresét, átlagosan 52 ezer forintot takarít meg.

Kérdezem, mennyien vannak a 90 ezer forint alatti jövedelműek halmazában és mennyien a 300 ezer forint felettiekében?

A cikk szerint összességében a megkérdezettek kétharmadának 67 százaléka jelezte, hogy van jelenleg valamilyen banki tartozása, adóssága, és a törlesztő összeg minden harmadik válaszadó esetében 50-100 ezer forint összeg között mozog. Azok a háztartások, amelyeknek költségvetését nem terhelik törlesztő-részletek, a megtakarítások összege havonta átlagosan 30 ezer forint körül van, ahol viszont hiteleket kell törleszteni, ott ez az összeg átlagosan a felére, 15 ezer forintra csökken. A válaszadók egyharmada viszont nem tud megtakarítani, elsősorban azért, mert nekik a hiteleik visszafizetése után nem marad további tartalékuk.

Tehát nem csak én érzem így, hanem a napnál is világosabb, hogy ez a világ arról szól, hogy fizess. Robotolj egész nap, egész héten, egész hónapban és a megkeresett pénzt kötelezően költsd el, nem is feltétlenül arra, amire szeretnéd. De annyira, hogy ne is tudj megtakarítani, vagy csak egy minimálisat. Havonta 5 ezer forintot félretenni egy minimálbérből szép teljesítmény, de egy évben is csak 60 ezer forint. De még a cikkben említett 15 ezer forint is "csak" 180 ezer egy évben, sőt még a 30 ezer is "csak" 360 ezer forint!

Persze van, akinek ez is szépen hangzik, de valljuk be, egyik szám sincs köszönő viszonyban egy váratlanul megjelenő nagyobb kiadással, vagy azzal a pénzzel, amit egy kieső bevételhez hozzá kell pótolni. 

Gyerekkoromban egy jóval biztonságosabb világban éltem. A szüleimnek egyáltalán nem okozott problémát befizetni a számlákat vagy megfelelő minőségű ételt vásárolni. Rendszeresen utaztunk, külföldre is, telkünk volt és autónk. Azt a szót apámtól, hogy "nincs pénz" soha nem is hallottam, pedig apám és anyám is a szocialista rendszer jellemző bérét kapta.

A szocializmust azonban gyakran keverték a kommunizmussal, sőt még ma is keverik. Mi jut eszünkbe a szocializmusról ma, Észak-Korea, Kuba és Kína láttán? Bár a mai Kína már egészen más, de a múltja mindhárom országnak közös: a személyi szabadság korlátozása, az önkényuralom, a vezérek kultusza, a szegénység, a jogtiprások, a korrupció, a túláradó ideológia, a hazugságok és egy csomó értelmetlen dolog az emberek életében. (Bár ha megnézem, ezek mutatnak rokon vonásokat a mai kapitalizmussal, csak a kapitalizmus mindezt sokkal szebben csomagolja.) A kommunizmus ezzel szemben sehol sem került megvalósításra, az csak egy tiszta ideológia maradt, egy olyan világé, ahol az embereknek nem kellett volna fizetni az alapvető szükségleteikért, hanem azt ingyen megkapták volna.

Gyerekkoromban még tetszett volna egy ilyen világ, de persze mai fejjel már tudom, hogy ez a világ sosem valósult volna meg, vagy ha valahol erővel mégis kikényszerítették volna, az tele lett volna súlyos ellátási problémákkal, korrupcióval és erőszakkal. Az az elmélet, amit Marx és Engels kitalált, tökéletes embereket igényelne, de az emberek sohasem lesznek olyan tökéletesek, hogy a személyes gyarapodásukat ne tartsák sokkal fontosabbnak a közérdekeknél, vagy akár a közérdek kárára ne gyarapodjanak.

Ahogyan jól látjuk ezt a mai magyar politikusok esetében is.

Tehát nincs alternatíva: csak ez a pénz diktálta világ van. És ez is marad, szerintem csaknem örökre. Nyilván lesznek kivételek mindig is, ahogy most is vannak, de általában, homogén jelleggel az emberek sohasem lesznek olyan fejlett gondolkodásúak, hogy egy közösség érdekében felülemelkedjenek a személyes érdekeiken és a pénz és a vagyon uralmán. Hangsúlyozom, vannak és lesznek kivételek, de általában, egy teljesen homogén felfogásban ilyen sosem lesz az emberek között.

És marad az is, hogy csak magadra számíthatsz. Itt sem fontosak most a kivételek, a segítő szándékú, jószívű emberek, vagy a segélyszervezetek, illetve segélyek, már ha a nagy képet nézem, bár ezek ma nagyon sokat hozzátesznek a világ jobbá tételéhez. Azonban még mindig keveset. Túl keveset. 

Szerintem a XXI. században, ekkora civilizáltságú foknál megengedhetetlen, hogy az emberek egy Európai Unió-s országban jelentős számban fázzanak, éhezzenek, alapvető szükségletekben nélkülözzenek és ne tudjanak fizetni az egészségükért! Ha ez van az EU-ban, mi van máshol?

Ez a mostani világ azonban csak akkor lépne fejlettebb szintre, ha teljesen általánossá válna, hogy az emberek segítik egymást: az erősek a gyengéket, az okosak a gyengébb képességűeket, az egészségesek a betegeket.

Én azonban sajnos nem hiszek egy ilyen, egymás kölcsönös segítésére, a humanizmusra és az önzetlenségre épülő szép világban. Ezért marad a pénz uralma. Ha van pénzed, erős vagy, talán még okosabb is lehetsz, és egészségesebb is, mint ha nincs pénzed.

Ennek a blognak és nekem személyesen is, kimondva - kimondatlanul az a célja, hogy ha axiómának tekintjük a pénz uralmát (axióma = nem kell bizonyítani), akkor nincs más hátra, mint minél több pénzt keresni.

Azért, hogy a pénz hiánya miatt az elesettből újra erős, a pénz hiánya miatt betegből újra egészséges, a pénz hiánya miatt önbizalomhiányos emberből újra egészséges önbizalmú ember legyen!

Mert ebben a világban csak így boldogulsz. Nem kell velem egyetértened. Majd ha önhibádon kívül egyszer belekerülsz ebbe a világba, akkor megérted majd, de én inkább azt kívánom, hogy ne kerülj bele, mert hidd el, egyáltalán nem jó itt.

Nekem személyes célom, hogy pénzt teremtsek úgy, hogy ebben az engem körülvevő környezet hátráltat, akadályoz. Ezért ellenszélben is, de bizonyítani akarom, hogy van kiút ebből a rút elszegényedő világból, ami a magyarországi honfitársaim közel felének mindennapi életformájává vált. Nekem nem a blog a fő célom, hanem a módszer a pénzteremtésre, amit ez a blog csak leír, a saját útkeresésem egyfajta naplójaként.

Azt szeretném, ha rátalálnék egy olyan útra, amellyel szinte bárkinek tudok minél több, könnyen elérhető (elsősorban passzív) valódi pénzkereseti módszert találni, és ne kelljen hozzá sem iskolai végzettség, sem speciális tudás, sem kapcsolatok, sem pedig sok pénz.

Azt akarom, hogy aki hisz ezekben a módszerekben - amit én természetesen bizonyítok is, hiszen a hit önmagában édeskevés - az boldoguljon ezekkel a pénzkereseti módszerekkel ebben a pénzközpontú világban. Hiszen a pénz mára egy nélkülözhetetlen eszközzé vált ahhoz, hogy boldogulj, megvalósítsd magad és teljes értékű életet élhess!

Valahogy régóta keringtek már ezek a gondolatok a fejemben, de most gép elé ültem és összeszedtem, legépeltem.

A cikkem végén kérem, ha ismertek bármi olyan passzív, valódi pénzkereseti lehetőséget, ami segítheti ennek a célnak az elérését, amiért ez a blog született, és ebben a blogban még nem esett róla szó, akkor osszátok meg velem, velünk!

Köszönöm.

4 megjegyzés:

  1. ez egy összetett kérdés : a rezsiköltségek,élelem..stb. kifizetése után más kiadásra nem marad. Pedig minden hónapban van valami,csőcsere,bojler,cipő,tandíj...stb. A havi jövedelemből ezeket ki kéne tudni fizetni mindenféle tőzsdeművelet,bitcoin befektetés..stb nélkül. Ez a része politikai kérdés is de egyéni túlélő stratégia is. Nekem járnak hyp hírlevelek,meg német befektetési guruk körlevelei ezeket közre tudom adni. Ami az én "stratégiámat"jelenti én klikkelek,kérdőiveket töltök ki.Itt elég biztos a fizetés,de a műfaj inkább csak nyugdíjasoknak való. A körleveleket meg lehet vizsgálni, én első lépésben német face to face finanszírozásba fogok belépni ez EURO-ban van.Bizonyos pénzt a vállalkozásomba is beteszek ( l.egyéni túlélési stratégia ). Ezeket megvitathatjuk szívesen. Üdv Péter

    VálaszTörlés
  2. Aki nem keres havi legalább 200ezer hufot nettó és nincs 6 havi vésztartaléka a bankszámláján, vagy bármilyen hitele van, az felejtse el az autónak még a gondolatát is. Neki az elsődleges célja ennek a tartaléknak az összespórolása és a hitelek törlesztése.
    A legegysuerübb megoldás a tanulás, hogy piacképes tudása legyen vagy ha az már megvan akkor, keressen egy helyet ahol megfizetik. Ha nincs a környéken akkor költözzön. Ha nem tudja megoldani az életet autó nélkül akkor költözzön.
    Az első lépés amit elfelejtenek sokan az a felelősségválalás a saját döntéseinkért. Ahol most tartasz anyagilag az a te eddigi döntéseid eredménye. Nem a világgal van a baj hanem egyes emberek alapvető mentalitásával.
    Ha beesik egy váratlan kiadás, akkor nem a világ a rossz, hanem te nem vagy elég felkészült. Szembenézni a valósággal fáj. De egyszer muszáj, ha változtatni akar a saját sorsán valaki. Vagy marad a másík út, hogy ezt sosem teszi meg, nem változtat, hitelböl hitelbe, krizisböl krizisbe stb. és marad az önsajnálat és mások hibáztatása az erőfeszités helyett.
    Péter, te pl megvontad a kontót, hogy mennyit nyertél eddig külön külön hyip-en, sportfogadáson,illetve pusztán a btchuf árfolyamváltozásán?
    És hány órát forditottál ezekre eddig az életedből? Esetleg a kettőt elosztva ha egyáltalán pozitiv az eredmény akkor milyen órabéren csinálod te ezt? Megéri ez egyáltalán a stresszt, figyelembe véve, hogy nevenincs emberekre és kamu cégekre bízod a pénzed?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Unknown!

      Számítottam rá, hogy kapok hideget és meleget is.

      A kontót minden hónapban olvashatod a havi helyzetértékelőben, de itt is leírom: jelenleg - ha visszakapom a pénzem a Compound.fundból - másfél millió forintom lesz a 15 hónapja befektetett 560 ezer forintból, ami havonta kb. 80-90 ezer forintot termel. Már nem fektetek be nevenincs emberekhez és kamu cégekhez. De ezzel még egyáltalán nem vagyok elégedett, és változatlan elkötelezettséggel keresem azokat a lehetőségeket, amelyek visszavezetnek engem is oda, ahol most Te vagy.

      2008 előtt nekem is voltak milliós megtakarításaim és nem voltak anyagi problémáim.

      Igen, nyilván a döntéseim következtében jutottam ide, de minden döntésemet az adott helyzetben a legjobbnak ítéltem.

      Nem értek Veled egyet abban, hogy mindenki saját maga tehet arról, ha nehéz helyzetbe kerül ebben az elanyagiasodott világban. Nem hiszek abban, hogy négymillió honfitársam egyenként mind-mind tehet arról, hogy a létminimum alatt él, azok meg, akik nem, azok megtehetik, hogy lenézzék őket.

      Köszönöm, hogy elmondhattam.

      Törlés
    2. Kedves Unknown!
      Nekem van autóm úgy, hogy tudom: nem engedhetem meg magamnak. Ez az autó ráadásul annyit fogyaszt, mint egy T34-es tank. Nem túl jó, de szereltetni nincs pénzem. Téli gumira sincs, pedig télen is használnom kell. Ennek egyszerű oka van, amit nem részleteznék, viszont a taxi többe kerülne havonta, mint ennek a fenntartása. A lehetőségeim behatároltak még akkor is, ha megyeszékhelyen lakok. Nem csak munkában, hanem tanulásban is. Szóval nem mindenkinél ennyire egyszerű ez, hogy csinálj valamit. Én nem hibáztatok senkit, - bár a véleményem megvan egy-két húzásáról a kormánynak - hanem lehetőségeket keresek, azért vagyok itt. Az általad említett kétszázezer nettóhoz nekem háromszázezer nettót kellene keresnem, hogy kompenzáljam a veszteséget, ráadásul soha nem lehetek biztos abban, hogy ez a következő napon, vagy a következő hónapban is menni fog. Szerintem teljesen egyéni, hogy ki, miért kezdett bele ebbe az esztelen keresésbe, ami legjobb esetben is nulla eredménnyel, viszont minimális REMÉNNYEL kecsegtet, ami ezek nélkül a lehetőségek nélkül úgy nézne ki, hogy nulla eredmény és reménytelenség. Próbáld meg ezt a különbséget érezni kérlek, mert óriási. Ennek ellenére nagyrészt igazat adok neked is mert szerintem az érem másik oldala ugyanolyan érvényes, mint az, ahol én állok.

      Törlés