2016. március 8., kedd

A havi hozam megtervezése képezi minden más alapját

Készítettem egy táblázatot, mely segít megtervezni a HYIP stratégiát.

Mivel az általam vázolt HYIP stratégiában folyamatosan kell tartalékot képezni a programok bedőlése miatti folytatásra (amiből a bedőlt HYIP program kieső jövedelmét visszapótolod), ezért nem mindegy, hogy amikor a tőkefelhalmozási szakasz után végre megkezded a szüretelést, tehát a célnak kitűzött jövedelem folyamatos és tartós havi kivételét, mellette mekkora összeget kell még pluszban félretenni a tartalékalapba azért, hogy ez a jövedelem fenntartható is legyen.

Tehát minden hónapban meg kell termelni:
  • a Te kitűzött jövedelmedet
  • és a tartalékalapba szánt bevételt
Nálam a tartalékalapba szánt összeg havi 15 százalékos hozamszint mellett majdnem még egyszer annyi, mint maga a jövedelem, amit kitűztem (bruttó 288 ezer forint jövedelem és bruttó 240 ezer forint tartalékképzés, összesen bruttó 528 ezer forint havonta).

Mivel az elejétől építkezve kell az ezt a kettőt havonta kitermelő tőkét felhalmozni, ezért nem mindegy, hogy az meddig épül, mert addig csak várakozol, de nem szüretelsz.

Két tényezőtől függ az az összeg, amit a tartalékalapba be kell tenned:
  • milyen havi hozamot tűzöl ki
  • az összes jelenlegi programod esetén legfeljebb mennyi idő múlva fognak bedőlni
Az utóbbi majd tapasztalati érték alapján alakul ki, de az interneten fellelhető információk alapján vegyük úgy, hogy az általam javasolt, stabil (tehát napi 1 százalék vagy az alatti hozamú) HYIP programok (amelyekben a kockázat megosztása céljából párhuzamosan őrzöd a pénzed), egy éven belül bedőlnek attól kezdve, hogy Te csatlakoztál hozzájuk. Ez egy konzervatív érték, tehát van benne némi plusz tartalék is.

Az alábbi táblázatban azt mutatom meg, hogy az általad elvárt havi jövedelem hányszorosáig kell hizlalni a befektetésed tőkéjét ahhoz, hogy mind a havi jövedelmedre, mind a tartalékalapra elegendő legyen. A sorokban a havi hozamtól függő adatok, az oszlopokban pedig a bedőlési idők (hónapban) vannak feltüntetve. A színes cellák azt a szorzószámot mutatják, ahányszoros tőkét kell elérned a tervezett havi nettó jövedelmed és a tartalékalap képzéséhez félreteendő havi nettó jövedelmed együttes eléréséhez.

Példa: ha havi 15 százalékos hozammal számolsz és 12 hónapon belülre véled a programjaid bedőlését, akkor az eredeti nettó jövedelem 18-szoros összegéig kell hizlalni a tőkét. Vagyis például 100 ezer forint havi nettó jövedelem esetén 1,8 millió forintnyi tőkéig.

Íme a táblázat. Alatta még folytatom a gondolatmenetet.

Az elérendő tőke a tervezett havi nettó jövedelem szorzataként a havi hozam és a programok bedőlési ideje (hónap) függvényében
 
Én azt gondolom, hogy a narancssárgától lefelé, tehát a 19-es szorzótól lefelé érdemes kitűzni az tervet. Ez persze nem annyira éles határ, mint amennyire a táblázatban látszik, de azért havi nettó jövedelem 20-szorosnál nagyobb tőkét folyamatos lekötésben tartani szerintem értelmetlen, ezért én itt húztam meg a határt.

Ha megnézzük, hogy ezt a 20-as értéket legelőször hol éri el a táblázat, akkor azt látjuk, hogy a 6-12 hónap közé várt programbedőlések esetén havi 15-19 százalékos hozam közötti programokat kell választanunk.

Ezért én 15 százalékos havi hozamszinttel számolok és ennek elérésére koncentrálok, feltételezve tehát, hogy 6-12 hónapon belül az összes HYIP programom bedől. Ez napi szintre átszámolva 0,5 százalékos nettó hozam (nettó hozam = amiben az esetleg apránként visszaosztott tőke nincs benne, már ha olyan a program, hogy a tőkét a hozammal együtt, apránként fizeti ki). (Természetesen a stabil HYIP programok nem szoktak egy év múlva bedőlni, ezért ez egy igen konzervatív befektetési stratégia.)

Ha ennél kisebb hozamot tervezel a biztonság kedvéért, akkor túl soká fogod elérni azt az időt, amikor a tőkéd a kívánt összegűre hízik és túl sok pénzed fog benne állni csak azért, hogy elérhesd a jövedelmed, ráadásul jelentősen megnő addigra már a programjaid bedőlési kockázata.

Ha ennél sokkal nagyobb hozamot tervezel, ott viszont már nagyon kockáztatod, hogy a programjaid 6-12 hónapnál előbb is bedőlhetnek és a terved összeomlik, a pénzed elveszted. Az én HYIP stratégiámban kerülendő a mohóság! Várd meg az idődet, ha hosszú távra tervezel!

Ha viszont ennél hosszabb futamidő alatt dőlnek be a programjaid, az csak nyereséget jelenthet Neked, hiszen még több összeg áll rendelkezésedre, mint amennyi minimum szükséges. Nekem az a tanácsom, hogy ne használd fel ezt az összeget akkor sem, ha a kívánt tartalékalap már összegyűlt, hanem gyűjtsd tovább biztonságból! Ne feledd, hogy a célod a megadott havi jövedelem kivétele, a tartalékalap csak "technikai" jövedelem, amely a célod folyamatos eléréséhez kell! Ha a havi jövedelmed kevés, akkor növeld tovább a tőkét (és vele a tartalékalapot), hogy a jövedelmed több legyen, de ne a tartalékalapból költs!

Ha olyan programba fektetsz, mely a rendelkezésre álló információk alapján várhatóan nem fog bedőlni, ott természetesen alacsonyabb hozamszinttel is megelégedhetsz, hiszen sokkal több hónapig működni fog, így a bedőlése miatti tőkefelhalmozás kevéssé fontos. Ráadásul a kisebb hozamhoz sokkal nagyobb tőke kell, tehát megint sok pénzed állna benne a tartalékban értelmetlenül, másrészt ha egy kis hozamú program mégis bedől, akkor - az én HYIP stratégiám alapján - azzal is csak egységnyi havi hozamösszeg esik ki, amit egy nagyobb hozamú programmal kisebb tőkével egyből pótolhatsz a következő hónapban.

Ne feledd azt sem, hogy mennyi tőkét tettél Te be a saját pénzedből és e mellé mekkora összeget tettek mellé a kívánt tőkenagyság eléréséhez maguk a HYIP programok! Szerencsés esetben a Te részed minél kisebb, ezáltal egy-egy bedőlésnél a programba fektetett pénz valójában csak a tőkéd kis szeletét fogja jelenteni, amit a következő hónapban simán visszapótolsz, hiszen a többit maguk a HYIP programok termelték ki!

Jelen cikk nem tanácsadás és nem ajánl Neked semmilyen befektetést! A HYIP programokba történő bármilyen befektetés kizárólag a Te saját szabad döntésed alapján és a saját felelősségedre történhet!
FIGYELEM! Ha úgy döntesz, hogy befektetsz, akkor CSAK ANNYI PÉNZT TEGYÉL A HYIP PROGRAMOKBA, FŐLEG HITELBŐL VAGY KÖLCSÖNBŐL, AMENNYIT VÉSZ ESETÉN VISSZA IS TUDSZ FIZETNI A SAJÁT PÉNZEDBŐL, VAGY LEGALÁBBIS NEM FOG HIÁNYOZNI NEKED ABBAN A SZÉLSŐSÉGES ESETBEN SEM, HA NETÁN MINDEN, HYIP-BA FEKTETETT PÉNZED ELVESZÍTED!  ERRE MINDEN HYIP BEFEKTETÉS MÉRLEGELÉSEKOR GONDOLJ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése