2016. december 23., péntek

3 jó dolog a Blockchain.info tárcával kapcsolatban

Mint az előző blogbejegyzésben írtam, a Circle bezárta a bitcoin pénztárca fiókomat, ezért a ZarFund miatt már korábban megnyitott, üresen álló pénztárca felé fordultam, nem akartam újabb pénztárcaszolgáltatót keresni.

A párom portfólióját a Circle fiókból, az enyémet egy XAPO fiókból kezeltem. A Circle fiókot váltottam most Blockchain-re:


Korábban azért idegenkedtem tőle, mert pénzt kell fizetni az átutalásokért, míg a Circle-ben és a XAPO-ban nem kell.

Nos, igen, ezt a bányászok kapják a tranzakció hitelesítése miatt. A Circle és a XAPO esetében valószínűleg az érintett cégek fizetik még az ügyfelek helyett. Egyelőre. Valószínű, hogy előbb-utóbb ott is áthárítják majd ezt a felhasználókra. 

Az, hogy a tranzakcióért fizetni kell, persze nem jó dolog, bár természetes: ez a rendszer a bányászok miatt ennyi önköltséget számít fel a tranzakcióért. Ezek a díjak néhány tízforintnyi összeggel érnek fel (kb. 30 Ft értékben), a küldött összegtől függetlenek, de állandóan változnak.

Ennyit a rossz hírekről. Következzék most 3 jó dolog a Blockchain tárcáról:

1) a pénzküldés díja csökkenthető, ugyanis kevés blokkszám feldolgozásra (=gyors megérkezésre) van beállítva a díj alapesetben. Ha a pénzküldési ablak bal alsó sarkában az Advanced Send linkre kattintasz, lenyílik a díjat tartalmazó ablakrész és a díjat átírhatod a Transaction Fee mezőben. Minél olcsóbb díjat írsz be, annál lassabban ér el a pénz a célba (max. kb. egy óra alatt), de sokszor az időnek nincs jelentősége, a kisebb díjnak viszont van. Én addig szoktam csökkenteni a díjat, míg ki nem írja, hogy "Your fee is so small that your transaction may never be confirmed.". Ekkor nem engedi elküldeni a pénzt, mert annyira alacsony a költség, hogy sohasem lesz megerősítve a tranzakció. Ekkor növelni kell az összeget. Egészen 1 satoshi-ig ki lehet centizni azt a határt, amikor még elmegy a pénz. Ezzel a módszerrel a díj kb. 10-30 százalékát lehet megtakarítani, azaz a kb. 30 forintból akár 10 forintot is.

2) gyakorlott Circle és XAPO felhasználóként rengeteget ültem tűkön azért, hogy várjak a megerősítésekre, így arra, míg az egyik tárcámból a másikba átmegy a pénz. A Blockchain tárcában kifejezetten üdítő, hogy az oda küldött pénz azonnal megérkezik, máris lehet rendelkezni felette, például továbbküldeni. Isteni érzés annak, aki még nem ismeri ezt az érzést. Azonnali fizetés eddig globálisan csak bankkártyával volt lehetséges. Most tudtam meg, hogy a Blockchain tárcával is elérhető ez a "tiszta, száraz érzés". :)

3) A Blockchain tárca a bal felső sarokban minduntalan arra akar rávenni, hogy erősítsd meg a fiókod védelmét. Valóban eléggé fejlett védelmi rendszere van a Blockchain tárcának, valóságos erődítménnyé teheted a SECURITY CENTER beállításokkal (a bal felső sarokból kiindulva érhető el), amíg zölddé nem változik. De attól kezdve felejtsd el az egyszerű belépést: előbb a bonyolult tárcaazonosítód szükséges (elmentheted könyvjelzőként), majd a jelszó, utána az e-mail megerősítő link a belépéshez, végül az SMS jelszó a belépéshez. Kész őrület! (Cserébe tranzakciónként már nem kell megerősítés.)

De van egy egy sokkal egyszerűbb mód is, igaz, csak a mobilodon: az asztali gépen a tárcán belül a Settings -> Wallet Information -> Mobile App Pairing Code útvonalon elérhető Show Pairing Code gombra kattintva felbukkanó QR kóddal összepárosíthatod a Blockchain.info pénztárcádat a Blockchain - telefonodra előzetesen letöltött - mobilappjával. Ha ez megvan, akkor a mobilapplikációdba egy Általad előzetesen megadott 4 jegyű PIN kóddal tudsz belépni, semmi jelszó, semmi e-mail link és semmi SMS! Lightweight, élj vele!

Tájékoztató a Blockchain.info oldalán: https://blockchain.info/wallet/android-app

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése