2016. augusztus 9., kedd

Brazilok, ne kérjetek több pénzt közösségi hitelezési (P2P) oldalakon!

"Ne gyertek ide!" - Orbán Viktor miniszterelnök a menekülteknek szánt, tavaly elhíresült mondatában volt egy jó adag rá jellemző gúny és lenézés, megvetés is. Függetlenül attól, hogy a menekültek jók-e vagy rosszak Európának.

Bár a miniszterelnökkel ellentétben én senkinek sem szeretek beszólni, de most legszívesebben mégis a brazilok legtömöttebb stadionjukban üvölteném tele az olimpiai mikrofonokat, hadd hallja ezt a szégyenteljes mondatot élőben az egész világ: brazilok, ne kérjetek több pénzt P2P hitelezés keretében!

Most már ugyanis biztos, hogy a harmadik brazil fiú is lelépett a pénzemmel a Bitbondon, így a három brazil behozhatatlanul veszteségessé varázsolta az ígéretesnek indult P2P befektetésemet. 0,054 bitcoint vittek el pár hónap alatt a 0,13628701 BTC teljes befektetésemből, ami azt jelenti, hogy immár a tőkém 40 százaléka után futhatok, bár hiába, mert legfeljebb csak erősödök tőle.

Azonban a hunterfarney felhasználónevet használó harmadik brazil fiú, aki már rögtön az első törlesztőrészletet sem fizette be, tehát teljesen egyértelmű a lopási szándéka, lebukott. Ugyanezzel a névvel szerepel a Localbitcoin.com-on is, természetesen Brazíliában és jó sok pénzt, 25 BTC-t megforgatott már. Ebből 3 BTC-t akkor tehát a Bitbondról lopott el, összesen 72 befektetőtől. Van egy kamu eBay-es profilja is az Egyesült Államokból, amit a Bitbond belinkelt a profiljában, de ez legfeljebb a Bitbondot tévesztette meg, engem ugyan nem.

Ja, és a gusztustalanka még pofátlanul jó hosszan meg is válaszolta azt a kérdést a tőkegyűjtési szakaszban, hogy miért bitcoinban kéri a most született kislányával kapcsolatos költségek fedezésére a pénzt: a brazil reál mostanában kínlódik a dollárral szemben, így egyszerűbb bitcoinban kérnie a pénzt, mert így elkerüli a kettős árfolyamváltást. Ezt az érvelést már eleve nem értettem, de nem is kell, mert nem volt itt semmiféle árfolyamprobléma: az ellopott bitcoint egyszerűen eladta reálért a Localbitcoinon, ahol már 22 BTC-t forgalmazott addig is. És mint tudjuk azért, mert a bitcoinos tranzakciók (majdnem) anonimok...

Úgyhogy úgy döntöttem, mostantól nem fektetek be, ha nincs megfelelő minősítésű befektető a Bitbondon: inkább kamat nélkül várok, hogy parkoljon a pénzem, mint más elvigye és a saját hasznára fordítsa. Készítettem egy linket, amely egyből megmondja, van-e éppen bitcoin alapú kölcsönigénylés a Bitbondon A, B vagy C hitelminősítési kategóriában. Ezt rendszeresen ellenőrzöm (ehhez nem is kell belépni), és ha akad ilyen, akkor adok neki pénzt. Persze csak a legkisebb 0,01 BTC-t. A többiekkel meg egyáltalán nem foglalkozom.

Akik eddig leléptek a pénzzel, azok D és E kategóriások voltak az egyébként F-ig skálázott Bitbond hitelbírálati skálán. És mindhárman brazilok.

Úgyhogy braziloknak A, B és C kategóriában SEM adok több pénzt. És Nektek sem javaslok kölcsönadni brazilnak!

Végül álljon itt az is, hogy a brazilokkal szemben kik fizetnek pontosan (hitelminősítési kategóriájukkal): B - amerikai, D - thaiföldi, C- máltai, D - venezuelai, D - brazil, E - Srí Lanka-i.

Előbb visszafizette: C - amerikai, C - amerikai.

Mint látszik, a portfólióban még mindig maradt egy brazil időzített bomba, de ha az is felrobban, akkor esküszöm, bombariadót fújok!

16 megjegyzés:

  1. Sajnos nekem is úgy tűnik, hogy árnyalni kell a Bitbond-al kapcsolatos elvárásokat. Elkezdtem összegyűjteni az oldal senior szint feletti befektetőinek a portfolio összesítőjét, ami sok helyen elég siralmas. Egyedül ott láttam 10% feletti hozamot, aki a befektetéseinek közel 50%-át "A" besorolású kérelmekbe fektette, a többieknél előfordul bőven a negatív hozam is. Érdekes, hogy közel 40% is lehet ezekben a kimutatásokban a bedőlt hitelek aránya, amiben előfordul B besorolású is, és sajnos nem csak brazilok vannak, hanem romántól az oroszig bárki eltűnhet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, nyilván nem csak brazilok tolvajok vannak, de azért az, hogy adtam 4 brazilnak pénzt és abból három lelépett, akkor is elkeserítő.

      Szerintem a befektetők sok megégése után ki fog alakulni egy olyan rend a P2P oldalakon, hogy csak a megbízható adósok és csak megbízható nációk kapnak majd hitelt. A többieknek a lúzerek rakják majd össze a pénzeiket, akik le is lépnek majd a pénzzel.

      Persze kell is, hogy tanuljon és tisztuljon a piac.

      És ha sok ilyen blogbejegyzés, vagy fórum hozzászólás lesz, mint az enyém ma, akkor igenis csökkenésnek indulnak majd a megbízhatatlan nemzetek tagjai.

      Én például braziloknak most már egyáltalán nem adok pénzt a jövőben, és a kelet-európaiakkal is nagyon óvatos leszek. Ha lesz más (elsősorban amerikai, német, svájci, angol), akkor nem a kelet-európaiakat fogom választani.

      Ami eszembe jutott még, hogy ennek a P2P hitelezésnek keleten (Európában) még nem alakult ki a kultúrája. Majd ha ráharapnak, hogy rengeteg könnyen megszerezhető ingyenpénz van itt az interneten a "gazdagoknál", akkor rengeteg pénzt le fognak nyúlni a bennük születésük óta a nyugati jóléttel szemben kiérlelődött igazságtalanság-érzet miatt még elégtételt is érezve. Pedig ezt a világ minden táján lopásnak mondják.

      Végül úgy gondolom, a befektetők, sőt maguk a P2P oldalak is erősödni fognak, a hitelbírálati szakértelem pedig nőni fog és benne lesz a kockázatos országok hatékonyabb súlyozása is.

      Mindenesetre én már megfizettem a tanulópénzt: csak A-B-C kategóriában adok pénzt ezentúl és csak megbízható nemzeteknek, brazilok eleve kizárva.

      Egy befektetőnek ez a logikus válaszlépése a történtekre.

      Törlés
  2. Ezért idegesítő ez, mert a BitBond-nak alapos ellenőrző rendszere van a hitelfelvevőkre, mégis ekkora arányban jelen vannak a csalók.

    Nem néztem még utána, de el tudom képzelni, hogy a BTC alapú hitelezésnél több olyan személy lehet jelen, aki a lehúzásra megy csak rá, te mit gondolsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így gondolom, hiszen a bitcoin anonim. Azonban én a bitcoinos befektetésekben hiszek (egy év alatt a bitcoin árfolyama közel megháromszorozódott), így innen nézve nem akarom dollárrá konvertálni a sokszor több évre kiható dolláros hiteleket, mert akkor lecsúszhatok a bitcoin esetleges közbeni árfolyamemelkedéséről.

      Törlés
    2. hiszel benne, hogy még emelkedni fog a bitcoin árfolyama? Ha igen te mire számítasz meddig mehet fel? (pl. Kim Dotcom mega féle víziója kihathat az árfolyamra?)
      Nem gondolod úgy, hogy a bitcoin egyszer csak belefullad az ilyen átverős oldalakba? Mintha csak arra lenne jó a bitcoin, hogy akinek van az fektesse be valahova, hogy legyen kinek lenyúlnia? (coince és társai)
      Köszi a válaszod!

      Törlés
    3. Kedves Zoli! A bitcoinban megingathatatlanul hiszek. Nem úgy tekintek rá, mint amelyet az árfolyama hitelesít, a bitcoint ugyanis nem befektetésnek hozták létre (ellentétben az altcoinok többségével), hanem hogy betöltse a bankoktól és az állami szabályozóktól független elektronikus pénz szerepét a kereskedelmi fizetésekben és az azonnali pénzküldésekben.

      S noha ezzel még jócskán adós a bitcoin, de rajta kívül akkor sincs még egy ilyen sikert elért kriptopénz és a kihívóit is előbb bitcoinra kell váltani, hogy dollárod legyen belőle. :)

      Ezért én azt mondom, az árfolyam magassága másodlagos, sokkal fontosabb, hogy maga az árfolyam stabilizálódjon, ezáltal ne kelljen attól félned, hogy csökken a pénzed értéke, ha bitcoinban tartod.

      Rövid távon azt várom, hogy a bitcoin visszatér a 6-700-as sávba (dollárárfolyamban), majd idővel elérheti és meg is haladhatja az 1000 dollárt. Persze nem olyan gyorsan, mint 2013-ban, mert amögött nem volt teljesítmény, az csak egy lufi volt.

      Majdnem biztos vagyok benne, hogy a kilengések ellenére alapvetően 1000 dollár fölé megy majd a bitcoin árfolyama, de csak hosszú távon, tehát akár több év alatt.

      Hangsúlyozom, nem vagyok kriptopénz-szakértő, ezt az eddigi ismereteim, tapasztalataim és a megérzésem alapján írtam. Kérdezz meg másokat is!

      Törlés
  3. Sziasztok!
    D.Z.P valami ilyesmit akartam megfogalmazni a kérdésemben, hogy talán nem is annyira fontos a befektetők minősítése és az, hogy mire kérik a pénzt. Az jó minősítés egy kis türelemmel elérhető, a hitel célja pedig lehet hazugság is. Nekem volt egy emberem, amelyik egy-két napon belül visszafizette a kölcsönt, ezért kezdtem el azon gondolkozni, hogy talán egy beetető (apróbb) kölcsönt vett fel, amivel csak a besorolásán akart változtatni és esetleg a következő kérelem már 3-5 BTC lesz, amit viszont már nem fog visszafizetni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez könnyen előfordulhat.

      Törlés
    2. Amíg el nem kezdtem nézni az investment summery-ket, azt mondtam volna, hogy lehet érdemes abból kiindulni, hogy minden internet alapú kereskedelemben Vaterától a Forexig benne van a csalók előfordulásának lehetősége, ami évről évre azért kisebb. Ha belegondoltok BitBondon van egy élő chat-es azonosítás, megadod a Facebook adatlapod, a fizetési csekked, mindent. Ezek a folyamatok azért kockázatosabbá teszik a lebukást, mint egy sima "nem küldöm el az árut, vagy kamu szolgáltatást árulok álnéven" esetében. De a 30% közötti bedőlt ügylet egy 100-as befektetési portfólióban azért már elgondolkodtató ennek az ellenkezőjéről.

      A másik, hogy szerintem egy 30% felett kamatozó hitel, besorolástól függetlenül maga a bomba. Az 40-50% feletti kamatok arra jók csak, hogy behúzzák a befektetőket, de túl nagy kísértést adnak, hogy lelépjen vele az igénylő. Nem sok olyan tevékenység van, amiből ennyit ki tudsz termelni.

      Törlés
    3. Természetesen a 30-50% kamat nekem is csak valami szép mese. Inkább arra gondolok, hogy eleve nem lehet mindenki A-B besorolású, és Péter tanácsa alapján figyelembe véve a hitelt kérő nemzetiségét, azt, hogy a kamat amit ígér a földön jár, talán nem ördögtől való gondolat, hogy lehetne rosszabb besorolásra is adni pénzt. Persze ugyanúgy meg kell nézni a paypal, facebook stb. fiókokat. Én nem annyira hiszek a több ezres nagyságrendű facebook barátokban nálam ez nem befolyásolja a döntést. Egyelőre nem tudom, hogy mit tartsak jó stratégiának ebben az ügyben, mivel még csak most indítottam én is, de majd kialakul.

      Törlés
  4. Van egy B- besorolású brazilom, akinek négy nap múlva fizetni kellene az első részletet:
    https://btcjam.com/listings/64122

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán ismerős az arc? :D

      Törlés
    2. Hála istennek nem ismerős, megnyugodhatsz. :)

      Törlés
    3. Hát minden szempontból nem vagyok nyugodt, de azt látva, hogy mennyire el lehet aprózni a befektetéseket és így esetleg kivédeni egy kb 10000 satoshi körüli veszteséget, (ha emberünk nem fizet), akkor nem vagyok annyira ideges. Azt az összeget, amit a Bitbondon egy embernek oda kell adni, azt a BTCjam-on akár 10 részre is el lehet osztani, ami persze nem biztonságot, csak diverzifikációt jelent. Ami sajnos nem ugyanaz.

      Törlés
    4. Korábban ugye azt tanácsoltam, hogy minél jobb hitelminősítésű adósnak adjál és mindenkinek csak a minimális összeget, továbbá a befektetésed oszd meg eleve a P2P weboldalak között is.

      Most már azt is tanácsolom mellé, hogy azt is válaszd meg, hogy mely nemzet fiainak adsz pénzt, és braziloknak ne adj. Mert nálam a befektetésem 40 százalékát gusztustalanul lenyúlták, miközben más nációk gyermekei rendben fizetnek, főleg az amerikaiak.

      Ezt hívják tanulási folyamatnak. De remélem, újabb tanácsok már nem jönnek mellé.

      Törlés