2016. december 22., csütörtök

Történelmi csúcsa felé tart a bitcoin

Ma történelmi csúcsot ért el a bitcoin: elhagyta azt a csúcsot, amelyet a 2013. decemberi hirtelen emelkedés utáni törvényszerű süllyedése során egyszer még visszakapaszkodva elért 2014. január 6-án (849,39 USD). Kis piros körrel jelöltem a következő ábrán:

A bitcoin árfolyama a Bitstampon kezdetektől fogva 2016-12-22-ig (forrás: Bitstamp.net)

Már csak egyetlen csúcs van, amit nem győzött le azóta, hogy lejött onnan, s ez már "csak" a legmagasabb csúcs: 1132,01 dollár 2013. december 4-én. Minden más csúcsot elért azóta újra.

Nagy kérdés, hogy elmegy-e most odáig. Két tény az biztos:

1) hosszú távon mindenképpen 1000 dollár felett várják a bitcoint, csak kérdés, hogy mikor ér el oda? Ez a mostani lenne a nagy menetelés?

2) a kriptodevizák árfolyamára abszolút jellemző az erős volatilitás, azaz az árfolyamok erős változékonysága. Az altcoinokra legalábbis igen, de a bitcoinra az utóbbi időben már sokkal kevéssé jellemző ez, a bitcoin lehet tehát a legstabilabb kriptodeviza.

Nos tehát, a második tény, hogy a bitcoin most ezt az árszintet nem a kriptodevizákra jellemző erős volatilitással érte el (mint 2013-ban is!), hanem szép lassan, lényegében két év alatt. Ami a számomra azt jelenti, hogy valószínűleg van még tartalék az árfolyamban, és van stabilitása is: a piac már két éve töretlenül azt gondolja, hogy a bitcoinban egyre több az érték. Ez alatt a 2 év alatt a bitcoin dollárárfolyama szépen lassan majdnem megnégyszereződött!

Mondjuk azt az egyet nem tudom, miért éppen most, a karácsonyi holt szezonban megy fel ennyire az árfolyam, hiszen a bitcoin nem tölt be még erős kereskedelmi szerepet, így a karácsonyi vásárlási forgalom helyett én azt gondolom, sokkal inkább a spekulánsok tartják benne a pénzüket, akiknél a karácsony nem egy fő időszak, már ha létezik náluk olyan egyáltalán.

Bármi is a magyarázat, az mindenképpen örvendetes, hogy a bitcoin itt tart és azt remélem, a lassú emelkedés garancia lehet arra, hogy most nem fog jelentősen visszaesni karácsony után sem.

Mindenesetre mától a bitcoin új árfolyamcélja már az abszolút történelmi csúcs: 1132,01 dollár!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése