2016. augusztus 1., hétfő

Tévedtem: mégis megéri a Genesis-mining.com

A legutóbbi helyzetértékelésben, és egy korábbi bejegyzésben is írtam, hogy már nem éri meg bányászni, mert az élethosszig tartó (lifetime) szerződések után kapott havi 2 százalékos hozamszinten a következő felezésig már nem térül meg az új befektetés.

Ez az én márciusi szerződésem adataival nézve tökéletesen igaz, csakhogy a leírt sommás megállapításom előtt nem ellenőriztem a legfrissebb adatokat. Márpedig időközben csökkent a csomagok ára és a napi karbantartási díj is, és így már egészen más a leányzó fekvése!

Ezért most korrigálom ezeket a téves megállapításaimat: még mindig megéri bányászatba belefogni a Genesis-miningnél. A megvásárolt bányászati kapacitásnagyságától függően jelenleg 0,187-0,160 amerikai dollár (a több - olcsóbb) között mozog a GH/s-enkénti ár, mint egyszeri befektetési költség, a napi karbantartási díj pedig 0,0004 dollár GH/s-enként. 

Az Alloscomp kalkulátora szerint a jelenlegi, 626.27 dolláros bitcoin árfolyam mellett GH/s-enként napi 0,0007376 USD bányászható. Ha ebből levonjuk a 0,0004 USD karbantartási díjat, akkor GH/s-enként naponta 0,0003376 USD kereshető a Genesis miningnál. Ez azt jelenti, hogy a 0,187-0,160 dollár közötti egyszeri befektetés 554-474 nap között térül meg a megvásárolt befektetés nagyságától függően a jelenlegi bitcoin árfolyamszinten, ami kb.16-18,5 hónapos megtérülést jelent.

Vagyis a következő felezésig hátralévő 47 hónapban még a befektetés 2,5-3-szorosát hozhatja vissza ezen az árfolyamszinten a Genesis-mining, ha most befektetsz.

Az Alloscomp kalkulátorával mindenki maga is kiszámolhatja, hogy a saját bányászcégénél a jelenlegi bányászkapacitási áron megvett csomag a napi karbantartási díj figyelembevételével mennyi időn belül térül meg. Elképzelhető, hogy a legutóbbi befektetésed óta csökkentek a kapacitási díjak és a napi karbantartási díj is, így jobban megéri most befektetni (és ezzel visszahozhatod a jelenleg nem túl nyereséges csomagod veszteségeit is), mint a korábbi árakkal és díjakkal kalkulálva.

Úgyhogy mea culpa, elnézést kérek a korábbi téves megállapításaimért!

Utóirat: a számítások a cikk írásakor érvényes állapotot tükrözik, ld. bővebben a hozzászólásokban a cikk alatt.

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Lehet, hogy én számoltam valamit rosszul, de nekem ez csak akkor jön ki, ha nem számolok a havi kb. 9.7%-os difficulty növekedéssel. Mert ha számolok vele, akkor minden hónapban erősen megcsappan az 1GH/s-enként bányászott összeg. Ráadásul statikus bitcoin árfolyammal számolva, ami 16-18,5 hónapig nem állhat fenn.
    Elszámoltam valamit, vagy nem látok valami összefüggést?
    Előre is köszönöm:
    Bearnie

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bearnie! A nehézségi szinttel valóban nem számoltam, mert azzal előre biztonságosan nem lehet kalkulálni, sőt még akár csökkenhet is, ahogy a Blockchain.info grafikonja is mutatja:
      https://blockchain.info/charts/difficulty

      Tény, hogy a bányászatból származó jövedelem sok tényezős, a nehézségi szint, a bitcoin árfolyama, az esetlegesen változó napi karbantartási díj és a bányászcég teljesítménye (úgy értem, ha rosszul vezetik) mind-mind hatással van rá, viszont ezek változása előre megjósolhatatlan.

      Tény, hogy a számítások a cikk írásakor érvényes állapotot tükrözik, ez a megállapítás hozzá tartozik a cikkhez, ezért beleírom.

      Köszönöm a kiegészítést!

      Üdv.: Péter

      Törlés