2016. augusztus 21., vasárnap

Megszívták a brazil pénztolvajok: indulnak a nemzetközi behajtások a Bitbondon

Egy kommentben nemrég írta D.Z.P., Magyarország első közösségi hitelezési (P2P) tanácsadó oldalának, a Közösségihitel.blog.hu-nak az alapítója, hogy  eléggé csapnivaló a Bitbondba befektetők portfóliója, többségük veszteséges. A kölcsönfelvevők ugyanis eltűnnek a pénzzel.


Egészen mostanáig azt ajánlottam, hogy a befektetők az alábbi elvek szerint fektessenek be P2P hitelezés keretében:
  • minél jobb hitelminősítésű adósnak adjanak
  • mindenkinek csak a minimális összeget
  • bizonytalan nációk képviselőinek egyáltalán ne adjanak pénzt
  • a befektetésüket osszák meg több P2P oldal között

Gondolom a Bitbond vezetői is látták, hogy az oldaluk kezd egy nemzetközi lenyúlás része lenni. Ahogy D.Z.P., úgy nyilván a Bitbond vezetői is úgy gondolták, ha hosszabb távon ilyen portfólió lesz a jellemző náluk, mint amilyen a jelenlegi befektetők többségénél mára kialakult, akkor egy idő múlva lehúzhatják a rolót, mert az adományozókon kívül senki sem fog befektetni hozzájuk.

Pénteken meglepődve olvastam a Bitbond levelét arról, hogy megállapodtak egy nemzetközi behajtó céggel, amit közelebbről nem neveztek meg, a nem fizető adósoknál lévő tartozások behajtásáról. A nem fizető adósoktól a behajtó cég segítségével begyűjtött összeget átadják a befektetőnek, levonva belőle a 10-30 százalék közötti behajtási díjat, mely a kölcsönkérő országától függ.

A Bitbond felhívja a figyelmet arra is, hogy nem biztos, hogy sikerül az elveszett hitel 100 százalékát visszanyerni, így a sikerrel behajtott összeg 10-30 százalékkal csökkentett értékét adják csak át. A levél viszont kölcsönről ír, nem tőkéről, így lehet arra számítani, hogy a kamatokból is kaphat vissza a befektető valamennyit, amely így tovább csökkentheti a tőkeveszteségeket.

Majd meglátjuk.

Egy a lényeg: vége a gusztustalan pénzlenyúlásoknak, vége annak, hogy emberek (pl. brazilok) csak azért mennek fel a Bitbondra pénzt kérni, hogy azt lenyúlhassák és már az első törlesztőrészletet se fizessék be! Természetesen nyilván ezt követően is lesz pénzlenyúlás, de tudva, hogy jönnek a helyi bőrfejűek, talán jobban tart majd egy adós a következményektől, ha eleve azzal a céllal venné fel a kölcsönt, hogy esze ágában sincs visszaadni. Sőt, így talán nem is fogja felvenni, vagy ha felveszi, vissza is fogja fizetni.

Örülök ennek a változásnak, ennek segítségével a Bitbond egy élhető befektetéssé alakulhat a jövőben.

Aki nem akarja, hogy behajtsák a pénzeit, az az adott kölcsönök azonosítóit (ID) 2016. szeptember 2-ig írja meg a Bitbondnak és akkor az így megjelölt tartozást nem adják át a behajtó cégnek, de a Bitbond ezeket is próbálja behajtani a továbbiakban.

Hát én biztosan nem fogok ilyet kérni! Drága pénzlenyúló brazilkáim, hamarosan tele lesz a gatyeszotok, ha nem fizettek!

24 megjegyzés:

  1. Jelentem egy brazil és egy indiai késik a kifizetéssel a BTCJam-en.

    VálaszTörlés
  2. Köszi az infókat, kicsit feltorlódott a munka szabadság után, ezért nem volt cikk, de lassan utolérem magam. Az indiaiba én is belefutottam, így utólag végiggondolva a 60% feletti hozam önmagában már egy hatalmas kockázat, annak ellenére, hogy C+-os a besorolás. Meglátjuk, egyelőre én még bizakodok, hogy van a fizetésre némi esély. :)

    Azzal kicsit szkeptikusabb vagyok, hogy létezik-e olyan behajtó cég, aki globálisan képes/hajlandó ilyen csekély összegeket hatékonyan behajtani India vagy Brazília "mélyén". Elég egy internet kávézó, 1-1-1 stróman, és a helyi rendőrség nem találja meg, nemhogy egy behajtó cég. Gondolom a BitBond is érzi, hogy valamit kell csinálni a felhasználói veszteségek ellen, de lehet, hogy az ország "bannolás" lenne inkább a megoldás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! A Bitbond teljesen nyilvánvalóan lépéskényszerben van, borítékolható a közösségi hitelezés csődje, ha nem tesznek valamit.

      Talán egy favela mélyéről nem szedik elő a delikvenseket Brazíliában, de azt gondolom, onnan még kevesen kérnek. Meglátjuk, hogy a 3 brazilom esetében mi várható, szerintem ez eléggé hamar ki fog derülni.

      Nálam nem változik a stratégia: csak megbízható népek kapnak ezentúl pénzt tőlem, ahol magas az életszínvonal, kizárólag a legkisebb összeget fejenként és csak a legjobb hitelminősítési kategóriákban (A, B, végszükség esetén C).

      A többieknek meg majd adnak az adománykedvelők.

      Törlés
    2. Az "én" indiai emberkém "B" besorolású volt.
      https://btcjam.com/users/541577

      Törlés
    3. Sziasztok!
      Rövid helyzetjelentés a BTCJam-ről. Négyen késnek a fizetéssel, egyelőre egyik se lépte túl a 30 napot. Az összesítő szerint. Mert az investements menüben csak három későt találtam. Most megint adtam egy brazil srácnak, mert kíváncsi vagyok a teóriámra, miszerint egy-két ügyletet megcsinálnak, csak azért, hogy előrébb jussanak az értékelésben, utána kérnek egy nagyobb összeget és lelépnek vele. Ez a srác azonnal fisszafizette az előző hitelt. Meglátjuk mi lesz. Ketten teljesen kifizettek, a befektetett 6,xx dollár (soha nem teszek nagyobb összeget míg csak tesztelek) mostanra 9.07 dollárt ér, ha mindenki fizet. Tekintve, hogy két hónapja vagyok az oldalon, talán lehet belőle valami. Ami nekem jó ebben az oldalban, hogy ez az összeg 34! embernek van kiosztva. Ami nem jó, hogy kevés a jó besorolással rendelkező ember, tehát ha még be is fizetnék, akkor csak annyit tehetnék, hogy egy embernek több pénzt adok, ami szerintem nem jó megoldás. Szóval még mindig teszt.
      https://btcjam.com/users/541496 (Brazil "B-" besorolás.)
      https://btcjam.com/listings/64094 (Indonézia "B" besorolás. Ő fizetett egy részletet.)
      https://btcjam.com/listings/64982 (India "B" besorolás)

      Törlés
    4. Szia Omega! Ez szörnyű! Amikor befektettem, egyáltalán nem erre számítottam. A P2P hitel valójában nagyon is jó az adósnak és a befektetőnek egyaránt, ahol egyébként a befektetők lennének a királyok. Nagyon nem így van! És ez az egész iparág, ami segítené az embereket banki szabályok nélkül pénzhez jutni, pont azon fog elcsúszni, hogy a brazilok és egyéb megbízhatatlan nemzetek pénzlenyúló gépnek nézik a befektetőket és eltűnnek vele. Nem is értik, hogy az önzőségükkel mekkora károkat tesznek az egész P2P hitelezési iparágnak a pár százezer forintnyi, saját zsebre felvett (ellopott) pénzeikkel. Továbbra is az a tanácsom, hogy csak megbízható nemzeteknek, csak a legkisebb összeget és csak a legjobb besorolású kérelmezőknek adj a pénzedből. A tőkéd pedig oszd meg több P2P oldal között. A jövőben a P2P hiteloldalak által bevezetett adósságbehajtás lehet az egyik megoldás, amibe a Bitbond is kénytelen volt beleállni. Mindenesetre tőlem több brazil nem kap tőlem pénzt, az egészen biztos!

      Törlés
    5. Közben az indonéz fizetett.

      Törlés
    6. "Olvastam" (azért az idézőjel, mert angol írások voltak, az meg nekem nem nagyon megy) néhány cikket a témában, vannak blogírók, akik ezzel foglalkoznak. Inkább csak a statisztikákat néztem és úgy láttam, hogy az éves 10% könnyen meglehet, csak az a bibi, hogy ez a valaki az automatára bízta a hitelezést és tízezer eurókat tett bele.

      Törlés
    7. Ennyi pénznél a 10 százalék kisebb csuda. :) Én azonban nem merném automatára bízni a pénzem, mert odaadná nem megbízható nemzeteknek is. :)

      Törlés
  3. Tudnám, hogy mit művel néha ez az oldal... Meg akartam keresni azt a blogot, de mást találtam. Megvizsgálnád ezt? Nekem úgy tűnik, hogy olyan mint a passive.fund, csak nem hyip, hanem hitelező oldalakon dolgozik. Nekem továbbra is szimpatikus ez a befektetési mód, de ha nem nekem kellene osztanom a pénzt, talán még jobb lenne.
    https://www.nsrinvest.com/?utm_source=website&utm_medium=pnav&utm_campaign=lendacademy.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őket már én is megtaláltam, csak, nem tudtam továbblépni, mert jellemzően amerikai oldal, és csak USA-ból fogad regisztrációt így más formátumú irányítószámot és telefonszámot sem fogadott el. :(
      Úgyhogy én ott feladtam a közelebbi ismeretséget.

      Törlés
    2. Köszönöm! :( Pedig jó gondolat lett volna. Nagy pénzzel már autoinvestet használnak, állítólag jobb, mint ha én válogatok. Ráadásul azt írták az okosok, hogy legalább 250 embernek legyen kiosztva hitel, mert az alatt szerencsejáték. Hát, meglátjuk.

      Törlés
    3. Ti melyik oldalt használjátok, mert a bond-on nekem összesen 12 hitelt dob ki amibe fektethetek, a jam-en meg 20-at. Valamit elállítottam, vagy ennyien vannak?

      Törlés
    4. Én a Jam-en vagyok, általában nem sokat dob fel, főleg nem a jobb minőségűekből. De két hónap alatt sikerült az első pár embertől eljutni a 34 kiosztott hitelig. Persze annyira minimális pénzeket osztottam, hogy ha nem fizet, akkor se bánt a dolog. Tízezer satoshi meg ilyenek.

      Törlés
    5. Én még csak nézegetem, de egyébként hogy megy?
      A hitel csak akkor kezd el kamatozni, amikor a csókának összegyűlt annyi pénze amennyit fel akar venni, addig ott pang az összeg a jam-nél?

      Törlés
    6. Igen, de ez határidőre megy és ha nem gyűlik össze neki addig, akkor nincs hitel. Utána pedig valamilyen időközönként fizetnek, szerintem havonta. De ahogy gyűlik az ember, hetente többször is jön pénz és én azt azonnal adom ki a következőnek.

      Törlés
    7. Kedves Omega! Nagyon ügyes vagy! :) Hűha, ez tényleg annak tűnik első blikkre. Mondjuk ezek nem bitcoinosak, de attól még működhetnek. Megtanulmányozom és írok majd róla a Nagyérdeműnek is. Egy másik érdekes oldal is bemutatásra vár, szintén egy kedves Olvasótól kaptam. Szép hétvégét!

      Törlés
    8. Bocsánat, nem néztem végig a levelezést, csak az e-mail fiókomból reagáltam az első friss hozzászólásra ehhez a poszthoz. Szóval elhamarkodott voltam, a NEM bitcoinos oldalakon gyakran rezidensnek (helyi lakcím és bevétel) kell lenned, ez tényleg lehet akadály. Az autoinvest ugyan hangolható, én leginkább a kényelmet érzem benne. Szerintem hasznosabb, ha Te döntesz, méghozzá úgy, hogy tudod, mibe (kibe) teszed a pénzed. Persze ez csak magánvélemény. Péter

      Törlés
    9. Bearnie, a bitcoinos oldalak még nem túl felkapottak. Mi tudjuk, mi a bitcoin, de a többség még nem igazán. Ezért ezeken az oldalakon lassabban tudod kihelyezni a pénzed, a nagy oldalak viszont rezidens viszonyt követelnek meg az ő országukban.

      Másik kérdésedre: az oldal szabályai szerint, ha a hitelt kérőnek összegyűlt az igényelt összeg legalább 60-70 százaléka a határidőre, akkor is kérheti a pénzt. A befektetők pénzét addig lefoglalja a rendszer, de nem kamatozik, csak ha a hitelkérelmezőből adós is lesz.

      Törlés
  4. Sziasztok. Lehet, hogy hülye kérdést fogok feltenni,mert nem annyira régóta olvasok p2p hitelezésről, de jól sejtem, hogy magyar is regisztrálhat, mint kölcsönt igénylő, vagy csak befektetőként lehet regisztrálni? Köszi, Dávid

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dávidoff!

      Mind befektetőként, mind pedig kölcsönvevőként csatlakozhatsz magyarként is a P2P oldalakhoz, már amelyik nem írja, hogy a működésük szerinti honos ország állampolgára vagy rezidense (ott adózója) kell, hogy legyél.

      A bitcoinos oldalakkal jobban boldogulsz majd kölcsönfelvevőként.

      Javaslom, hogy mielőtt belevágsz, ezeket olvasd el:

      http://bitpenz.blogspot.hu/2016/12/a-magyar-nemzeti-bank-szerint-csak-az.html

      http://bitpenz.blogspot.hu/2016/07/kozossegi-hitelezes-es-befektetes-itt.html

      http://bitpenz.blogspot.hu/2016/06/jelentos-felfutas-elott-kozossegi.html

      Ha van kedved megosztani, várjuk a tapasztalataidat! Sok sikert kívánok!

      Üdv.: Péter

      Törlés
  5. Köszönöm a választ. Én úgy tudom,hogy csak bitcoinos p2p oldalon tudok kölcsönfelvevőként regisztrálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dávidoff!

      Igen, a bitcoinosokon biztosan, lásd:
      http://bitpenz.blogspot.com/2016/06/jelentos-felfutas-elott-kozossegi.html

      Most megnéztem a nyilvántartásomban, amely P2P oldalról nem egyértelmű, mármint ezekből: http://bitpenz.blogspot.hu/2016/07/kozossegi-hitelezes-es-befektetes-itt.html, hogy magyar nem fektethet be, vagy lehet róla tudni, hogy kifejezetten befektethet, azok listája az alábbi:

      https://www.auxmoney.com/, https://www.bitbond.com/, https://www.bondora.com/en/, https://www.thebridgecrowd.com/lend, https://btcjam.com/, https://btcpop.co/home.php, https://www.burnleysavingsandloans.co.uk/, https://www.circlebacklending.com/, https://civilisedbank.co.uk/, https://www.collateraluk.com/, https://commonbond.co/, https://www.comunitae.com/, https://uk.crosslend.com/, http://crowdestates.com/, https://www.earnest.com, https://www.emoneyunion.com/, http://fellowfinance.fi/en, https://www.folk2folk.com/, https://www.fundingsecure.com/, https://www.poweredbygrow.com/, https://www.harmoney.co.nz/, http://hnwlending.co.uk/, http://introjunction.co.uk/, https://www.kiva.org/, https://www.lendloaninvest.co.uk/, https://www.lendable.co.uk, https://www.lendico.de/, https://www.lendingworks.co.uk/, https://www.loanstart.com/, https://www.mintos.com/en/, https://www.pave.com/, https://www.peerform.com/, http://www.pret-dunion.fr/, https://www.prosper.com/, https://www.quidcycle.com/, https://www.sancus.com/, https://simplebacking.co.uk/, https://www.smartika.it/it/index.html, https://www.societyone.com.au/, https://www.sofi.com/, https://stemfund.com/, http://strato-sphere.co.uk/, https://www.trufis.com/, https://unbolted.com/uk/, https://www.upstart.com/, https://www.welend.hk/en/, https://m.wolaidai.com/, https://www.zopa.com/ .

      Már "csak" ezeket kell végignézned. Hangsúlyozom, a bitcoinosok, amire a link a hozzászólásom elején van, biztosan ilyenek és kérheted a pénzt dollárban is.

      Boldog új évet!

      Üdv.: Péter

      Törlés