2023. szeptember 14., csütörtök

A Coscoin csalás (Cosetek.com, Coshman.com)

Szerintem soha nem fog eljönni az az idő, amikor már nem lesz olyan ember, aki elhiszi egy számára szimpatikus befektetési programról, hogy az NEM csalás. Minden más az, de az, amibe ő lett szerelmes, az NEM.

Jól ismerem ezt a mechanizmust. Közgazdász vagyok, azt tanították nekem a főiskolai képzésen, hogy nincs bárki számára elérhető átlag feletti hozam kockázatmentesen. (Kockázat alatt értsd: elveszítheted a befektetett pénzed.) Az ok igen egyszerű: akkor mindenki abba fektetne és az lenne az új kockázatmentes hozamszint.

De ilyen nincs. Csak álmok vannak. Erről szól ez a blog is. Aki végigolvasta a Bitpénz blogot, az első bejegyzéstől kezdve, az pontosan tudja, hogy hiába tanították nekem, én sem hittem el bő 10 év múlva, amikor HYIP-okba fektettem. Azt gondoltam, majd én okosabb leszek a tanáraimnál, majd én okosabb leszek a piacnál. Ebből a blogból nyomon követhetitek, hogy ez nem lehetséges. A piacot nem lehet legyőzni.

Ha azt látod, hogy piaci hozamszint felett kínálnak pénzt, főleg olyan durva hozammal, hogy a betett pénzed egy hónap alatt megduplázzák, miközben ebbe bárki be tud lépni korlátlanul és bármikor bármennyi pénzt be tud fizetni és majd ki is tud venni teljes rugalmassággal, az biztosan csalás! Ezen nincs is mit mérlegelni.

Ezen általános ismérvek ellenére, most következzen pár konkrét "bizonyíték" arról, hogy miért is csalás a COSETEK.COM, hogy legyen fent magyar nyelven is tartalom erről a neten. Előrebocsátom, hogy ezek a csalások mindig pontosan ugyanazokat a jegyeket viselik magukon ma is, mint amikor 2016-17-ben ezzel napi szinten foglalkoztam, de az emberek mégsem tanulnak belőle. Következzen tehát a bizonyítékok, melyek arra is jók, hogy egy másik oldalt is megvizsgálj ezekkel a szempontokkal. Nem fontossági sorrendben írom, hanem ahogy eszembe jut.

1) Nincs olyan társaság, amit a weboldal hirdet.

Bármely befektető elmondja magáról, hogy ő kicsoda. El tudod érni, megtalálható a cégjegyzékben, adót fizet, mérleget tesz közzé, alkalmazottai vannak a neten, terjeszkedik a közösségi médiában, stb. Ahogy bármely bank, befektetési társaság, pénzügyi szolgáltató. A Cosetek.com/Coshman.com oldalon olvasható "Cryptocurrency Intelligent Data Analysis Company" társaságról viszont SEMMI nincs fent a neten. Ha nem hiszed, próbáld ki! (A nevet tedd idézőjelbe, akkor az egyenkénti szavas találatok nem fognak bezavarni.) Szerinted mennyire valószínű, hogy egy több százezer tagból álló, évek óta építkező sikeres befektetési cégről semmit se tudjon a Google?

2) Nincs semmiféle konkrét elérhetőség a weboldalon.

Hasonlóan az előző ponthoz, ez is a csalás egyik tipikus jellemzője.

3) A befizetés azonnali, a kifizetés nem.

Vannak olyan programok (nevezzük most így ezeket az egyszerűség kedvéért), amelyekben addig, amíg nő a bevétel, a befizetés is azonnali (instant). A COS nem bíz semmit a véletlenre, a kifizetésre napokat kell várni, pedig a rendszerük a befizetést azonnal képes fogadni. Nyilván a pénzt küldeni is azonnal tudná!

4) Semmilyen mértékadó hírportál nem írt még a 8. születésnapját ünneplő Cosetek.com-ról!

Szerinted ennek mennyi az esélye? Legalábbis én nem találtam ilyen cikket. Egyetlen kivétel van, a Yahoo pénzügyi oldala pár napja tett közzé két cikket a Coscoinról (1, 2).  Ez a két cikk azonban csak általános marketing duma, konkrétumok nélkül, valószínűleg bújtatott fizetett hirdetésként jelent meg, vagy benéztek egy sajtóközleménynek látszó közleményt, mert máshol nem jelent meg. A cikkek alján lévő adatok nem jellemzőek egy cikkre, de ha már ott van a cég weboldala, hát megnéztem. Lásd következő pont.

5) A Coscoin.com nem létezik, a Coscoins.com pedig egy egyszerű weboldal

A Coscoins.com egy semmitmondó, egyszerű weboldal, melyet az ingyenes WordPress motorral készítettek. Vajon egy valódi bank miért nem dolgozik WordPress-szel? Semmi konkrétum nincs fent az oldalon, a blogja pedig csak néhány bejegyzést tartalmaz, 2023. március végétől kezdve. Hol a 8 év??? De miért nem a Coscoin.com domainre dolgoztak, ami logikus lenne, miért ennek a többes számú változatára? A Coscoin.com webcím ugyanis szabad. Megmondom, miért nem: nem akartak rá költeni!

6) A Coscoins.com oldalon van egy cégbejegyzési dokumentum, ami 2023-as

Miért nem a 8 évvel ezelőttit tették fel? De mindegy is, mert biztosan csalás.

7) Coshman.com

A Coscoins.com weboldal alján van egy link egy Apple applikáció grafikájával. Ez azonban nem a AppStore-ba visz, hanem egy saját weboldalukra, a Coshman.com-ra, ahová be tudsz lépni a regisztrált adataiddal, amit a Cosetek.com-on adtál meg! Nahát! A Google Play áruházban vagy az AppStore-ban nincs COS alkalmazás, pedig ez hitelesítené őket, azt csak az ő oldalukról tudod letölteni.

8) A Cosetek.com címet 2017-ben regisztrálták és egy kínai webshop volt

A 8 éve "töretlenül sikeres" biznisz weboldala sajnos csak 2017-ben, 6 éve indult. Előtte egy kínai webáruház volt, így nézett ki, az Internet archívum sajnos kíméletlenül megőrzi az ilyet. Nem tudni, mi történt 2018 és 2023 között, mert az Internet archívum nem tárol oldalt ebből az időszakból, de legkorábban 2018-ban indulhattak el. 2023-ból már több lenyomatot is őriz az Internet archívum, tehát valószínű, hogy 2023-ban indult el az oldal, de ez nem biztos.

9) Amit a Behindmlm.com talált róluk

A neten sok olyan oldal van, amely gépi ellenőrzéssel és különféle adatbázisok ellenőrzésével ellenőrzi egy weboldal hitelességét. Csak két példa, mert mindegyik figyelmeztet, hogy a Cosetek.com csalás (1, 2), de egy oldal, a Behindmlm.com azonban mélyebben utánanézett és megállapította, hogy a weboldal forráskódja egy kínai céghez kötődik, ami eléggé szokatlan egy sikeres és gazdag amerikai cégtől, nem?

10) Kattintásos csalás

A Behindmlm.com is arra utal, amit én is hangoztatok: a Cosetek.com-on semmiféle gazdasági tevékenység nem folyik azzal, hogy párszor egy nap megnyomsz egy gombot! Semmiféle kereskedés nem kötődik ehhez, ráadásul olyan nincs a kripto piacon, hogy mindig nyereséges. Gondolj bele, hány százan, hány ezren lépnek be a rendszerbe naponta, vajon honnan lesz mindenkinek napi 2,5 százalékos nyeresége? Hol van az a hatalmas forgalom, ami ezt korlátlanul lehetővé teszi bármennyi felhasználónak? Ráadásul, ha Neked lenne egy kriptovaluta váltód vagy tőzsdéd, akkor a nyereség felét odaadnád az embereknek, akiket korlátlan számban engednél magadhoz regisztrálni és egy egész jutalékrendszert felépítenél ezért, meg nyilvántartanál sok százezer embert? Tényleg, biztos? Te ezt elhiszed? Te ezt megtennéd? A Behindmlm.com ezt a kattintásos csalások kategóriájába sorolja, amiből másik 71-et mutat meg. Nem csak kriptósok, van ott mindenféle. Egy közös bennük: mindegyik kattintásra fizet sok pénzt, mindenféle gazdasági teljesítmény nélkül.

11) Végkövetkeztetés: valószínűleg 2023-ban indult és mindössze néhány hónapig tarthat a Cosetek.com életciklusa

A Behindmlm.com végül arra a következtetésre jut, hogy a kattintásos csalás legtöbbje néhány héttől néhány hónapig tart, aztán összeomlik. Amikor lelépnek a pénzzel, megszűnik a webhely és az alkalmazás, méghozzá mindenféle figyelmeztetés nélkül. Így a befektetők többsége veszteséggel száll ki belőle, ami az ún. Ponzi típusú csalások matematikai törvénye miatt van. A weboldal azt írja, hogy a feltételezések szerint a kínai csalók ugyanazon csoportja áll ezek mögött a kattintásos csalásokra épülő piramisjátékok, vagy ahogy ő fogalmaz a nemzetközi szaksajtóban elterjedt neve alapján, a Ponzi-pestis mögött.

+1) A Cosetek.com nem illegális, csak épp elvesztheted a pénzed.

A Cosetek.com nem tárol semmilyen adatot a felhasználóiról, álnéven több profilt is csinálhatsz (más eszközről és IP címről próbáld), ami eleve szabálytalan lenne, ha a COS valódi pénzügyi szolgáltató lenne, hiszen láthatod a kriptovaluta váltóknál is, hogy milyen szigorú ügyfélazonosítást követelnek meg, ha pénzről van szó. Erre nemzetközi pénzmosási szabályok kötelezik őket. A Cosetek.com viszont semmi ilyet nem kér és mivel a pénztárcacímek mögött, amelyekről fogad és amelyekre küld pénzt, nem látszik a tulajdonosa, nem is tudja ellenőrizni, hogy kinek fizeti ki a pénzt, vagy kitől kapja. De mivel csalás, nem is érdekli. Ezért ha belevágtál a Coscoinba, arra törekedj, hogy legalább a befektetett pénzed minél gyorsabban visszakapd, mert így utána már nem futsz kockázatot. Minél később vágsz bele, annál valószínűbb, hogy már nem fogod tudni kivenni a betett pénzed!

A kivett pénzt a magyarországi szabályok szerint le kell adózni és be kell vallani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán található információk alapján. (Már ha elhisszük, hogy a COS tényleg kriptokereskedést végez!) Ettől kezdve a COS-ból teljesen legális jövedelmet vettél ki, és szabályosan leadózva nyugodtan aludhatsz. Ne feledd, hogy mivel nem tudod készpénzben kikérni a pénzt, ezért bármikor ráláthat a NAV, bármelyik európai országban, hogy mennyit kerestél a neten, még a Revoluton is!

Végül ne feledd, egy havonta megduplázható befektetés extra nagy kockázatot jelent a pénzed elvesztésére! Ha nem így lenne, mindenki ezt csinálná!!! Ezért ne hagyj bent sok pénzt abban a reményben, hogy majd milliókra felhalmozod és degeszre keresed magad belőle, hanem addig vegyél ki belőle pénzt egy már elfogadható szinten, amíg megteheted! Ha mohó és kapzsi akarsz lenni, ha harácsolni akarsz, azt azonnal meg fogod bánni, amikor elzárják a pénzcsapokat és az az egyenleg, amit végül egy ilyen üzletből majd realizálni tudsz, egy nagy kerek NULLA lesz!

Ha nem hiszel nekem, akkor olvass bele ebbe a blogba, ahol ezt a törvényszerűséget a személyes veszteségeket bemutató példámmal bizonyítom. 

Ja, és olvasd el ezt is!

Hidd el nekem, érdemes szárazon tartanod a puskaport! :) Aztán csak ésszel...!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése