2016. március 28., hétfő

Diverzifikáció, azaz a kockázatok megosztása

Amikor elindítottam ezt a blogot, körülbelül az járt a fejemben, hogy a legstabilabb HYIP programok kutatásával, folyamatos közzétételével egyfajta pénzkereseti lehetőséget tárok a becses nagyérdemű elé. Akit érdekel, az megtalálja az érdeklődésének megfelelő, folyamatosan frissített magyar nyelvű HYIP tartalmat itt a blogon, akit meg nem, az úgyis más pénzkereseti forrás után néz.

A világ meg kerek marad.

Nem tartottam fontosnak, hogy magával a bloggal pénzt keressek (persze vissza nem utasítom, de a háttérrendszer nem enged csatlakozni az AdSense hirdetési rendszerhez), s mivel túl sok érzékeny információt tettem ki a blogra magamról, a nevemet ezért nem akarom elárulni, így a kisebb bevételt biztosító HYIP program ajánlói linkeket sem teszek ki (ún. referral linkek), mert némelyik odaírná a teljes nevemet.

Aztán így folyamatosan majd csak épül ezzel a bloggal egy jó kis magyar tartalom a HYIP pénzkereseti lehetőségekről.

Ez volt tehát bennem.

Ennek az egész elképzelésnek a Pokeram.com csődje tett be. Számtalan külföldi szakmai oldal kifejezetten ajánlotta a Pokeramot (némelyik egyetlenként), sőt még olyat is olvastam, hogy ezt tartották a HYIP oldalak királyának. Mivel nem volt még időm úgy rendesen az alapoktól építkezni (lévén, hogy a blogot a tapasztalataim szerzése közben, tehát "valós időben" írom), ezért eleinte a Pokeramba raktam a havi hozamokat, hogy ott egyelőre jó helye lesz, aztán majd amikor összeállítom a mondjuk 20 legjobb HYIP programomat, majd akkor jobban megosztom a kockázatot közöttük.

Ez idén tavasszal meg is született volna, de addigra a Pokeram.com csődbe ment (vagy kiderült, hogy csalás, a végeredmény szempontjából oly mindegy, úgyhogy maradjunk a csődnél). Kb. 410 ezer forintnyi tőkém veszett oda a Pokeramban, vagyis az addig felhalmozott tőkém egyharmada.

A HYIP-okba vetett hitben azonban sokkal nagyobb kár ért!

Mindenképpen gondoltam, hogy előbb-utóbb megszűnik majd a Pokeram, de még legalább olyan 1-2 évnyi működést feltételeztem róluk, ami nekem elég is lett volna.

Amikor csődbe ment, az első reakcióm volt a biztonságos, bitcoin bányász oldalak felé fordulás, továbbá a Compound.fund mentette még meg a hitemet, hogy ebből a bizniszből mégiscsak lehet valami.

Lesz is!

A Pokeram.com csődje ellenére sem állok vesztésre, hiszen a kezdeti 569.437 forintos befektetésemből mára így is közel 900 ezer forint feletti aktív befektetett tőkém ketyeg a bányászcégekkel együtt 17 programban, ami együttesen bő 100 ezer forintot termel havonta, de a bányász oldalak hozama számomra túl alacsony (emiatt ugyanolyan összegű hozamhoz sokkal több tőkét kéne náluk összegyűjteni, ami időben tovább tartana, mint szeretném - emlékeztetőül, magamnak még egy évet adtam a gyűjtögetési fázisra, utána már aratni szeretnék), másrészt rendszerszinten sem éri meg a kis hozamok miatti jelentősebb összegű, akár egy budapesti lakás árával felérő összegű tőkét folyamatosan bent tartani bányászcégekben.

A Compound.fund üdvöske meg tényleg jó, de nem mindenható: a márciusi eleji kimagasló hozamok után nagy bukók jöttek, mert Jo, a program gazdája az Ethereumban hisz, az viszont még nagyon fiatal és nagyon ingadozik, így márciusban az egyenleg inkább lefelé ment (bár még így is nyereséges a hónap).

Úgyhogy az elmúlt hetekben azért sem tettem ki új blogbejegyzéseket, mert a folytatáson gondolkodtam. Egyrészt meg akartam őrizni a hatékonyságot, tehát hogy magas hozammal relatíve gyorsan felépítsem a rendszeres havi bevételemet és mellé a havonta képzett befektetési tartalékot, másrészt növelni kívántam a biztonságot, hogy a Pokeram csődjéhez hasonló újabb csődök ne üthessenek még egyszer ekkorát a befektetéseimen, de mindenekelőtt a lelkemen és a hitemen.

A következőkre jutottam:

  • mindenképpen szükséges biztonságosabb befektetések bevonása, ám mivel ezeknek a hozama is alacsonyabb, csak részben
  • folytatni kell a HYIP programokat is, mert ezek képesek gyors és látványos eredményekre, de az eredetileg kigondolt stratégiám szerint legalább 20 HYIP programba most már tényleg el kell osztani a tőkét, nem csak beszélni róla, és törekedni kell a korábban ismertetett, számomra ideálisnak tűnő 15 százalékos havi átlaghozam elérésére, mert ez még viszonylag biztonságos, ugyanakkor már rövid távon is értékelhető eredményt hoz a kamatos kamat hatás miatt
  • a bedőlő HYIP programokra képzett tőketartalékot már a felhalmozási szakaszban is képezni kell, hogy a felhalmozás közben bedőlő programokra is legyen fedezet és így a pénztermelés fenntartható legyen (eddig minden pénzt újra befektettem, kivéve azokét a programokét, ahol a tőkét a hozammal együtt apró részletekben fizetik ki a teljes futamidő alatt)
  • az eredeti terv szerint, amint a párom tőkerészének havi hozama már eléri a 137.500 forintot (tehát az ő befektetési célja teljesült), folyamatosan kiveszek havi nettó 50 ezer forintot jövedelemként, mert az már most is nagyon hiányzik a költségvetésemből, a túlélésem e nélkül nem képzelhető el
  • az én tőkerészem emelése ugyanakkor a kitűzött célig ezt követően is tovább folytatódik, mely a párom havi 137.500 forintos bruttó hozamát is beleértve a kitűzött havi 528 ezer forint hozam eléréséig tart (ez a jövedelem igény időközben egyébként a vállalkozásomban megnövekedett minimálbér utáni többlet adóterhek miatt 539.715 forintra nőtt).

Tények, tervek, dilemmák:

  • nyilvánvalóan elvesztettem a feltétlen bizalmamat még a biztonságosnak tűnő HYIP programok iránt is a Pokeram csődje óta,  ezért:
  1. 100% helyett csak a hozam kb. egyharmadát (vagy némileg többet, majd meglátjuk) várok a kb. 20 HYIP programba párhuzamosan befektetett pénzekből, így részben megtartva az eredeti koncepciómat
  2. a hozam másik egyharmadát a nagy növekedési potenciállal rendelkező Compound.fund-ra bízom (ami aztán vagy bejön, vagy nem, ha nem, akkor majd módosítok a koncepción), és egyelőre itt tartom a tőketartalékot is (hiszen ez a program nem fog eltűnni csalásként), ami a programok bedőlése miatt félretett pénzek szükségszerű felhasználásáig legalább kamatozik (ugyanakkor megjegyzem, hogy 2016 márciusa megmutatta, a Compound.fund-nál is lehet akár jelentős veszteség is, mert Jo, a program gazdája - ahogy látom - elsősorban az Ethereumban hisz (mint a piacon kb. mindenki), ami viszont nagyon ingadozik). A Compound.fund esetében viszont legalább nem kell tartalékot képezni, legalábbis abban az értelemben biztosan nem, hogy bedől vagy csalók lenyúlják a pénzemet, legfeljebb a kereskedés miatti veszteségek pótlására lehet szükség.
  3. a hozam harmadik harmadát, vagy annál kevesebbet pedig a bányásztársaságokból remélem, közülük is elsősorban a széles körben megbízhatónak tartott piacvezető Genesis-mining.com-ból és a Miningsweden.se-ből (vigyázat, nem mindenki bányásztársaság, aki annak mondja magát, de ők igen!). De egyrészt azért akár ezek is bedőlhetnek, még ha nem is csalók, másrészt nem tudni, mi lesz a kb. júliusban várható bitcoin bányászatának ún. felezése nyomán, mely szükségszerűen az amúgy is alacsonyabb hozamú bányászati bevételek további csökkenésével járhat, ide tehát júliusig már nem is akarok befektetni, csak ha már tisztán látok majd a felezés után.
  4. végül hozamcél nélkül, egyelőre inkább tapasztalatszerzés céljából kisebb összegű befektetésekkel beszállni a P2P (person to person, azaz személyek közötti) hitelezésbe és valamennyi pénzt Ethereumban is tartani befektetés céljából, hisz ennek felívelése a piac várakozásai szerint erősen valószínű, akár a mostani érték tízszeresét is elérheti - hát ne járjak már úgy, mint a bitcoinnal, amit kb. 2012 végéig 5-10 dollárért megvehettem volna és most kb. 40-80-szoros haszonnal túladva rajta akár a teljes adósságállományomat egyben kifizethetném!

A márciusi hozamokat és az addig befektetés nélkül, külön tárolt, a HYIP programokból apránként visszakapott tőkerészeket most március végén a Compound.fundba fektetem mind, mert a márciusból már csak pár nap van hátra, én meg még nem vagyok 100%-ban felkészülve a kb. 20 HYIP program megfelelő és gondos kiválasztásába. Most amúgy is alacsony az Ethereum árfolyama, most kell befektetni a Compound.fundba!

Közben április hónapban még gyűjtök tapasztalatokat a HYIP-okról és az áprilisi hozamokat a hónap végén már elkezdem a mintegy kb. 20 HYIP programba befektetni, majd utána a hozamokból befektetett, azaz a hozamokból tőkévé tett pénzeimet szintén folyamatosan a HYIP-okba fektetem az eredeti stratégiám szerint a programonkénti egyenlő hozam elérése érdekében. Azon még gondolkodom, hogy az egyenlő hozam elérésére fordított törekvéseimbe a Compound.fund-ot és a bányászcégeket mennyire vonjam bele.

Erre jutottam tehát, és ennek mentén folytatom a további blogbejegyzéseket is.

Legközelebb a 2016. márciusi eredményekről írok a hónap utolsó napján.

Elhatároztam azt is, hogy ezentúl minden hónapban értékelem a befektetési portfóliómat itt a blogon, amellyel megkönnyítem a blog eredeti céljának nyomon követését és ezekből jobban megtudhatod azt is, hogy éppen mi jár a fejemben.
 
Jelen cikk nem tanácsadás és nem ajánl Neked semmilyen befektetést! A HYIP programokba történő bármilyen befektetés kizárólag a Te saját szabad döntésed alapján és a saját felelősségedre történhet!
FIGYELEM! Ha úgy döntesz, hogy befektetsz, akkor CSAK ANNYI PÉNZT TEGYÉL A HYIP PROGRAMOKBA, FŐLEG HITELBŐL VAGY KÖLCSÖNBŐL, AMENNYIT VÉSZ ESETÉN VISSZA IS TUDSZ FIZETNI A SAJÁT PÉNZEDBŐL, VAGY LEGALÁBBIS NEM FOG HIÁNYOZNI NEKED ABBAN A SZÉLSŐSÉGES ESETBEN SEM, HA NETÁN MINDEN, HYIP-BA FEKTETETT PÉNZED ELVESZÍTED!  ERRE MINDEN HYIP BEFEKTETÉS MÉRLEGELÉSEKOR GONDOLJ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése