2016. február 12., péntek

Az alapok: bitcoin, elektronikus pénztárca, átváltás bitcoinra, befizetés, pénzküldés

Ez egy fontos bejegyzés, alapozónak számít, ezért csak akkor érdemes átugrani, ha ezekkel a fogalmakkal már tisztában vagy.

Én a bitcoinos befektetéseket fogom ajánlani, bizonyos esetekben - ahol a bitcoinos befektetés nem érhető el -, ott amerikai dollárban történik a befektetés. Amennyiben azonban nem találkoztál még a bitcoinnal, akkor most biztosan nagyon utána akarsz nézni, hogy mi is ez.


Ez így helyes, és én nem is akarom elmondani ebben a bejegyzésben, amikor vannak nálam sokkal részletesebben író, erre hivatott oldalak, meg hát maga a Google kereső! Javaslom, hogy ha teljesen új vagy bitcoin témában, akkor kezdd a Bitcoin.hu oldalon!

Én - tényleg csak a miheztartás végett - annyit mondanék, hogy a bitcoin a 2008-as pénzügyi-gazdasági válság kirobbanásakor megszületett olyan pénz, amely:
  • csak elektronikus formában létezik, készpénz formájában nem
  • anonim, így igényléséhez, küldéséhez, birtoklásához soha semmilyen személyes adatot nem kell megadnod
  • semmiféle hatalom nem tud befolyást gyakorolni rá, ezért teljesen független pénz
  • éppen ezért sokan támadják, sőt egyes országokban be van tiltva, mert az állam nem tudja manipulálni (persze nyilván nem erre hivatkoznak)
  • Magyarországon engedélyezett a használata, de a jegybank (Magyar Nemzeti Bank) már többször adott ki óvatosságra intő figyelmeztetést, pont azért, mert nincs mögötte semmilyen szabályozás - ez azonban szerintem csak állami, szabályozói logikával nézve baj - persze vigyázni kell rá, mint bármilyen más pénzünkre
  • a készpénzzel egyenértékű az elvesztése esetén, tehát nincsenek mögötte a bankszámláknál, bankkártyáknál ismert biztonsági elemek: amit elvesztettél, azt már nem fogod visszakapni
  • tárolása vagy egy számítógépen (vagy felhőben, pendrive-on, stb.), vagy az interneten dolgozó bitcoin tárca szolgáltatóknál történik
  • a bitcoint sokan csak a hektikus árfolyammozgásairól ítélik meg, sőt a meglehetősen gőgös, kioktató és a bitcoinhoz biztosan nem értő Kiszámoló például az egykori holland tulipán-őrülethez hasonlította a bitcoint (az idő bebizonyította, hogy alaposan benézte), de bitcoint nem kizárólag az árfolyama miatt tart az ember. A bitcoinnak önálló, a bankvilágtól teljesen független nemzetközi pénzküldési infrastruktúrája van, továbbá elfogadják közvetlen fizetésre (tehát vásárolhatunk is a segítségével a "bitcoin accepted here" matricát a bejáratán feltüntetett üzletekben), sőt még ún. bitcoin ATM-ekben is használható, többek között Magyarországon is.
Bitcoin elfogadást jelző "logó" neonból egy üzlet bejáratán (fotó: Duncan Rawlinson)

A bitcoint kis b-vel írjuk, ha magáról a pénznemről beszélünk (ahogy a forintot is), rövidítése a BTC (ahogy a forint rövid alakja a HUF), és nagy B-vel, ha a pénzrendszerről beszélünk, így a kis- és nagybetűs írásmódja még egy cikkben is keveredhet.

Egy bitcoin nagyon sokat ér (jelen cikk írásakor éppen 105 ezer forintot), ezért ennek általában a töredékével számolunk, így nem a megszokott kettő, hanem egészen nyolc tizedesig számítják, legkisebb értéke ezért 0.00000001. Ez az érték egyben a váltópénze, a satoshi is, amely a bitcoin feltalálójáról kapta a nevét. Tehát 1 BTC = 100000000 satoshi. A bitcoin legkisebb egysége, az 1 satoshi jelen cikk írásakor 0,1 fillért ér, tehát hatalmas tartomány áll a bitcoin rendelkezésére.

Fontos! A külföldi, angol nyelvű oldalakon a tizedesjegy mindig pont (.) és az ezres elválasztó pedig mindig vessző (,), tehát pont fordítva, mint nálunk. Mivel a HYIP oldalak általában angol nyelvűek, ezért minden esetben ponttal jelezd a tizedesvesszőt, kivéve, ha a böngésződ szerinti helyi beállításra bízzák a központosító írásjeleket az összeg mezőben, mert akkor használhatod a tizedesvesszőt!

Bitcoinhoz többféleképpen juthatsz (pl. a faucetekből, lásd előző blogbejegyzés, vagy  ún. bányászással), de ha a pénzed forintban, készpénzben vagy bankszámlán van, akkor a legegyszerűbb szerintem:
  1. készpénzként forintot bitcoinra váltani ATM-mel, vagy ha a közeledben nincs ilyen, akkor bitcoin váltóknál, akiket legegyszerűbben a https://localbitcoins.com/ címen találsz meg. Itt a narancssárga hátterű sávba csak be kell írni, hogy bitcoint veszel (Buying), a városodat, ahol tartózkodsz (City), az összeget (Amount) és a fizetés módját (Payment method). Utóbbiból a Cash-t (készpénz) válaszd, ha magánszemélytől akarod megvásárolni, ez esetben láthatod az árfolyamot is. A bitcoin ATM azonban sok esetben még a magánszemélyeknél is jobb árfolyamot használ, ha van rá módod, akkor például próbáld ki a budapesti Anker közben lévő bitcoin ATM-et!
  2. bankszámlán lévő pénzként a legegyszerűbb egy egyszerű belföldi átutalással a Mr.Coinon keresztül. Ezt a weboldalt egy teljesen megbízható magyar személy, Debreczeni Barnabás üzemelteti (aki például az Anker közben lévő bitcoin ATM-et is). Ő a hazai bitcoin társadalom egyik vezető személyisége, így szerintem ennél jobb szolgáltatást - magyarként - sehol sem kapsz. Két lépésben össze tudod készíteni az átváltást, az első lépésben az adatokat kell beírni, a második lépésben pedig meg kell erősíteni az adatokat. Ennél egyszerűbb már nem is lehetne. Ezt követően kapod meg a számlaszámot, melyre utalnod kell a forintot és munkanapokon órákon belül megérkezik a tárcádba az átváltott bitcoin.
A Mrcoin.eu nyitólapja 2016. február 12-én
Ahhoz, hogy bitcoinod legyen, szükséges tehát egy elektronikus pénztárca, angolul wallet. Én ezek közül az internetes szolgáltatókat javaslom, annak ellenére, hogy akadt már olyan szolgáltató, aki állítólag lenyúlta az ügyfelek pénzét (a korábbi Microwallet.org). A profik a számítógépen (offline) vagy felhőben (megtörve, az adat csak egy részét tárolva csak a felhőben, így ellophatatlan) tárolt bitcoinokra esküsznek, de egy hacker ezt is elviheti (az ismerősi körömben erre is volt példa). Másrészt pedig az internetes tárcaszolgáltatók ma már tényleg profik, és jól megépített, az internetbankra hasonlító felhasználói felülettel és azokhoz hasonló biztonsági elemekkel rendelkeznek, tehát belépési tokenkulcsokkal (mobilalkalmazásból vagy SMS segítségével), e-mail értesítésekkel, számlatörténettel, mobilra optimalizált webfelülettel és saját mobilalkalmazásokkal, szóval jól elboldogulsz majd velük. Ha már használtál internetbankot, menni fog ez is.

Számtalan ilyen pénztárca megoldást találsz, mindenki másra esküszik. Mindegyik pénztárca szolgáltató teljesen ingyenes (legalábbis ma még), beleértve a pénzküldést, a pénz fogadását és a belépési vagy aláírási jelszót küldő SMS-t is. Mindegyiknél azonnal regisztrálhatsz és egyből működik, semmilyen azonosítást nem kell elvégezned. Én nem akarlak rávenni egyikre sem, inkább javaslom, hogy olvass utána, és döntsd el, hogy melyik tárcát szeretnéd használni. Szerintem - felhasználói szempontból - még egyik tárca sem az igazi, pl. nincsenek kedvencek, akik címét elmentve utalhatsz rá sablonból, a számlatörténetek nem felhasználóbarátak, az e-mail kiértesítésekben zavaróak egyes tájékoztatások (pl. ha nem bitcoinban küldik ki az összeget, vagy ha bitekben mutatják a kisebb összegeket, ezáltal a megszokottól eltérően tagolják, stb.).

Én a Xapo tárcát használom. Alapvetően két ok miatt. Egyrészt egyszerűen, PIN kóddal lehet belépni a weben, vagy az okostelefonos applikációban, miután egyszer már megadtad a mobiltelefonszámod (de a pénzmozgáshoz már kér jelszót is), másrészt egy számla mellé több különálló további számla is létrehozható, ezáltal tudod csoportosítani az egyes pénzeidet, azok nem keverednek egyetlen számlán. Miközben mindegyik számla teljesen különálló Bitcoin címmel, egyenleggel és számlatörténettel rendelkezik, s mindegyiken egymástól függetlenül lehet pénzt fogadni vagy arról pénzt küldeni, aközben a számlák között mégis van kapcsolat: közöttük azonnal lehet pénzt mozgatni, és azok egyetlen közös felületről érhetőek el. A pénzküldés (bitcoin átutalás) lehetséges telefonszámra is (ez az alapértelmezett, de ha a címzett helyébe Bitcoin címet írsz, akkor annak is fogja értelmezni), illetve létezik egy páncélterem (vault) szolgáltatásuk is, ahol teljesen elszeparálják az oda betett pénzedet. Annyira, hogy ha kikéred, akkor két napon belül kapod meg, tehát tényleg elviszik valahová a fedezetet.

A Xapo elektronikus Bitcoin tárca felülete 2016. február 12-én. Látható a könnyű átkapcsolás az egyes különálló pénztárcák között.
Egyébként a Xapo bankkártyát is bocsát ki (ebben ő volt a világelső), mellyel hagyományos ATM-ben vagy bankkártya elfogadó terminálon (POS) a bitcoinod terhére fizethetsz (mármint konverzióval arra a pénznemre, amiben éppen fizetsz, tehát forintra is), de a kártya és a tranzakciók díjai drágábbak, mint a bitcoin ATM, hiszen utóbbinak - a kb. 5 százalékos árfolyamrésen kívül - semmilyen más költsége nincs.

Tudnod kell még, hogy a Bitcoin egy teljesen nyitott rendszer, így a pénztárca címedet beütve az elszámoló rendszerrel kapcsolatban álló Blockchain.info https://blockchain.info/ felületén (jobb felső fehér mező, majd Enter gomb) bárki számára látható az egyenleged vagy a tranzakcióid. Ez egy kicsit szokatlan lesz Neked a szuper titkosított banki megoldások után, de mivel a bitcoin mögött eleve nincsenek személyes adatok, így valójában nem lehet rájönni, hogy amit látsz, az kié. Ha pedig megadtad a Bitcoin címedet valakinek, mert ő pénzt küldött Neked, ezáltal bárki is tudhatja, hogy Te vagy a cím mögött, akkor legközelebb használj más címet, hiszen egy pénztárcához korlátlan Bitcoin címet rendelhetsz hozzá mindegyik tárcaszolgáltatónál, miközben nyilvánosan mindegyik címről csak az a tranzakció és egyenleg látható, ami kifejezetten arra a címre érkezett. A barátod tehát csak az ő tranzakcióját vagy tranzakcióit és csak ezeknek a tranzakcióknak az egyenlegét fogja látni, amennyiben ugyanazt a címet másnak nem adod meg.

Egy Bitcoin cím például így néz ki: 1Azg3rr69833bA5i2GR9oZhEe8RwRX8xI3. Ezért a gyakorlatban nem szoktuk diktálni vagy bepötyögni. Helyette teljesen általános a QR-kód alapú olvasás, amikor a QR-kódba rejtik el a Bitcoin címet és úgy mutatják a képernyőn. Ezt az okostelefonod kamerájával lefotózod, a bitcoinos mobilalkalmazásod pedig ebből visszaállítja a Bitcoin címet és máris lehet rá küldeni rá a pénzt. Amikor ugyanazon az eszközön történik a cím leolvasása, mint a felhasználása, akkor pedig természetesen működik a jól megszokott vágólapra másolás és beillesztés is, nem kell tehát mindig bohóckodni a QR-kóddal.
QR-kódos Bitcoin cím a Circle nevű elektronikus pénztárca szolgáltatónál. Jól látható, hogy a cím a Copy gombbal a vágólapra másolható ugyanazon a gépen történő használatra, vagy a QR-kód fotózással a partner okostelefonjára is átvihető
A Bitcoin rendszerében - függetlenül attól, hogy éppen hol vagy a világban - éjjel-nappal folyamatosan lehet pénzt küldeni vagy fogadni teljesen ingyen, korlátlanul. Egy-egy átutalás általában kb. 40 perc alatt megy végbe a rendszerben két Bitcoin cím között, de az már azonnal látszik, ha a pénz elindult Feléd, vagy ha Te elküldted.

Mivel ennek a blognak nem az a célja, hogy a Bitcoin rendszerét elmagyarázza Neked, ezért további, részletesebb érdeklődésed esetén, vagy ha valami a fentiekből nem világos, a Google keresőjén át csaknem végtelen mennyiségű hasznos információt kaphatsz a fenti témákról. 

Most már tudod, hogyan juthatsz bitcoinhoz és az hogyan jut el az elektronikus Bitcoin tárcádba, illetve azt hogyan nyithatod meg. 

A következő blogbejegyzésekben tovább ismertetem az alapokat. Ezek feltétlenül szükségesek a rendszer megértéséhez.

5 megjegyzés:

  1. Hali!
    Azért gondoltam, hogy ide írok, mert így egy helyen gyűlik az info. :)
    Tud valaki megoldást, hogy csináljak BTC-ből készpénzt?

    A FB-os váltó csoport nem igazán pörög. :(

    VálaszTörlés
  2. A krakenre betolod, átváltod euróra és hazaküldöd SEPA-val a számládra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól hangzik, de mi az a kraken? :)
      Mert én ezt a Karib tenger kalózaiból ismerem, de élek a gyanuperrel, hogy nem ugyanaz. :)

      Törlés
    2. http://kraken.com/, nekem is ezt ajánlották az okosok, Bearnie. Annyi, hogy nagyobb összegek átfuttatásához beazonosítás kell, proof of residency, meg ilyenek. Teljesen hivatalos, teljesen legális. Ne feledd, hogy az ezen keresztül futtatott pénzed már láthatja az állam!

      Törlés
    3. Bocsánat, igen a kraken.com-ra gondoltam. Én azon keresztül szoktam hazahordani, de csak pár dollárra gondolj, ne ezrekre. Viszont hétköznap fél napon belül meg szokott érkezni a számlámra.

      Törlés